Main menu

header

644 11 1de Luana Mare şi Adrian Barna

O terapie relativ nouă capătă din ce în ce mai mult teren în rândul tratamentelor medicinei complementare: Baby Bowen. Dedicată micuţilor de până la 6 luni de viaţă, terapia îi poate scăpa de colici, de aliniament defectuos al oaselor, de afecţiuni respiratorii, şi nu numai. Încă de când se află în burtica mamei, aceștia pot primi tratament Bowen pentru o naştere uşoară şi pentru o dezvoltare cât mai bună. Despre beneficiile acestei metode ne-a vorbit Diana Jivan (foto), terapeut Bowen.

„Reactivează capacitatea de autovindecare a micuţilor”

- Ce este Baby Bowen şi căror bebeluşi se adresează?

- Este o tehnică manuală, naturală, ce stimulează corpul pentru a-şi reactiva capacitatea de autovindecare. Este o terapie holistică, ce abordează organismul în întregul său, atât fizic, cât şi psihic. Este delicată, neinvazivă şi eficientă, având rezultate de la primele şedinţe. Este dedicată bebeluşilor şi femeilor însărcinate şi face parte integrantă din Terapia Bowen, ale cărei baze au fost puse în anii ’50 de australianul Tom Bowen şi care este practicată cu succes în multe ţări din lume.

- De la ce vârstă poate fi practicată terapia pe bebeluşi?

- Tehnica Bowen este aplicată cu succes încă de la naştere. Însăşi naşterea este un proces traumatizant atât pentru corpul mamei, cât şi al bebeluşului, iar Terapia Bowen poate corecta eventualele dezechilibre ce se creează în acest proces.

„Cu terapie, copiii se dezvoltă armonios fizic, emoţional şi mental”

644 11 2- Ce suferinţe pot fi corectate cu Baby Bowen?

- Cele mai întâlnite afecţiuni în cazul bebeluşilor în care Baby Bowen şi-a dovedit eficacitatea sunt cele respiratorii şi de digestie (colici). În general, când vorbim despre Tehnica Bowen, nu avem o limită a numărului sau tipului de afecţiuni care se pot trata, inclusiv aliniamente defectuoase ale oaselor. Un bebeluş tratat cu Terapie Bowen este relaxat, atent la ce se întâmplă în jurul său, fericit, asimilează re- pede şi se dezvoltă armonios fizic, emoţional şi psihic.

- Dar copiii mai mari ce boli pot trata cu Bowen?

- Terapia poate fi aplicată cu rezultate excelente în rândul copiilor pentru: răceli, viroze, traheo-bronşite, pneumonii, alergii, astm, autism, ADD/ADHD, colici, displazie de şold, deficit de creştere, pregătire preoperatorie, recuperare postoperatorie, pregătire prevaccinare, întreţinere postvaccinare, disfuncţii motorii, de vorbire, enurezis, paralizii, diabet, disfuncţii renale, afecţiuni ale inimii, stres, depresie, anxietate, atacuri de panică, iar lista rămâne deschisă.

- Mama însărcinată poate fi ajutată cu acest tip de tratament?

- Mămicile pot fi şi ele ajutate cu Tehnica Bowen pentru adulţi. În cazul femeilor însărcinate, aceasta ameliorează considerabil greţurile, durerile de spate, congestionarea limfatică, toate efectele mai puţin plăcute ale unei sarcini. Practic, echilibrează corpul mămicii aşa cum este cel mai bine pentru ea şi pentru făt. De remarcat în cazul pacientelor însărcinate este faptul că nu doar mămica beneficiază de terapie, dar şi fătul. De asemenea, sunt de menţionat şi cazurile în care, cu ajutorul Tehnicii Bowen s-au corectat poziţiile bebeluşilor înainte de naştere.

„Important încă din burtica mamei, pentru repoziţionare corectă”

- Din ce lună şi la ce o poate ajuta terapia pe viitoarea mamă?

- Tehnica Bowen se poate aplica femeilor însărcinate încă de la începutul sarcinii. Aşa cum se ştie, o sarcină presupune multe schimbări fizice şi psihologice. Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, organismul femeii este într-o continuă transformare şi, de multe ori, acest lucru provoacă disconfort. Tehnica Bowen susţine aceste schimbări într-un mod natural, dar eliminând disconfortul.

- Este o terapie dificil de suportat pentru bebeluş? Provoacă disconfort sau durere?

- În niciun caz. Tehnica Bowen este o terapie complementară, neinvazivă şi relaxantă. Mişcările se fac delicat asupra muşchilor şi ţesutului conjunctiv. Iar când vine vorba despre bebeluşi, cu atât sunt mai delicate.

„Cei sănătoşi pot să prevină afecţiunile”

644 11 3- La ce interval de timp se pot face şedinţele de Baby Bowen?

- În general, Tehnica Bowen se face la interval de şapte zile, dar mai ales în cazul bebeluşilor, dacă este necesar, se poate aplica şi la două-trei zile.

- Se poate face şi preventiv, pentru un copil sănătos, echilibrat şi relaxat?

- Cu siguranţă. Tehnica Bowen se adresează organismului la toate nivelurile: fizic, chimic, mental şi emoţional.

- Cum îl poate ajuta pe copilul care nu are o suferinţă evidentă?

- În societatea în care trăim, alimentaţia şi ritmul vieţii pot provoca uşor dezechilibre în organism. Baby Bowen şi Tehnica Bowen, în general, susţin organismul, pentru a preveni şi a corecta eventualele dezechilibre.

„Nu are reacţii secundare”

- Există recomandări pentru copii după ce au fost la terapeut? Trebuie să ţină regim, să consume anumite alimente etc.?

- În cazul bebeluşilor nu există recomandări, ei fiind foarte mici. Există recomandări în cazul copiilor mai mari, şi anume să consume mai multă apă şi să facă mişcare.

- Există efecte secundare?

- Baby Bowen şi Tehnica Bowen nu au efecte secundare. Terapeutul, prin mişcările delicate, permite organismului pacientului să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a se autovindeca în propriul său ritm şi în propriile sale limite. Instinctul de supravieţuire al organismului uman va face întotdeauna ca acesta să aleagă doar acele acţiuni care îi servesc. Organismul pacientului nu îşi va face niciodată rău singur.

- Până la ce vârstă este recomandată Baby Bowen?

- Se aplică bebeluşilor până în jurul vârstei de 6 luni. Mai exact, până când micuțul poate sta singur în şezut, fără a fi ajutat sau susţinut. După aceea, trecem la procedurile din Tehnica Bowen care se adresează copiilor şi adulţilor.

„Dispar efectele nedorite ale medicamentelor“

- Intră terapia în contradicţie cu tratamentele medicamentoase?

- Baby Bowen este o terapie complementară, deci poate fi aplicată cu succes alături de tratamentul medicamentos. Mai mult decât atât, aşa cum bine se ştie, toate medicamentele, pe lângă beneficii, au şi o serie de efecte secundare, iar Tehnica Bowen înlătură aceste urmări nedorite.