Main menu

header

640 25 1de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu

Potrivit tradiţiei spirituale orientale, timpul, întotdeauna, este înţeles ca un cerc, nicidecum linear, împărţit în patru etape care să corespundă anotimpurilor. Fiecare ciclu sau etapă durează aproximativ 24.000 de ani şi descrie, în principiu, mişcarea de revoluţie a Soarelui în jurul centrului Galaxiei noastre. Ca durată, trecerea de la o epocă la alta nu este împărţită în mod egal, ci conform raţiei 4:3:2:1, explică specialiștii. Mai mult, potrivit acestora, epoca actuală poartă denumirea de Kali Yuga (echivalentul Epocii de Fier), este cea mai scurtă dintre toate şi este caracterizată de înţelepţii orientali prin ignoranţă şi întunericul spiritual al umanităţii, informează reprezentanții Plus Communication.

„În prezent, umanitatea trece prin Kali Yuga”

640 25 2În opinia cunoscutului profesor român de yoga Dana Ţupa, Pământul, împreună cu Soarele, traversează zone energetice diferite ale Galaxiei noastre, iar acestea se manifestă în gradul de evoluţie tehnologică, socială, dar mai ales spirituală din momentul de față. „În prezent, din ceea ce afirmă specialiştii reiese că umanitatea trece prin Kali Yuga, considerată diametral opusă Epocii de Aur. Toate valorile trecute sunt în prezent răsturnate sau, cu alte cuvinte, valorizate pornind de la material către spiritual. Cu mii de ani în urmă, valorile spirituale se aflau pe primul loc, iar cele materiale, pe ultimul. Acest mecanism se poate observa şi în manifestările oamenilor de aproape 2.000 de ani încoace, când lupta pentru material a fost acerbă, iar nevoile pentru evoluţia spirituală au fost, cu mici excepţii, aproape inexistente. Noi reacţionăm la energiile cosmice exact în acelaşi mod în care starea noastră de spirit este influenţată de stările vremii. Partea bună este că putem construi mici insuliţe de bunăstare şi în această Epocă a Fierului, iar Epoca Renascentistă sau La Belle Époque sunt câteva exemple din istoria recentă a umanităţii”, declară profesorul de yoga Dana Ţupa.

În Treta Yuga, virtutea nu mai reprezintă un deziderat primordial

Potrivit Danei Țupa, care este Expert Yoga Teacher acreditat la „Yoga Alliance International USA” cu cea mai înaltă calificare, E-RYT500, și fondatorul „PURNA Yoga Academy” (prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internațional), cele patru epoci spirituale ale umanităţii sunt: Satya Yuga, Treta Yuga, Dvapara Yuga și Kali Yuga. Profesorul de yoga prezintă cele patru epoci spirituale ale umanităţii într-o viziune orientală pe înţelesul Occidentului. Satya Yuga (echivalentă cu Epoca de Aur) este cea mai înfloritoare dintre cele patru perioade. Satya reprezintă perfecțiunea şi spiritualitatea, iar ființele care trăiesc în această epocă experimentează din plin fericirea, iubirea, bucuria, pacea şi sănătatea. Treta Yuga (echivalentă cu Epoca de Argint) este caracterizată prin decăderea umanității, iar virtutea nu mai reprezintă un deziderat primordial. Primăvara veşnică din Satya Yuga începe să capete alte valenţe, vremea devine schimbătoare şi cu extreme, iar tot în Treta Yuga apar liderii care domină masele, care pornesc războaie, iar bolile devin o problemă nouă pentru omenire, informează Dana Țupa.

În Dvapara Yuga, oamenii încep să trăiască nefericirea

640 25 3Dvapara Yuga (echivalentă cu Epoca de Bronz) este epoca în care oamenii încep să trăiască nefericirea, valorile străvechi nu sunt puse sau experimentate la rang de cinste, bolile devin obișnuite pentru toți. Nemulţumiţi de propria lor viaţă, oamenii sunt în căutare permanentă de plăceri trupeşti, iar intelectul divin încetează să mai existe. Dintre toate epocile, Kali Yuga (echivalentă cu Epoca de Fier) atinge pragul cel mai de jos al existenţei. Oamenii experimentează ignoranţa şi întunericul spiritual, sunt ghidaţi de minciună, ipocrizie, sexualitate, dominaţie, averi etc. Bolile se găsesc în aproape fiecare fiinţă, manipularea este valorizată, virtuțile sunt aproape lipsite de sens în calităţile conducătorilor, dar şi a oamenilor simpli. Războaiele, foametea, poluarea, lipsa speranței, suferinţa interioară şi viaţa lipsită de direcție şi obiective sunt principalele caracteristici ale epocii spirituale în care ne aflăm, susține Dana Țupa.

„Se spune că un ciclu concret durează 24.000 de ani și fiecare yuga are un număr diferit de ani la rândul ei. «Legile lui Manu» este textul sacru care a descris prima oară toate acestea. Vianu Purna spune, de exemplu, că acei ani sunt divini, iar traduși în ani tereștri ar reprezenta 4.320.000 de ani“

„Putem fi mici luminiţe într-o mare de întuneric“

În opinia profesorului de yoga, elementul care încă îi mai separă pe oameni de brute este credinţa, iar această valoare trebuie întreţinută vie până ce vor reintra în Satya Yuga (Epoca de Aur). „Epoca actuală este una a încercării, iar la capătul ei va fi întotdeauna fericirea. Când umanitatea va reintra în Epoca de Aur, toate bolile, nefericirea, ignoranţa, obsesiile materiale vor fi de domeniul trecutului. Până atunci trebuie să ne păstrăm credinţa şi să trăim iubirea la nivel micro, la nivel de familie şi să o lărgim uşor-uşor şi la nivel macro. Vom reîncepe să iubim din nou oamenii, să avem încredere în ei. Trăind valorile Satya Yuga în Kali Yuga vom putea evolua mai repede şi, astfel, să devenim modele pentru ceilalţi. Când alţii vor vedea în ochii noştri fericirea ne vor cere ajutorul, vor dori să trăiască şi ei ceea ce trăim noi. Putem fi mici luminiţe într-o mare de întuneric, iar acea mare va redeveni luminată din nou. Astfel, după cum spunea şi Gandhi, noi înşine trebuie să fim schimbarea pe care o dorim în lume”, conchide profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa, fondatorul „PURNA Yoga Academy” - prima şcoală de yoga din România acreditată de „Yoga Alliance International USA”.