de Cătălina Tăgârţă
Toată lumea ne sfătuieşte să mâncăm proaspăt şi sănătos, însă lipsa timpului liber şi, în multe cazuri, a informaţiilor necesare ne împiedică să facem acest lucru. Specialista în nutriţie Mihaela Bilic (foto) ne-a spus de ce este esenţial să ţinem cont de câteva sfaturi generale atunci când vine vorba despre păstrarea produselor fie că e vorba despre legume şi fructe, despre carne sau despre mâncare gătită.
Frigiderul, un bun de neînlocuit
Indiferent că e vară, toamnă sau iarnă, în casele noastre încercăm să menţinem aproximativ aceeaşi temperatură, ceea ce înseamnă că mâncarea nu rezistă prea mult pe masă, ci trebuie aşezată frumos în frigider. Când vine vorba despre tehnologie, n-aş spune neapărat că-i o loterie, căci o importanţă majoră o are şi alocarea bugetului. Astfel, dacă pe vremea bunicilor se folosea frigiderul clasic, micuţ, cu congelator sus, acum lucrurile stau cu totul altfel pentru milioane de familii de români, întrucât nici alimentaţia nu mai este una tradiţională. În condiţiile în care ne dorim să punem pe masă banane şi portocale tot timpul, nu doar de Crăciun, aşa cum se întâmpla înainte, e absolut imposibil să nu se apeleze la E-uri şi la frigiderul modern (mare şi încăpător), lucru care e întărit de afirmaţiile specialiştilor. „Vara asta am făcut experimentul vieţii mele: trei luni fără frigider, şi mi-am dat seama cât de greu e, mai ales că, având pregătirea necesară, consider că pot filtra informaţiile false de cele adevărate. A fost o vară cumplită, oamenii nu realizează cât de greu e să facem cumpărături pe care să le consumăm imediat, în aceeaşi zi. Aşa că pe cei care se tot leagă de E-uri îi sfătuiesc doar atât: «Să ia o bucată de carne de la Făgăraş şi să vină cu ea până la Bucureşti când afară sunt plus 40 de grade Celsius... Doar după ce vor face asta vor înţelege de ce alimentaţia tradiţională spune să tai porcul de Crăciun, iar în rest să mănânci fructe şi legume de sezon”, a spus nutriţionista Mihaela Bilic.
Tehnologia Bio Fresh, o comoară pentru sănătate
În primele 48 de ore de când au fost culese, legumele pierd jumătate din conţinutul de vitamina C. „De aceea, chiar şi cele congelate au mai multă vitamina C, întrucât ele sunt îngheţate chiar lângă locul de unde au fost culese. În afară de cei care au bunici la ţară, pentru restul e imposibil să mănânce proaspăt şi sănătos, pentru că s-a pierdut obiceiul de a merge măcar de două ori pe săptămână la piaţă. Aşadar, frigiderul e locul unde poţi păstra alimentele la o prospeţime cât mai bună, iar tehnologia Bio Fresh este o soluţie unică, ce adaptează şi controlează atât temperatura, cât şi nivelul de umiditate din interiorul aparatului frigorific. Bio Fresh menţine temperatura produselor puţin peste 0°C, folosind compartimente cu temperatură diferenţiată, în funcţie de specificul produselor stocate. Fiecare sector poate fi folosit individual şi poate menţine o umiditate ideală. HydroSafe, de exemplu, permite o umiditate ridicată, iar DrySafes e facilitatea pentru umiditate scăzută, ambele compunând o soluţie de stocare versatilă”, a explicat medicul Mihaela Bilic.
Mâncarea gătită, congelată sau ţinută la limita îngheţului
Mai mult, nutriţionista susţine că sănătatea vine din mâncarea gătită, iar relaţia cu mâncarea, prin cumpărături, satisface nevoile noastre. De asemenea, se pare că trebuie să uităm de mitul conform căruia mâncarea nu mai e bună după două-trei zile. Din contră, păstrată în condiţii optime, aceasta poate fi consumată şi după şapte-zece zile. „Suntem obişnuiţi să gătim în cantităţi mari, în primul rând din cauza timpului, iar apoi pentru că o mâncare gătită trebuie să aibă cel puţin patru porţii. Eu sunt crescută după principiul tradiţional, şi anume: mâncarea nu trebuie aruncată. Dar, înainte de a mă contrazice, daţi-mi voie să vă spun că asta se întâmplă şi în ţările din Europa. În fine... Dacă până acum recomandam ca mâncarea să fie congelată, pentru a nu mânca cinci zile la rând acelaşi fel, cei care au frigidere moderne pot ţine mâncarea la limita îngheţului, iar astfel să alterneze felurile după bunul plac”, a mai spus Mihaela Bilic.
Produsele nu trebuie îngrămădite, ca aerul să poată circula în voie
Din ciclul „cum păstrăm corect alimentele” nu trebuie să lipsească nici următoarele reguli de bază: preparatele gătite trebuie acoperite cu capac sau cu folie de plastic, pentru a evita amestecarea mirosului cu alte alimente, iar o metodă la îndemână în acest sens este păstrarea unei jumătăţi de lămâi în frigider. Unele produse, precum lămâile sau ardeii, trebuie păstrate în pungi de hârtie, iar ardeii iuţi pot fi păstraţi timp mai îndelungat dacă le veţi scoate seminţele înainte de a-i pune la rece. Ideal e ca alimentele să nu fie îngrămădite, ca aerul să poată circula în voie, aşa că ele trebuie puse pe fiecare raft, de preferat cele gătite într-un compartiment, prăjiturile, fructele şi chiar legumele, în altele. Pentru cei care nu ştiu, se pare că legumele se pot îngălbeni dacă stau lângă fructe. Indiferent cât de rece ar fi, maioneza e bine să fie consumată în mai puţin de 24 de ore.
Conservele şi murăturile de toamnă se ţin cel mai bine în pivniţă sau în cămară. Dacă locuiţi la bloc şi nu dispuneţi de astfel de încăperi fie puteţi opta pentru balcon sau în debara, fie este ideal să le preparaţi cât mai târziu, toamna, pentru a nu avea surprize neplăcute când veţi umbla la ele. De asemenea, pot fi de mare ajutor şi genţile frigorifice, care pot fi folosite cu rezultate foarte bune şi atunci când mergeţi la picnic.
• Mâncarea nu se pune la rece niciodată atunci când e caldă, întrucât se va altera sau îşi pierde proprietăţile.
• Carnea dezgheţată parţial nu trebuie recongelată. În plus, varianta recomandată pentru a dezgheţa carnea este să fie mutată din congelator în frigider. Dacă o ţinem la temperatura camerei, bacteriile se pot dezvolta rapid.