de Dana Purgaru
Gestul banal de a ține de mână pe cineva drag atunci când vă aflați într-o situație de stres duce la reducerea considerabilă a anxietății. Aceasta este concluzia cercetătorilor canadieni de la Queen’s University din Kingston, care au studiat efectul acestui gest în cadrul relației mamă-fiică, atunci când tinerele se confruntau cu o situație stresantă.
Încărcătura emoțională este... împărtășită
Indiferent de calitatea relației dintre cele două persoane, contactul fizic permite o mai bună gestionare a stresului, au relevat oamenii de știință. În cadrul cercetării efectuate pe mame și pe fiicele lor, au fost aplicate șocuri electrice ușoare pe pielea fetelor și au fost făcute măsurători. Fluctuațiile gradului de stres au fost dezvăluite prin analizarea impulsurilor electrice aplicate pe piele și producerea transpirației.
În cadrul experimentului au fost propuse două situații: una în care mama ținea mâna fiicei și cealaltă în care nu făcea acest gest. Cele două persoane au completat înaintea experimentului un chestionar pentru evaluarea calității relației dintre ele. Când nu a existat contact fizic, prezența mamei a atenuat anxietatea, însă numai în cazul unei bune relații între cele două. Uimitor a fost însă de observat faptul că în cazul contactului fizic, exprimat prin strângerea mâinii, apare „un efect de tampon” împotriva anxietății și stresului chiar și în cazul unei relații de calitate nu prea bună dintre cele două persoane. În plus, cercetătorii au aflat că acest gest simplu contribuie la calmarea ambelor persoane, nu numai a celor aflate în situații stresante.
Terapie antișoc
Anterior, în alt studiu, oamenii de știință au studiat nivelurile de frică și de durere experimentate de 16 femei voluntare atunci când li s-au aplicat șocuri electrice ușoare. În acest caz, imagistica prin rezonanță magnetică a măsurat activitatea cerebrală, iar rezultatele au fost remarcabile. Persoanele care se aflau singure în încăpere în timp ce primeau șocuri simțeau frică și durere, iar zonele din creierele lor responsabile de emoție erau deosebit de active. În cazul în care un membru al echipei de laborator le ținea de mână - chiar dacă era o persoană străină - era resimțită mai puțină teamă, chiar și dacă durerea fizică era la fel de prezentă.
În cadrul aceluiași studiu, atunci când partenerii de viață ai femeilor le-au ținut de mână în timpul șocurilor electrice, activitatea creierelor lor s-a calmat semnificativ, ca și cum simplul gest de a fi ținute de mâini de parteneri acționa precum un medicament ce reducea atât frica, dar mai ales durerea. În timp ce își strângeau mâinile, în creierele femeilor au fost vizibile schimbări în hipotalamus, zona creierului implicată în emoții - hipotalamusul controlează secreția hormonilor corpului, în special a celor de stres. În plus, au mai concluzionat cercetătorii, efectul asupra creierului femeilor era direct proporțional cu dragostea pe care o simțeau pentru partenerii lor.
Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin spun în acest sens că relațiile emoționale au un efect profund asupra funcției cerebrale în situații de stres și de amenințare.
Scade tensiunea arterială
Un studiu anterior, publicat în revista „Psychosomatic Medicine”, a demonstrat beneficiile pozitive ale ținutului de mână și al atingerii. Într-un experiment de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, mai multe cupluri au trebuit să țină un discurs în public. Se știe că mulți oameni experimentează stresul crescut la perspectiva de a vorbi în public, și de aceea oamenii de știință s-au folosit de acest motiv pentru a urmări diferențele de reacție. Unii dintre parteneri s-au îmbrățișat timp de 20 de secunde și s-au ținut de mâini o vreme. În celălalt grup, partenerii au stat separați unii de alții. Fiecare persoană a ținut apoi un discurs în timpul căruia i s-a măsurat tensiunea arterială. Cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au aflat în al doilea grup au avut valori de tensiune și de puls de aproape două ori mai mari decât cele din primul grup, care se îmbrățișaseră și se ținuseră de mâini înainte de a vorbi în public.
Reduce nivelul de cortizol
Concluziile acestor studii sunt în conformitate cu alte cercetări care încearcă să atragă atenția asupra importanței unei legături solide între partenerii de viață sau între membrii familiei pentru reducerea stresului și pentru o excelentă sănătate mintală. De asemenea, cercetătorii au evidențiat importanța acestui tip de apropiere și pentru sănătatea fizică generală. În acest sens, s-a observat că nivelurile de cortizol - hormonul stresului - scădeau atunci când persoanele analizate interacționau strâns cu cei dragi. Expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de cortizol în sânge a fost legată de boli inflamatorii cronice cum ar fi colită ulcerativă, boli autoimune precum artrita reumatoidă, imunitate scăzută la infecții, vindecare încetinită, și o fragilizare a glandelor suprarenale. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au căsătorii solide și relații pe termen lung, în care sunt apropiați de partenerii de viață, tind să aibă niveluri mai scăzute de cortizol, iar acest lucru este asociat cu o sănătate mai bună pe termen lung.
Un alt hormon important studiat în ceea ce privește relațiile interumane și reducerea stresului este oxitocina. Acest hormon se declanșează în timpul îmbrățișării și al strângerii de mână, fiind asociat cu intimitatea, iar atunci când acest lucru se întâmplă, s-a observat scăderea nivelului de stres, resimțirea unui sentiment de liniște, de calm și o stare generală îmbunătățită.
Fotografia persoanei iubite diminuează durerea
În alt studiu, oamenii de știință au observat astfel de efecte benefice chiar și la vederea fotografiei persoanei iubite. Descoperirea a fost făcută de psihologi de la Universitatea din California, SUA, și a subliniat importanța relațiilor sociale și a rămânerii conectat din punct de vedere social. 25 de voluntari, în mare parte studenți care se aflau într-o relație bună cu persoanele pe care le iubeau, au fost supuși unor mici senzații de arsură. Cei care s-au uitat la fotografii cu persoanele de care erau îndrăgostiți au resimțit mai puțin disconfort. Cercetător Naomi Eisenberger, profesor asistent de psihologie implicată în studiu, a declarat: „Acest studiu demonstrează ce impact deosebit au relațiile noastre sociale asupra experienței noastre și se potrivește cu alte lucrări ce subliniază importanța suportului social pentru sănătatea fizică și mintală”.