Main menu

header

590 18 1de Cătălina Tăgârță

Pe piață există multe tipuri de masaj și sute de specialiști, ale căror mâini lucrează în principiu după aceleași reguli. Daniela Ungur, terapeut masaj energetic și profesor kinetoterapie, a dezvoltat un stil personal, pe care nu l-am mai întâlnit la nimeni altcineva. Recunoaște și ea că modul de abordare este nou, deși la bază stau tehnici vechi. Iar la finalul ședinței pacientul iese pe ușă nu doar relaxat, ci și stabilizat, echilibrat din toate punctele de vedere. Însă, mai multe despre procedură ne-a spus chiar Daniela Ungur (medalion).

„Nu lucrez nimic șablon”

- Daniela, ce ne poți spune despre „terapia prin masaj combinată cu kinetoterapie energetică” pe care o practici?

- E un stil personal, care combină elemente din mai multe tipuri de masaj (clasic, de relaxare, limfatic, reflexoterapeutic, anticelulitic, presopunctură, reflexoterapie etc.) cu elemente de kinetoterapie și medicină energetică. Eu după ce am terminat cursul de masaj clasic mi-am dat seama că lucrez altfel față de ce e pe piață și că nu pot să rămân într-un șablon. Așa că am început să asociez procedura cu masajul terapeutic energetic pe meridiane, cu drenaj limfatic, cu principii din kinetoterapie etc. Eu n-am lucrat niciodată masaj clasic, deci nu lucrez nimic șablon. Respect principiile masajului și obiectivele lui, dar lucrez pe chei energetice, îmbinând partea medicală cu cea energetică. De altfel, calitatea actului terapeutic este în strânsă legătură și direct proporțional, cu calitățile terapeutului, iar aici mă refer la calități fizice (să fie sănătos, să reziste la efort, să aibă simț tactil foarte dezvoltat, auz și vedere bună…), calități morale și spirituale (ce trebuie dezvoltate permanent: „lucrul cu noi înșine”, transformarea de sine) și, nu în ultimul rând, etica profesională și informarea permanentă. Așa cum există arta conversației sau arta gândirii, așa este și arta masajului. Exact acest lucru îl „ridică” la nivel de „Terapie prin masaj”.

„Acordajul este minte, suflet, trup”

590 18 2- Așadar, masajul ca tratament este un proces complex…

- Într-adevăr. Este un proces complex, ce abordează parțial sau total toate segmentele corpului (celule, țesut, ligamente, tendoane, mușchi, tegument, sistem circulator/venos/limfatic), urmărind reacția zonelor reflexogene, a punctelor pe meridianele energetice, cât și orice reacție fizi- co-emoțională a pacientului. Spre deosebire de masajul clasic, în care se urmărește doar prelucrarea corectă a masei musculare, în acest tip de terapie nu există „șablon de lucru”. Procedura se adresează fiecărui pacient în parte, în funcție de afecțiuni sau de indicații (contraindicații).

- Cum se desfășoară ședința?

- Încep procedura activând punctele reflexe plantare (din talpă), apoi parcurg întregul corp (pe față și pe spate), drenez limfa, activez punctele pe meridiane, curăț, detensionez articulațiile, ligamentele, tendoanele, echilibrez bazinul, coloana vertebrală și cea cervicală, zona capului și închei echilibrând corpul la nivel energetic. Practic, tehnica masajului dispare, fiindcă în timp ce mâna lucrează ea devine instrument de detecție (descoperă zonele cu probleme) și de refacere (intervin acolo unde este necesar și în funcție de caz). Dar nu lucrez numai cu mâinile. Acordajul este minte, suflet, trup. De aceea spun că este foarte importantă cunoașterea și însușirea temeinică a noțiunilor de anatomie și fiziologie a omului, și nu numai. Mai numesc această procedură „Terapia Curcubeu” („Şapte într-unul”), pentru că cel puțin șapte lucruri minunate se întâmplă la nivelul corpului fizic și energetic: activarea punctelor reflexe, activarea punctelor pe meridiane, drenajul limfatic, detensionare articulații, tendoane, muscu- lară, echilibrarea energetică, activarea procesului de detoxifiere a organismului, dar și dezvoltarea inteligenței kinestezice.

