Main menu

header

681 11 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Considerată o formă de terapie, hipnoza este utilizată alături de alte tratamente psihologice și are nenumărate aplicații. Dovadă stau rezolvările celor mai diverse probleme în cazul multor celebrități care au apelat la hipnoterapie.

Gisele Bundchen a născut acasă fără dureri

681 11 2Hipnoza controlată de un specialist, acea stare de concentrare în transă, similară oarecum cu „pierderea” într-o carte sau o piesă muzicală, este creditată cu rezultate notabile în cazul celor care caută să facă schimbări majore în propria viață sau să recâștige controlul asupra anumitor aspecte personale. Așa se face că hipnoterapia a ajuns să fie utilizată pentru tratarea anxietății, a fobiilor, a abuzului de substanțe toxice, de la tutun la stupefiante, chiar pentru a rezolva disfuncții sexuale. Nu în ultimul rând, se poate apela la hipnoză pentru naștere. Vedete ca Jessica Alba şi Gisele Bundchen au folosit un program numit HypnoBirthing, creat de un specialist hipnoterapeut, pentru a scăpa de teama și de durerile acestui proces. De altfel, celebrul supermodel l-a adus pe lume pe fiul său, Ben, acasă, și a declarat ulterior că „nașterea nu a durut deloc”.

Kevin McBride a reușit să-l învingă pe Mike Tyson

681 11 3Numeroși sportivi cu performanțe de top au folosit hipnoza pentru a-și depăși limitele. La Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, australianul Steve Hooker a câștigat medalia de aur și a doborât recordul olimpic la săritura cu prăjina. Specialistul cu care a făcut ședințe de hipnoză îl ajutase să-și vizualizeze succesul. Tot la hipnoterapie au apelat și Felix Baumgartner înainte de celebra săritură cu viteză supersonică, gimnasta Mary Lou Retton, în 1984, pentru a „uita” de dureri la Olimpiada de la Los Angeles (a câștigat medalia de aur) sau faimosul tenisman american Jimmy Connors, care folosea tehnici de hipnoză pentru a-și „exersa” loviturile care l-au dus pe locul I mondial. La rândul său, Tiger Woods a început să apeleze la hipnoterapie de la 13 ani pentru a se concentra asupra golfului și a „bloca” elementele din jur care l-ar fi putut distrage. În ceea ce-l privește pe campionul de box Kevin McBride, acesta își chema specialistul în hipnoză înainte de fiecare meci pentru a-și crea starea psihică necesară victoriei. Faptul că l-a putut învinge pe Mike Tyson i-a atestat, în 2005, puterea de concentrare.

Bruce Willis și Julia Roberts au scăpat de bâlbâială

681 11 4Unul dintre cei mai mari actori de filme de acțiune, Bruce Willis, este celebru de aproape patru decenii. Temându-se că bâlbâiala de care suferea i-ar fi putut afecta cariera, starul a apelat la hipnoterapie. Și Julia Roberts, câștigătoare a Premiului Oscar, actrița cel mai bine plătită din toată lumea mai mulți ani la rând, și-a rezolvat același defect, o bâlbâială de care suferea în tinerețe, tot cu ajutorul ședințelor de hipnoză, notează thecenterofsuccess.com. Iar cântărețul de muzică country Mel Tillis, prezent pe Country Music Hall of Fame pentru succesul repurtat de-a lungul anilor alături de trupa sa, Statesiders, a trebuit să-și depășească o bâlbâială cu care a rămas pe când era copil, în urma unui episod de malarie. Și pe el l-a ajutat hipnoza.

Reese Witherspoon și-a depășit complexele de inferioritate

Există și celebrități care au apelat la hipnoterapie pentru evoluția în carieră. Astfel, pentru a interpreta la capacitate maximă celebrul rol din filmul „Rocky”, în 1975, Sylvester Stallone apela la serviciile celebrului specialist în hipnoză Gil Boyne. Kevin Costner, starul din „Lumea apelor”, a fost nevoit să-și depășească în același fel răul de mare de care a suferit întotdeauna. Specialistul personal în hipnoterapie i-a fost alături actorului permanent. La rândul său, vedeta din „Blonda de la Drept”, Reese Witherspoon, a recurs la hipnoterapie pentru că avea cumplite complexe de inferioritate. Mulți ani la rând, pe vremea când era debutantă, i se spusese că este „prea scundă și prea grasă” pentru Hollywood, astfel încât actrița avea adevărate crize de anxietate, după cum ea însăși mărturisea în publicația „Cambridge Times”. A fost nevoie de hipnoterapie pentru a aborda rolul Cheryl Strayed, din filmul „Sălbăticie”, în 2014. Tot în numele performanței în carieră au apelat la hipno- terapie și compozitori celebri, titani ai muzicii universale, ca Mozart sau Rahmaninov, scriitorii Aldous Huxley și Alfred Tennyson, despre care se spune că își creau operele hipnotizați, sau inventatorul Thomas Edison, care se autohipnotiza frecvent, ca, de altfel, și Albert Einstein.

Hipnoterapia este considerată a avea efect în gestionarea durerii și în ameliorarea unor probleme ca digestia defectuoasă sau efectele chimioterapiei

Matt Damon, Ben Affleck, Ashton Kutcher sau Charlize Theron s-au lăsat de fumat

681 11 5Hipnoterapia le-a ajutat pe vedete să-și schimbe viața, renunțând la unele vicii. Actorii Matt Damon, Drew Barrymore, Ben Affleck (foto), Ashton Kutcher sau Charlize Theron au reușit să se lase de fumat cu ajutorul ședințelor de hipnoză. De altfel, starul Aaron Eckhart creditează această terapie cu un efect major, întrucât a reușit să se lase nu doar de tutun, ci și de obiceiul de a bea alcool peste măsură. Martha Stewart a apelat la aceeași procedură pentru a scăpa de coșmarurile frecvente de care suferea, iar Jackie Kennedy Onassis a folosit hipnoterapia pentru a putea trece peste evenimentele tragice din viața sa. De asemenea, nenumărate personalități au folosit hipnoterapia pentru a slăbi. Printre ele se află Sarah Ferguson, ducesă de York, supermodelul Sophie Dahl, cântărețele Fergie, Lily Allen și Geri Halliwell. Cât despre Orlando Bloom, astăzi un sex-simbol al Hollywoodului, acesta era atât de obsedat de ciocolată pe când era copil, încât mama sa a fost nevoită să-i scoată acest desert din... cap cu ajutorul unui specialist în psihoterapie.

Sir Winston Churchill, una dintre figurile legendare ale celui de-Al Doilea Război Mondial, a recurs la hipnoză și la sugestie posthipnotică pentru a reuși să stea treaz aproape în permanență pe durata conflagrației