Main menu

header

650 11 1de Cătălina Tăgârță şi Carmen Bădulescu

Atunci când buna funcţionare a organismului este în pericol, corpul transmite semnale. Din păcate, foarte puțini oameni sunt atenți la ceea ce se întâmplă cu ei. Cei mai mulți nu se prezintă la timp la medic, lasă problemele să se agraveze și, atunci când primesc un diagnostic grav, se întreabă cum e posibil acest lucru.

„Pot provoca în timp boli psihosomatice”

Potrivit psihologului Laura Maria Cojocaru, fiecare semnal trimis de părţile corpului uman este extrem de important, mai ales că nu se transmit doar semnale ale neplăcerilor fizice, ci şi anumite stări sufleteşti negative sau sentimente referitoare la oameni sau la situaţii. „De multe ori, stările noastre sufleteşti dezechilibrate pot provoca, în timp, boli psihosomatice. Adică energiile negative produc stări chimice în corp, pe care le vom resimţi la un moment dat şi ca neplăceri fizice. Fiecare parte a corpului - precum gâtul, umerii, braţele, coatele, mâinile, degetele sau spatele (care sunt centre importante ale sistemului nervos) - transmite un semnal specific, deoarece este arondat unor stimuli psihologici”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Asociației „Generația Iubire” şi al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, psihoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. Încurajată de Agenția „Plus Communication”, specialista a făcut o prezentare a celor șapte părţi ale corpului care trimit sistematic semnale de alarmă.

Gâtul

Flexibilitatea de a vedea situațiile și persoanele

650 11 2Din punct de vedere al psihicului, problemele fiziologice apărute în zona gâtului se constituie într-o metaforă care atrage atenția asupra flexibilității de a vedea situațiile, persoanele, soluțiile posibile din mai multe perspective. În opinia psihologului, această capacitate ajută oamenii să înțeleagă care este abordarea cea mai potrivită unei anumite situații sau personalității proprii. Dacă rămâneți „fixaţi” asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gâtul are de suferit, manifestând dureri și „înțepeniri”. „Manifestările fiziologice interioare de la nivelul gâtului au legătură cu limbajul verbal și nonverbal, cu capacitatea noastră de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci când suntem abuzați, cu capacitatea de a ne exprima nevoile, de a cere, cu capacitatea de a ne exprima verbal emoțiile și cu creativitatea de a găsi cea mai utilă modalitate de comunicare. Noi comunicăm și atunci când rostim cuvinte, și când tăcem, deci nu se pune problema existenței unei stopări a comunicării, ci este vorba despre a menține un echilibru între comunicarea verbală și cea nonverbală (prin care transmitem oricum o parte mult mai mare din mesaj). Dacă în zona capului iau naștere credințele noastre despre propria persoană, despre viață, se conturează visurile noastre, sunt analizate și puse în aplicare deciziile și pașii necesari obiectivelor noastre, gâtul este expresia capacității și deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica astfel cu cei din jur, în vederea înțelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci când este necesar”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Umerii

Încărcarea cu prea multe sarcini

Dacă purtați zilnic cu dumneavoastră o geantă grea sau un rucsac, veți fi siguri că durerea la nivelul umerilor este din cauza greutății acestuia. Nu este exclus, însă pot fi și situații în care cauza să fie cu totul alta. „Umerii sunt în strânsă legătură cu capacitatea de a purta responsabilitatea dezvoltării și atingerii obiectivelor de viață. Atunci când umerii sunt afectați în vreun fel sau au o postură «căzută», acest lucru arată că ne simțim împovărați de responsabilități, că avem tendința să preluăm și din responsabilitățile altora sau că, pur și simplu, ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini de făcut”, afirmă specialista.

Brațele

Simbolizează metaforic „aripile”

Brațele și coatele pot durea dacă ridicați greutăți, dacă practicați un sport de performanță sau dacă desfășurați alt tip de activități care solicită aceste părți ale corpului. Dacă sunteți siguri că nu ați făcut nimic neobișnuit în ultima vreme și simțiți că este ceva în neregulă la acest nivel, ar fi bine să consultați un medic. „Braţele au legătură cu capacitatea noastră interioară de a primi sau de a îmbrățișa oamenii și situațiile, provocările și schimbările în sensul de acceptare prin și cu iubire. Totodată, brațele simbolizează metaforic «aripile» noastre, adică ne arată câtă dorință de «zbor», respectiv de creștere, de evoluție personală, de învățare și de schimbare avem, câtă forță, echilibru și libertate interioară simțim și ne acordăm pentru a înainta în viață”, este de părere psihologul Laura Maria Cojocaru.

Mâinile

Sentimentul de utilitate

650 11 3Durerile de mâini sunt mai rar întâlnite decât cele de picioare sau de spate, de exemplu. Cu atât mai mult când se confruntă cu această problemă oamenii nu se adresează medicului până când nu văd că efectiv nu își mai pot mișca degetele sau când încep să scape obiectele. „Mâinile vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situație sau de o persoană. Un sentiment de neputință legat de capacitatea de a duce la bun sfârșit ceva anume, de a ajuta, de a susține ceva sau pe cineva se reflectă în zona mâinilor, prin dureri, tremurat, moleșeală, «scăpăm lucrurile din mâini» și la propriu, și la figurat sau alte aspecte chiar mai grave”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Degetele

Mici detalii cotidiene trecute cu vederea

Dacă durerile de mâini sunt rare, cele de degete sunt și mai puțin întâlnite. Iar când se întâmplă acest lucru, oamenii îl pun pe seama bolilor reumatice sau a frigului care le paralizează simțurile, așa că din nou întârzie vizita la medic. Însă, atenție, dincolo de diagnosticul medical e bine să luați aminte la semnificațiile durerii de la acest nivel, pentru a putea îndrepta lucrurile pe viitor. „Degetele amintesc de micile detalii cotidiene pe care avem tendința să le trecem cu vederea, centrându-ne pe lucrurile mari. Doar că lucrurile mari sunt mai rare, și viața este alcătuită din miliarde de momente mici care înseamnă fundația pe care se construiesc cele mari, de aceea este bine să ținem cont de «lucrurile mărunte» și să ne bucurăm de ele”, explică specialistul.

„Coatele reprezintă o parte fiziologică ce flexibilizează brațul, deci arată şi flexibilitatea noastră interioară de a schimba în viață - atunci când este necesar - direcțiile, credințele, comportamentele, resursele interioare și exterioare, «uneltele» pe care le folosim“ (Laura Maria Cojocaru)

Refuzul de a ne detaşa emoţional sau faptic de trecut

650 11 4În opinia psihologului, spatele este în legătură cu trecutul, cu „a căra în spate” greutățile vieții (reale sau interpretate ca fiind greutăți), cu sentimentul de a fi „atacați pe la spate” și cu nevoile noastre de susținere emoțională și de securitate. „Neplăceri în partea de sus a spatelui ne indică existența unor așteptări exagerate ca alte persoane să ne susțină din punct de vedere afectiv și acumularea unor stări de furie reprimată atunci când aceste așteptări nu ne sunt împlinite. Zona lombară vorbește despre refuzul de a ne detașa emoțional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arată o frică legată de securitatea financiară și, în general, de tot ce ține de latura materială a vieții”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.