Main menu

header

677 11 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Nu cu mult timp în urmă, plastilina era jucăria preferată a copiilor, iar modelarea sa avea drept scop creşterea atenţiei, creativităţii, me- moriei, inclusiv a simţului proporţiei. Chiar dacă gusturile generației tinere s-au schimbat, jocul cu plastilina are aceleași urmări benefice, care îl readuc în actualitate.

Indicată ca diversitate în lumea gadgeturilor

Din nefericire, plastilina a fost rapid dată la o parte din cauza apetitului tot mai crescut al generaţiei actuale pentru gadgeturi, dar acest lucru a generat o creștere a deficitului de atenţie, de memorie şi chiar de creativitate de care suferă tot mai mulţi copii. În opinia psihologului Lenke Iuhoş, specialist în psihologia copiilor şi adolescenţilor, a le oferi copiilor noştri câte puţin din bucuriile copilăriei noastre nu înseamnă că suntem părinţi demo- daţi, ci că ne dorim să împărtăşim cu ei experienţe care nouă ne-au folosit şi care ne-au ajutat să devenim cine suntem astăzi. „Personal, nu îndemn la renunţarea la tehnologie, deoarece ne dorim ca micuţii noştri să fie adaptaţi în societatea în care trăiesc şi pe care o vor conduce. În acelaşi timp, nu consider că este cu nimic demodat în a le transmite copiilor noştri din valorile cu care noi am crescut. Diversitatea îl va ajuta mai mult decât credem. Între două jocuri de «FIFA» sau de «Angry Birds», le putem arăta ce înseamnă să joci «De-a v-ați ascunselea», «9 pietre», «Victoria» sau, de ce nu, jocul cu plastilina”, explică specialistul.

Activează patru puncte ale evoluţiei fizice şi mentale

677 11 2Specialistul afirmă că este demonstrat ştiinţific că plastilina îl ajută pe copil în patru puncte ale dezvoltării sale fizice şi mentale. În primul rând, stimulează creativitatea. Jocul cu plastelina are o contribuţie majoră în dezvoltarea cogniţiei copilului, prin faptul că îi stârneşte capacitatea de a vedea şi de a crea dintr-un material o formă. Apoi este vorba despre captarea atenției. „Deficitul de atenţie a devenit o problemă tot mai serioasă în rândul copiilor, iar jocul cu plastilina îl poate ajuta să observe detalii pe care altminteri nu le putea sesiza. Mai mult, atunci când copilul se focusează să construiască un animal sau un chip din plastilină, îi creşte considerabil rezistenţa la frustrare, deci este mult mai răbdător cu lucrurile pe care le face. Pe lângă răbdare, copilul îşi va antrena perseverenţa în muncă, ceea ce îl va ajuta la şcoală, la examene şi, mai târziu, în carieră”, punctează psihologul Lenke Iuhoş. În ceea ce privește memoria, „datorită jocului cu plastilina, copilul îşi va concentra mai mult atenţia pe cum arăta un delfin, unde l-a văzut ultima dată, ce culoare are etc., pentru a încerca să-i dea o formă cât mai exactă”, detaliază specialistul. De asemenea, jocul cu plastilină dezvoltă simţul proporţiei. „Este capacitatea copilului de a utiliza plastilina cu precizie. Îi dă formă plastilinei, o lungeşte, o apasă, formează elemente mici etc. Acesta este momentul în care mâinile sale devin tot mai puternice şi finuţe la detalii”, argumentează psihologul.

„Dacă va exersa cu plastilina, copilul va începe să scrie mai frumos, să fie mai ordonat în gândire şi în acţiune, să execute corect exerciţiile fizice şi, desigur, să înceapă să îşi exprime sentimentele şi cu ajutorul limbajului corpului“ Lenke Iuhoş, specialist în psihologia copiilor