Main menu

header

647 11 1de Cătălina Tăgârță şi Alexandru Brădescu

O mare problemă cu care se confruntă medicina în România este aceea că fiecare specialist se preocupă de bucățica sa, fără să facă prea multe conexiuni cu afecțiuni/probleme ce țin de alte specialități. Din păcate, acest aspect nu este în favoarea pacientului, care nu știe să aleagă în cunoștință de cauză și urmează cu încredere oarbă indicațiile medicului pe mâna căruia încape. Unul dintre puținii specialiști pe care i-am întâlnit și care lucrează corpul ca un întreg este Daniela Ungur, terapeut masaj energetic și profesor kinetoterapie. Potrivit acesteia, practicianul trebuie să identifice nevoile pacientului și să acționeze ca atare pentru rezolvarea acestora. Omul singur nu știe ce i se potrivește mai bine, fiindcă nu are pregătirea necesară. La finalul ședințelor de masaj personalizat pe care le face, Daniela dă și teme pentru acasă, constând în exerciții fizice care vă pot scuti de foarte multe bătăi de cap pe viitor.

„Când stăm la birou, picioarele sunt «părăsite»”

647 11 2- Daniela, pentru ce tipuri de afecțiuni ești solicitată cel mai des?

- Sunt solicitată în special pentru scolioze, cifoscolioze, discopatii lombare, blocaje limfatice, recuperare posttraumatică etc. Dar eu nu lucrez kinetoterapia clasică, ci pe cea combinată cu terapii complementare. Fac, practic, masaj personalizat, pe care îmi place să îl numesc kinetoterapie „energetică”, fiindcă la finalul ședinței le arăt pacienților și ce exerciții trebuie să facă acasă zilnic. Iar dacă sunt probleme a căror rezolvare nu ține de mine, desigur că trimit pacientul la medicul de familie/specialist.

- Știu că recomanzi pacienților exerciții pe care să le efectueze acasă sau în pauzele luate la birou. În funcție de ce le alegi?

- Programul de exerciții (kinetic) se alcătuiește în funcție de problemele pacientului și la recomandarea medicului specialist. Dacă ne referim la o persoană cu activitate prelungită la birou, caz în care apar blocaje la nivelul bazinului, probleme circulatorii, limfatice (picioare grele, obosite), le pot recomanda câteva exerciții pentru membrele inferioare, și nu numai. Spre exemplu, când stăm la birou, picioarele sunt „părăsite”. La fel se întâmplă când ajungem acasă și ne uităm la televizor etc. Când ai muncă de birou, corpul e abandonat, nu îți mai aparține, membrele parcă ar fi ale vecinului, uiți de corp și te trezești la un moment dat că e înțepenit. De aceea se recomandă ca la maximum o oră să ne ridicăm și să facem câteva mișcări ușoare ale corpului: cu beneficii pentru gât, brațe, trunchi, bazin, membre inferioare, spate etc.

„Sunt suficiente una-două serii, cu condiția să fie făcute corect”

647 11 3- Dacă sunt identificate probleme la nivelul spatelui, să zicem, ce exerciții recomanzi?

- Trebuie reținut că exercițiile nu se fac la întâmplare. La spate pot fi multe deficiențe și, fără o evaluare atentă, nu se alcătuiește un program kinetic (exerciții), dar, considerând că suntem sănătoși și vrem să facem exerciții în scop preventiv, o să dau câteva exemple. Sunt suficiente una-două serii de 20 de repetări, cu condiția să fie făcute corect.

- Îmi spuneai cândva că mișcările trebuie făcute conștient… Poți dezvolta, te rog?

- Exact! Chiar dacă fac doar câteva exerciții, acestea trebuie executate conștient, să fiu cu mintea la ele. Dacă vorbesc la telefon și fac gimnastică fără conștientizarea mișcării, nu mai obțin efectul scontat. Ideea e să simți zona în care lucrezi, să simți ce faci acolo. Unde e gândul, acolo este și energia. Acesta este un obiectiv important al terapiei pe care eu o practic, și el e valabil și în momentul executării exercițiilor de kinetoterapie. E atât de simplu și în același timp atât de greu de realizat! Pentru a reuși, e important să ne cunoaștem pe noi, să ne împrietenim cu noi, să fim buni cu noi, să ne iubim, să fim lumină, iubire, armonie!

Pont. Pentru ca lucrurile din jur să nu vă distragă atenția, puteți face exercițiile pe muzică de relaxare. De asemenea, e important să respirați (inspir-expir) profund atât în momentul mișcărilor, cât și în restul timpului

Câteva mişcări care vă pot ajuta să vă simţiţi mai bine

  • 647 11 4culcat pe spate, cu genunchii îndoiți, duceți mâinile ușor spre genunchi (deci nu ridicați trunchiul de tot, lăsați un unghi de circa 30 de grade între cap și podea), mențineți-le acolo în aer trei-patru secunde și reveniți ușor. Fiecare mișcare se face pe inspirație-expirație;
  • culcat pe spate, cu genunchii îndoiți, tălpile pe sol, mâinile cu degetele întrepătrunse sub ceafă, se duc genunchii la piept, ridicând ușor bazinul de pe sol;
  • cu genunchii îndoiți, tălpile pe sol, brațele pe lângă corp, mâna stângă atinge călcâiul stâng, iar mâna dreaptă atinge călcâiul drept, ridicați ușor capul de pe sol;
  • mers pe vârfuri cu un baston prins la spate, peste omoplați, în timp ce țineți coatele îndoite;
  • cu mâinile pe lângă corp, lăsați ușor capul spre față, până ajungeți cu bărbia la piept. Reveniți! Faceți câteva repetări, fără a vă grăbi. Procedați apoi la fel pentru a duce capul spre spate și în laterale sau pentru a face rotiri ușoare.