„E activat procesul de detoxifiere”

590 18 3- Care este starea generală după prima ședință?

- Prima ședință e mai solicitantă, pentru că este una „șoc”, după cum spun unii pacienți. Intervine starea de relaxare, de ușurare, de curățare. Dar e firesc să apară și unele „efecte secundare”, precum activarea procesului de detoxifiere, de deblocare sau chiar febra musculară - care dispare a doua zi. Încă de la început mâna mea „scanează” și începe să lucreze. Ea este deja formată, are informația și știe ce are de făcut. Nu voi face niciodată doar masaj suedez, doar masaj limfatic etc., pentru că pacientul trebuie să plece de la mine echilibrat la toate nivelurile. Și nu lucrez niciodată simetric, în sensul că, dacă la mâna dreaptă identific o problemă a cărei rezolvare ține de mine, insist pe zonă, dar dacă la stânga nu e nevoie trec mai repede. De-aceea spun că-i un masaj atipic, neconvențional.

Eliberarea se produce din prima ședință

- În mod normal, specialiștii din piață lucrează câte o oră fiecare tip de masaj, nu?

- Da. Și poate mulți masori vor comenta când vor citi ceea ce spun eu, fiindcă ei știu, în teorie, că o simplă ședință durează o oră. Dar, așa cum am spus, eu nu lucrez doar la nivel fizic, ci și la nivel energetic. Ajut corpul să se echilibreze, pentru ca el să înceapă să lucreze singur. În majoritatea cazurilor se produce eliberarea din prima ședință. Spre exemplu, cineva avea umărul blocat de câțiva ani în urma unei căzături. Încercase nenumărate proceduri, dar nimic nu ajutase. După prima ședință făcută de mine, tensiunea a dispărut.

- Oamenii te caută în special pentru relaxare sau pentru rezolvarea anumitor probleme?

- De obicei, ca să te poți relaxa, trebuie să îndepărtezi factorul de stres. Este un masaj terapeutic-medical.

„Le dau temă pentru acasă exerciții”

- Cum își poate da seama cineva că terapia dă rezultate?

- Așa cum am mai spus, în primele 24 de ore pot apărea efecte secundare, care anunță că organismul a început procesul de curățare, de detoxifiere și de refacere. Avertizez cu precauție pacientul despre eventualele efecte secundare, însă pentru a nu și le induce prefer să vorbesc cu el a doua zi, să aflu exact cum se simte și să îl îndrum în funcție de nevoi. Atenție! Durerea ce apare în timpul procedurii sau după deblocări nu este direct proporțională cu o afecțiune anume.

- În calitate de kinetoterapeut, recomanzi exerciții pentru acasă?

- Desigur. Dar eu sunt adepta lucrurilor simple și concentrate. Decât 100 de mișcări incorecte, mai bine trei, dar cu rezultate eficiente. De obicei, la finalul ședinței le dau „temă pentru acasă”, le arăt chiar eu cum să facă exercițiile.

„Nu lucrez niciodată simetric, în sensul că, dacă la mâna dreaptă identific o problemă a cărei rezolvare ține de mine, insist pe zonă, dar dacă la stânga nu e nevoie trec mai repede“

„Energia curge autodozat, în funcţie de nevoile persoanei“

- Folosești aceeași intensitate de apăsare la toată lumea?

- Niciodată. Intensitatea energiei curge autodozat, în funcție de nevoile persoanei. Eu lucrez și pe bebeluși, dar, evident, cu altă intensitate. La fel și la gravide, respectând contraindicațiile ce se impun.

- Ce altceva ne mai poți spune despre terapie?

- Din punct de vedere kinetic, unul dintre obiectivele importante este refacerea schemei corporale corecte a pacientului - în funcție de nevoile identificate la acesta. Buna comunicare cu pacientul îmi permite întotdeauna stabilirea și alegerea protocolului de lucru.