Main menu

header

638 18 1de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu

Practică tradițională chineză înrudită cu acupunctura, terapia Gua Sha constă în presarea și fricționarea pielii cu o anumită intensitate, în scopul eliminării toxinelor și al reinstalării sănătății. Prin acest procedeu se consideră că energia vitală Chi este deblocată și poate recircula liberă prin corp, vindecând bolile existente. Cerasela Sindile și Toma Moroșanu (foto), reprezentanți ai my-tao.ro, ne-au spus mai multe despre terapie.

„Mai eficient decât masajul limfatic”

- Cera, cât de veche este această terapie?

- Istoria Gua Sha a început cu mult timp în urmă, în timpul dinastiilor Tang (618-907) și Ming (1368-1644). Este o tehnică importantă în Medicina Tradițională Chineză (MTC), fiind utilizată pentru o gamă largă de afecțiuni, întrucât este la fel de eficientă ca şi acupunctura. În MTC, durerile acute și cronice sunt cel mai adesea provocate de stagnarea sângelui, iar în acest caz Gua Sha îmbunătățește fluxul sangvin, și astfel ameliorează durerea.

- Am observat că în timp ce lucrezi se înroșește pielea. Trebuie să ne îngrijorăm sau e un semn bun că se întâmplă asta?

- Efectul de înroșire a pielii este considerat o reacție terapeutică și un semnal bun al procesului de vindecare.

„Roșeaţa dispare complet în două-trei zile”

- Despre instrumentele utilizate în timpul terapiei ce ar fi de spus?

- Noi realizăm terapia Gua Sha cu ajutorul unui os. Acesta poate fi din corn de bivol, piatră, ceramică sau jad, important este să fie dintr-un material natural. Forma instrumentului este asemănătoare unui cuțit cu lama groasă sau unei coji de săpun. Pentru realizarea procedurii se folosește ulei. Este adevărat că zona se înroșește ușor, dar, așa cum am spus, acesta este semn bun. Mai mult, în timpul terapiei le spunem ce urmează să se întâmple și că roșeaţa e semn că toxinele au ajuns la suprafață și vor fi eliminate din corp. Ca eficiență, pot spune că Gua Sha e chiar mai eficientă decât masajul limfatic.

- Denumirea terapiei e compusă din două cuvinte. Au vreo semnificație anume?

- În timp ce Gua înseamnă a freca, termenul Sha descrie congestia sangvină ce apare în suprafața țesutului și se acumulează în locurile unde pacientul experimentează senzația de durere sau de înțepeneală. Sha mai semnifică și acele mici puncte roșii ce apar după aplicarea tehnicii și care seamănă cu nisipul. Acestea însă au caracter tranzitor, ele pălesc în intensitate chiar la câteva minute după apariție, iar în circa două-trei zile dispar complet. Culoarea și viteza de dispariție a punctelor roșiatice pot oferi informații importante în ceea ce privește starea pacientului. Este relevant de menționat însă că noi nu facem doar o terapie sau alta, le combinăm în funcție de diagnosticul pe care îl are persoana sau de simptomele pe care le prezintă.

„Respirând corect are loc și un masaj intern al organelor”

638 18 2- Mi-ai povestit cu altă ocazie că Gua Sha e foarte bună pentru înlăturarea depunerilor de la articulații. Te rog să detaliezi puțin pentru cititori, poate sunt persoane care au probleme la degetele de la mâini și de la picioare, umăr, șold, cot, genunchi.

- Ideea este că, în urma terapiei, circulația sângelui este reluată corect. Altfel spus, acolo unde există un blocaj înseamnă că sângele nu circulă bine și stagnează. Ei bine, aplicând această terapie, lucrurile reintră pe făgașul normal. Însă, referitor la energie, vreau să subliniez faptul că nu noi dăm energie, aceasta este peste tot în jurul nostru. Noi doar îi ajutăm pe oameni să se conecteze, să se reîncarce energetic. Modul cel mai bun de a ajuta pe cineva să se conecteze este să aibă o circulație bună și o respirație corectă. Problema cea mai mare a oamenilor cu care noi ne întâlnim foarte des este că nu mai știu să respire abdominal și toracal, ca bebelușii. Plus că, respirând corect, are loc și un masaj intern al organelor, care sunt irigate cu sânge și ajutate să funcționeze mai bine.

