de Raluca Grințescu
Bizară în aparenţă, lecţia de afecţiune adresată organismului duce la rezultate de excepţie când e practicată cu consecvenţă, ajutându-vă să transformați stresul cotidian în energie vitală. Între sentimente şi organism există o legătură puternică, pe care înţelepţii chinezi o activează prin zâmbet. Adresat de obicei altora, zâmbetul poate fi întors către interior.
Ochii
Descrețiți-vă fruntea. Imaginaţi-vă că întâlniţi o persoană pe care o iubiţi sau că priviţi o privelişte superbă. În privirea dumneavoastră răsar bucuria şi zâmbetul. Cu ochii închişi, încercaţi să vi-l imaginaţi cât mai bine. Încercaţi să simţiţi energia declanşată de zâmbet în ochi. Este o energie care aduce lumina şi pacea. Toate exerciţiile care urmează pornesc de la această lumină adunată în ochi prin surâs şi care trebuie apoi condusă în întregul organism.
Obrazul
Lăsaţi energia zâmbetului să pornească din ochi către un punct aflat la mijloc, între sprâncene. Faceţi-o apoi să coboare spre nas, apoi în obraji. Încercaţi să simţiţi cum zâmbetul imaginar vă întinde pielea obrajilor, penetrând în profunzimea muşchilor faciali. Zâmbetul vă încălzeşte acum întregul obraz. Conduceţi-l spre buze, simţiţi cum colţurile gurii vi se întind. Lăsaţi-l să pătrundă în limbă. Lipiţi-vă vârful limbii de bolta gurii şi lăsaţi-o în această poziţie până la sfârşitul programului. Acum mutaţi energia zâmbetului în maxilare. Simţiţi cum scapă de tensiunile care se acumulează în ele.
Gâtul
Trimiteţi zâmbetul către gât, o zonă extrem de tensionată a corpului. Gâtul este locul de trecere pentru majoritatea sistemelor organismului. Aerul, hrana, sângele, hormonii şi semnalele sistemului nervos circulă în sus şi în jos prin el. Când suntem stresaţi, sistemul se dereglează, activităţile se îngrămădesc şi se blochează în gât, ceea ce produce rigiditate. Imaginați-vă că aveți un gât de broască ţestoasă. El se retrage încet în carapace şi se eliberează de chinul de a ţine întruna capul drept. Coborâți surâsul în gât şi imaginaţi-vă cum energia lui caldă înlătură toate tensiunile.
Inima
Lăsaţi căldura surâsului să vă curgă în inimă, asemenea unui elixir. Imaginaţi-vă cum coboară spre ea şi o încălzeşte. Inima are nevoie de multă lumină şi energie, are nevoie să se ştie iubită, pentru ca, la rându-i, să poată iubi. Niciun alt organ nu trudeşte cât inima. Ea este locul dragostei, al compasiunii, al respectului şi al onestităţii, dar şi al bucuriei şi mulţumirii. Stând cu ochii închişi, încercaţi să simţiţi cum inima înfloreşte, şi ea, progresiv, cum se deschide în faţă surâsului dumneavoastră, cum împrăştie în toate organele energie vitală. Mai greu la început, prin perseverenţă şi exerciţiu cotidian veţi ajunge să simţiţi efectiv cum inima tresaltă în clipa când îi adresaţi zâmbetul. La fel ca în practicile de autosugestie, subconştientul vă ajută să comunicați cu toate organele. Mulţumiţi apoi inimii pentru munca ei neoprită de a pompa sângele cu o presiune constantă, menită să-l facă să circule în întregul corp.
Plămânii
Aduceţi surâsul în toate alveolele pulmonare. Mulţumiţi-le pentru munca magnifică de a aproviziona corpul cu oxigen şi de a elimina deşeurile de gaze toxice. Încercaţi să simţiţi cum suprafaţa lor se destinde, devine mai fină, mai frumos colorată, mai umedă. Simţiţi-i cum vibrează de energie. E momentul acum să pătrundeţi cu zâmbetul în adâncimea plămânilor, să vă eliberaţi de tristeţe şi de depresii. Umpleţi-vă plămânii cu parfumul speranţei, ascunsă în dragostea degajată de inimă. Imaginaţi-vă că respiraţi bucurie.
