de Raluca Grințescu
Pentru că Sărbătorile Pascale au trecut, vă recomandăm un regim de purificare a întregului organism. Regula de aur a purificării este: „Fiecare gând bun - un dram de sănătate în plus, fiecare gând rău - un dram de sănătate în minus”. Respectând permanent acest principiu, puteţi face minuni cu propriul dumneavoastră corp. Sănătatea şi boala sunt, în ultimă instanţă, o chestiune de opţiune între bine şi rău. Alegeţi!
Apariția bolii, determinată de indigestie
În ayurveda, medicina tradiţională a Indiei, cheia sănătăţii este Agni, focul subtil care guvernează metabolizarea alimentelor la nivelul corpului fizic şi a emoţiilor la nivelul corpului subtil. Procesul de apariţie a bolii este determinat de o indigestie (fizică sau mentală). Ama (toxine) fizică se „absoarbe” de la nivelul tubului digestiv în organism, acumulându-se în diferite zone mai vulnerabile ale corpului, care astfel se îmbolnăvesc. Ama mentală se „absoarbe” de la nivelul minţii conştiente în subconştient, unde creează tendinţe, obiceiuri, programări denaturate, generatoare de tulburări psihice sau fizice.
Purificarea fizică trebuie să decurgă în paralel cu purificarea psihomentală, întrucât curăţirea corpului fizic nu este compatibilă cu menţinerea unor emoţii sau gânduri negative. Acestea, în funcţie de natura lor, tulbură derularea diferitelor faze ale digestiei. Lăcomia şi ataşamentul afectează etapa gastrică, primul semn al îmbolnăvirii fiind o senzaţie de greutate în stomac după fiecare masă. Mânia şi agresi- vitatea perturbă absorbţia de la nivelul intestinului subţire şi este urmată, în timp, de apariţia unor senzaţii de arsură în zona abdominală şi diaree. Frica afectează procesele care au loc în intestinul gros, rezultatul fiind acumularea de gaze în curburile colonului şi balonarea.
Soluţia ayurvedică de tratare a psihicului şi a minţii sunt autoobservarea şi eliberarea trăirilor reprimate. Devenind total conştienţi de o anumită emoţie sau de o atitudine pervertită, vă puteți „desprinde” sau detaşa de ea. În momentul în care apare această „separare”, starea negativă respectivă, nemaifiind hrănită cu energia dumneavoastră, dispare.
Cele cinci acţiuni de curăţare
Panchakarma este un sistem de cinci modalităţi terapeutice detoxifiante folosite în ayurveda (pancha înseamnă „cinci”, iar karma înseamnă „acţiune” sau „proces”). Acestea sunt: vomarea terapeutică (Vamana Dhauti), purgaţia (Virechana), clisma (Basti Kriya), medicaţia nazală (Nasya) şi purificarea sângelui (Rakta Moksa).
Sunteţi lacom şi ataşat? Practicați detoxifierea
Fiinţele lacome şi ataşate au tendinţa de a acumula mucus la nivelul stomacului şi al arborelui respirator. Ele se plâng de o digestie „leneşă”, răcesc frecvent sau se confruntă cu alte afecţiuni respiratorii cu hipersecreție de mucus. Cea mai indicată metodă de detoxifiere, în cazul lor, este vomarea terapeutică (Vamana Dhauti), prin intermediul căreia se elimină mucusul şi impurităţile acumulate la nivelul stomacului.
Tehnica. Pe stomacul gol se beau dimineaţa 1-2 litri de apă uşor sărată (sau ceai de lemn-dulce şi obligeană, care, fiind emetice, uşurează vomarea). Apoi se freacă uşor baza limbii pentru a declanşa reflexul de vomă. După eliminarea conţinutului gastric este necesar să se realizeze o relaxare de cinci-zece minute, întinşi pe spate şi cu ochii închişi. Este indicat, de asemenea, să nu se mănânce nimic timp de 30 de minute. Urmăriţi să realizaţi această tehnică atunci când simţiţi că „vă dă târcoale o răceală”! Realizarea acestei tehnici de detoxifiere, Vamana Dhauti, este contraindicată copiilor, bătrânilor, în caz de debilitate, boli de inimă, sângerarea căilor aeriene superioare, în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare.
Vă mâniaţi des? O purgație v-ar face bine!
Fiinţele mânioase, violente sau impulsive au tendinţa de a secreta bilă în exces, suferind, în majoritatea cazurilor, de boli ale ficatului, ale intestinului subţire, de inflamaţii ale pielii, de febră sau acuzând adesea o senzaţie de căldură în corp. Virechana (administrarea de purgative sau laxative) elimină toxinele acumulate la nivelul intestinului subţire. Se poate folosi ulei de ricin (o linguriţă administrată seara, înainte de culcare) sau alte laxative (de exemplu, un pahar cu lapte fierbinte cu două linguriţe cu unt clarifiat - ghee, ceai de siminichie, pulbere de seminţe de in sau volbură). Trebuie acordată o atenţie specială şi regimului alimentar, mai ales după realizarea purgaţiei. Nu se vor consuma alimente picante, acre sau excesiv de sărate.