- Așadar, dacă vreți să vă fie bine, trebuie să vă schimbați stilul de viață!

- Exact. Terapia are beneficii multiple: activează metabolismul și schimbul de oxigen la nivel celular, drenează meridianele, activează fluxul sangvin și îl echiliberează, întărește sistemul imunitar, are efect calmant și detoxifiant asupra corpului, reduce căldura excesivă din corp și aciditatea, are efect antiîmbătrânire asupra pielii. E utilă, de asemenea, în infecții respiratorii, tuse, probleme digestive, diaree. Cercetările au demonstrat că Gua Sha determină o creștere de până la patru ori mai accentuată a microcirculației la nivelul suprafeței țesuturilor și poate reduce inflamația. Dar pentru ca aceste lucruri să se producă, e important să nu aveți așteptări doar de la terapeut, ci și pacientul însuși să depună partea sa de efort pentru a căpăta starea de bine pe care o dorește. E nevoie doar să vă autoeducați, iar cu timpul, exersând în mod constant, veți reuși.

„Nu vă expuneți imediat la soare sau la umezeală”

- Deci, în momentul în care constată că se simte rău și caută vindecarea, omul trebuie să fie dispus să se schimbe. Ce părere ai, Toma?

- Da. E foarte important modul de abordare a problemei. Mulți spun: merg la terapeut să mă facă bine! Greșit! Nu terapeutul te vindecă. E adevărat că el contribuie la proces și îți arată calea, dar, dacă tu nu vrei să o vezi și nu faci nimic să te schimbi, rezultatele se vor vedea doar pe moment. Din acest motiv, atât eu, cât și Cerasela le explicăm oamenilor că trebuie să înceapă să facă mici schimbări în stilul de viață, să înceapă să trăiască mai ordonat, să fie deschiși în timpul ședinței - ca să putem lucra ușor cu ei și să îi ajutăm să se conecteze la sursă, să se încarce cu energie, iar după ce părăsesc cabinetul să facă totul cu moderație. Altfel, rezultatele nu se vor menține. De fapt, cumpătarea și disciplina reprezintă cheia succesului.

- Ce simte pacientul în timpul terapiei cu Gua Sha?

- Procedura nu este dureroasă. Pacientul poate simți cel mult un mic disconfort în momentul efectuării atingerii abrazive. Pielea se încălzește, se înroșește fără a lăsa urme și, ulterior, se relaxează și revine la o paloare rozacee, ce dispare lent. După ședință este recomandat ca zona tratată să fie acoperită și să se evite expunerea la soare sau la căldură puternică, frig sau umezeală mare, curenți de aer sau aer condiționat, schimbări bruște de temperatură, precum și spălarea zonei timp de câteva ore, lăsând organismul să își revină la funcționarea normală.

„Efecte bune în combinație cu alte tehnici”

- Dați-mi exemple de probleme rezolvate cu ajutorul Gua Sha, eventual și în combinație cu alte tehnici!

- Cele mai bune efecte au fost în combinație cu celelalte tehnici. Am tratat o persoană care, din cauza tiroidei, avea pielea de pe abdomen albă și uscată ca o coală de hârtie. După câteva sesiuni de lucru în care am lucrat cu Chi Nei Tsang, ventuze și apoi cu Gua Sha, pielea a trecut printr-o transformare completă, devenind curată, elastică, de culoare rozacee, la fel ca abdomenul unui bebeluș. Unele dintre urmele de ridare au dispărut complet, altele s-au atenuat semnificativ.

„Oamenii nu au de ce să se sperie. Mai mult, în timpul terapiei le explicăm fiecare pas, le spunem ce urmează să se întâmple și că roșeaţa e semn că toxinele au ajuns la suprafață și vor fi eliminate din corp“ (Cerasela Sindile)

„Totul este personalizat“

- Cam cât durează o ședință și cât de des trebuie făcute?

- Ședința durează în funcție de partea de corp vizată, poate varia de la câteva zeci de minute la ore. Iar frecvența acestora depinde de problema pentru care se prezintă pacientul și dacă se mai poate combina cu vreo altă tehnică. În terapiile complementare, totul este personalizat.

- Există contraindicații?

- În principiu, nu aplicăm tehnica celor cu boli de piele și cu afecțiuni psihice.