Ficatul
Situat în partea dreaptă a corpului, sub cavitatea toracică, ficatul are şi el nevoie să fie încurajat. Când cedează ficatul, boala e prezentă în organism. În lupta cu cancerul, de exemplu, fortificarea ficatului este fundamentală, de aceea alimentaţia joacă un rol decisiv. Mulţumiţi-i deci pentru rolul complex pe care îl îndeplineşte în digestie, pentru stocarea substanţelor hrănitoare, dar şi pentru eliminarea substanţelor toxice. După primul surâs, când simţiţi că ficatul tresare şi vă răspunde, pătrundeţi adânc în el. Ce se află acolo? Furie, enervare, oboseală şi stres? Încurajaţi-l din nou cu un zâmbet şi ajutaţi-l să primească în el stări pozitive: bucurie, frumuseţe şi bunătate. Aveţi răbdare. Ficatul are mare nevoie de un surâs. Imaginaţi-vă exact cum arată şi zâmbiţi-i din toate puterile, ca unui prieten apropiat. În scurtă vreme, starea nouă, de bine, se va răspândi în întregul organism.
Rinichii
Situaţi în interiorul părţii inferioare a cavităţii toracice, înspre spate (de o parte şi alta a coloanei vertebrale), rinichii sunt principalii responsabili cu purificarea organismului de toxine: filtrează sângele, excreţiile şi deşeurile toxice, menţinând echilibrul hidric. Vor deveni şi ei mai sănătoşi, mai curaţi şi mai puternici dacă le veţi adresa un surâs. Localizaţi-i cu ochii închişi şi adresaţi-le, pe rând, mulţumirile dumneavoastră. Cu siguranţă că zâmbetul va ajunge şi la glandele suprarenale, aflate în imediata apropiere, marile noastre furnizoare de adrenalină şi alţi hormoni. Vă vor mulţumi pe loc. Încercaţi să intuiţi toată teama care sălăşluiește în ei. Zâmbiţi-le cu toată bucuria şi dragostea, mulţumiţi-le şi lor pentru trudă şi ca să vă elibereze de neliniştile în care trăiţi.
Pancreasul şi splina
Pancreasul se află deasupra taliei, spre centru-stânga. El este responsabil de insulina din corp, atât de necesară pentru a regla nivelul zahărului din sânge şi enzimele digestive. Stresul şi alimentaţia proastă îl pun la grea încercare. Iată de ce are mare nevoie să fie cruţat, dar şi înconjurat de afecţiune. Identificaţi-i poziţia şi trimiteţi-vă zâmbetul către el. Faceţi acelaşi lucru cu splina, aflată în partea stângă, la marginea de jos a coşului pieptului. Trebuie să îi fim recunoscători pentru că produce anticorpi împotriva unor boli redutabile. Mai modestă decât celelalte organe vitale, când se supără ne dă adesea de furcă, aşa că e bine să o îmblânziți cu un surâs.
Organele genitale
Aflate la baza abdomenului, ele sunt numite de medicina chineză „palatul ovarelor” (când e vorba despre femei) şi „palatul spermei” (când se referă la bărbaţi). Şi într-un caz, şi în altul, datoria dumneavoastră este să „încălziți” zonele respective cu lumina interioară a zâmbetului, să o coborâți, pe rând, în ovare, uter şi vagin, respectiv în prostată şi în testicule. Să le mulţumiți pentru energia sexuală pe care v-o dăruiesc, pentru că participă atât de mult la sentimentul de împlinire prin dragoste şi vă ajută să faceți copii. Aveţi răbdare cu ele. Vizualizaţi-le pe fiecare în parte şi proiectaţi asupra lor întreaga putere a surâsului, asemenea unei raze de soare. După câteva exerciţii, veţi fi răsplătiţi pe deplin. Organele genitale se vor încărca de o benefică energie şi, lucru extrem de important, vă vor ajuta să stăpâniţi şi să echilibraţi pornirile sexuale necontrolate. Energia sexuală este energia fundamentală a vieţii.
La final
Odată încheiate „plecăciunile” în faţa organelor aflate în partea din faţă a corpului, întoarceţi-vă surâsul de unde a plecat: la ochi. Acolo se află izvorul lui şi tot acolo trebuie să se întoarcă pentru a-şi relua energia. De data asta, e rândul sinelui dumneavoastră să fie onorat cu un surâs. Chiar aşa: surâdeţi-vă cât mai strălucitor pentru efortul şi bunăvoinţa cu care aţi făcut o călătorie atât de importantă în interiorul trupului.