Main menu

header

645 11 1de Monica Beleneș şi Adrian Barna

Toată viața experimentăm atât emoții pozitive, cât și negative, dar cele din urmă sunt și cel mai greu de suportat. De aceea, toți încercăm să le dăm uitării, pentru că nu sunt tocmai niște amintiri plăcute, dar, din nefericire, influența acestora se transformă în emoții nerezolvate captive, care pot duce la afecțiuni fizice. Ovidiu Chiş (medalion), doctor în medicină tradiţională ayurveda, ne spune de ce este important să folosim EFT („Emotional Freedom Technique”) pentru a contracara efectele devastatoare ale emoțiilor negative din viața de zi cu zi sau consecințele șocurilor și traumelor emoționale din trecut.

„Accesarea focarelor de energie înlătură traumele și șocurile”

- Domnule doctor, ce este mai exact EFT?

- „Emotional Freedom Technique” este o tehnică de autotratament care combină sugestia psihologică şi metodele de acupresură pentru a vindeca problemele emoționale.

- Cum acționează această tehnică asupra psihicului nostru?

- Metoda de autotratament emoțional EFT are capacitatea de a scoate din subconștient reziduurile emoționale negative, de a le conduce la suprafața corpului prin intermediul unor puncte-focar de energie și al unor canale energetice (meridiane) și, în final, de a le descărca definitiv din ființa celui care le-a acumulat. Medicina holistică afirmă că 50% din tratamentul bolilor și, în special, al bolilor grave constă în tratarea acestor emoții negative, gânduri care revin obsesiv, traume și șocuri emoționale care au avut loc în trecut și s-au înrădăcinat profund în psihicul persoanei respective.

- Care ar fi avantajele autotratamentului emoțional?

- În primul rând, este o metodă foarte rapidă (durează doar două-trei minute) și simplă (se poate învăța ușor), este foarte eficientă, poate fi practicată oriunde și oricând, nu necesită o a doua persoană ca terapeut, ci este un autotratament. În ultimii ani, EFT este recomandată de foarte mulți medici și psihologi datorită avantajelor și beneficiilor prezentate, cât și a capacității acestei metode de a elimina din memoria afectivă reziduurile emoționale care generează atât de multe probleme.

„Metodele de acupresură trebuie combinate cu descrierea detaliată a problemei”

645 11 2- Dacă ar fi să vorbim despre practică, ce ne puteți spune despre procedeul EFT?

- Procedeul EFT are trei etape: se presează punctul de sub claviculă (1) cu mișcări circulare (nu contează sensul), timp în care se descrie detaliat problema care a generat supărarea sau trauma respectivă. Această etapă poate uneori să dureze mai mult dacă problema respectivă este una foarte gravă. Este importantă descrierea detaliată, cu fapte concrete, persoane, date și în special amănunte legate de sentimentele și trăirile sufletești pe care le-ați avut atunci sau încă le mai aveți. Sugestiile încep aici cu fraza: „Mă iubesc și mă accept așa cum sunt, complet și profund, cu toate că...”, și acum începeți să vă detaliați problema care v-a supărat sau v-a produs o emoție negativă. La următorul pas se fac tapotamente (bătăi ușoare), cu ajutorul degetelor arătător și mijlociu, de cinci-nouă ori în punctele indicate de la (2) la (12) de pe traseul meridianelor energetice, în timp ce se rostește sugestia verbală folosită pentru a scoate la suprafață emoția respectivă. Sugestia verbală este o sintetizare într-o propoziție scurtă a ceea ce am detaliat la punctul anterior. De exemplu, „Sunt îngrijorat de starea sănătății mele” sau „Am fost jignit” etc. Sugestia se rostește o dată pentru fiecare punct, în timp ce acesta se bate ușor cu degetele. Fenomenul de vindecare emoțională care se produce în această etapă poate fi descris ca o dezlipire a reziduurilor emoționale față de planurile profunde sufletesc și mental. În final se fac tapotamente în punctul de eliminare a reziduurilor emoționale (13), spunând cu voce tare sugestia finală de eliminare: „Decid să las toate aceste lucruri să se ducă”. În această etapă, emoția respectivă este eliminată din corp prin degete.

EFT vă ajută să eliminați emoțiile negative, să reduceți și să eliminați durerea, să implementați țeluri pozitive și să reduceți pofta excesivă de mâncare sau alte obiceiuri nesănătoase

Sugestiile verbale şi punctele-focar energetice

645 11 3(1) punctul de sub claviculă este singurul care se masează cu mișcări circulare. El se găsește în depresiunea formată sub claviculă, în capătul acesteia dinspre stern (osul pieptului), în locul în care se întâlnesc cele trei oase: clavicula, sternul și prima coastă. Se masează cu o singură mână;

(2) punctul din creștetul capului sau fontanelă;

(3) punctul dintre sprâncene situat la rădăcina nasului;

(4) extremitatea externă a ochiului;

(5) sub ochi, pe arcada osoasă a orbitei oculare;

(6) sub nas, la jumătatea distanței dintre nas și buza superioară;

(7) mijlocul bărbiei;

(8) din nou punctul de sub claviculă (1), dar de această dată se fac tapotamente la fel ca și la celelalte puncte;

(9) pe partea laterală a toracelui, la o lățime de palmă sub axilă;

(10) sub sân;

(11) încheietura mâinii, în partea interioară;

(12) încheietura mâinii, în exterior;

(13) punctul situat la unirea degetului mare cu cel arătător, de pe partea superioară a palmei.