Virechana este contraindicată a fi realizată de copii sau de bătrâni. De asemenea, nu este indicată în caz de debilitate, sângerări în jumătatea inferioară a tubului digestiv, ulceraţii ale mucoasei intestinale, prolaps rectal.
Dacă sunteţi fricoși, clisma este cel mai bun remediu!
Fiinţele fricoase, anxioase, excesiv de agitate, neliniştite au tendinţa de a fi balonate şi constipate. Ele se confruntă deseori cu nevroze, cu probleme sexuale, cu dureri paroxistice de cap şi de inimă. În ayurveda sunt prevăzute mai multe tipuri de clisme - clismă cu ulei (o ceşcuță cu ulei de susan), clismă cu decocturi de tătăneasă, lemn-dulce sau clismă nutritivă (o cană cu lapte cald). Clisma cu ulei şi cea nutritivă sunt contraindicate în cazuri de obezitate, diabet, obstrucţie limfatică. Nu se practică deloc această tehnică în caz de hemoroizi sau de inflamaţii ale anusului.
Aveţi probleme în zona capului? Se recomandă aerisirea nazală
Un exces de toxine acumulate în cap, gât şi sinusuri este eliminat prin cel mai apropiat orificiu - nasul. Conform învăţăturii ayurveda, nasul este o poartă energetică deschisă spre creier şi conştiinţă. Prana, energia fundamentală a vieţii care susţine toate funcţiile nervoase (senzoriale şi motorii), pătrunde în corp la nivelul cavităţii nazale. Masajul nazal cu unt clarifiat (ghee) şi cu uleiuri volatile şi administrarea nazală a unor pulberi vegetale (obligeană, aloe, Gotu Kola) cu ajutorul unei pipete (tub) pot să vindece sau cel puţin să amelioreze durerile de cap, răcelile, rinitele, sinuzitele, căderea părului etc., dar sunt contraindicate în sarcină şi pentru eventualii consumatori de alcool.
Dacă suferiţi de o afecţiune a pielii, este necesară aseptizarea sângelui
Toxinele absorbite de la nivelul tubului digestiv trec în limfă şi în sânge, circulând apoi în întregul corp. Ele se pot acumula la nivelul pielii, în articulaţii, ficat sau splină, determinând boli precum: urticarie, acnee, eczeme, mâncărimi cronice, gută, afecţiuni hepato-splenice etc. Purificarea sângelui face parte integrantă din tratamentul ayurvedic al tulburărilor enumerate anterior. Cea mai la îndemână modalitate este folosirea plantelor depurative: brusture, păpădie, şofran, obligeană, turmeric, ţintaură.
După trezire, primul gest trebuie să fie scuiparea salivei adunate în gură. Apoi se ia o lingură cu ulei de floarea-soarelui şi se mestecă ritmic 20 de minute, stând pe scaun, cu coloana vertebrală dreaptă. La sfârşit se scuipă uleiul şi se raclează limba cu o linguriţă, îndepărtând astfel stratul albicios-gălbui depus. Se clăteşte gura cu apă sărată (o lingură cu sare la o cană cu apă) şi se repetă raclajul limbii de circa 30 de ori. În continuare, limba se perie de câteva ori cu o periuţă de dinţi, folosită special pentru aşa ceva. Se pune apă la încălzit în două vase de câte doi-trei litri şi se prepară infuziile pentru clisme şi pentru spălătura vaginală (două linguri cu plantă la doi litri de apă).
Se ia o lingură cu mălai şi se mestecă, fiind în poziţia şezând, 10-15 minute, până când începe să se scurgă salivă, care nu trebuie înghiţită, ci aruncată. Se clăteşte gura cu apă sărată.
Se umple irigatorul cu infuzia caldă de rostopască şi, aşezat în poziţia genupectorală, se introduce canula (după ce s-a uns anusul cu ulei de măsline), aşteptând să se scurgă toată apa din irigator. Înainte de culcare se face un masaj în jurul ombilicului. Trebuie folosită, în total, o cantitate de doi litri de infuzie de rostopască, prin repetarea de câte ori este nevoie a etapelor menţionate; la sfârşit se realizează igienizarea zonei.
Se strecoară infuzia caldă de nalbă-mare (flori sau rădăcină) în irigator şi, în poziţia genupectorală, se introduce canula în vagin, realizându-se o spălătură vaginală cu cei doi litri de infuzie din irigator.
Se deschide fereastra şi, în faţa ei, se execută 100 de sărituri în vârful picioarelor, mișcând braţele şi respirând în acelaşi ritm. La sfârşit se inspiră şi se expiră adânc şi rar.