de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Într-o societate tehnicizată, mult prea grăbită și lipsită de sentimente, a găsi timp pentru vindecare cu ajutorul arborilor pare un vis frumos. Însă această metodă este la fel de veche ca și omenirea… Uitată aproape definitiv o vreme, aceasta revine în atenția celor care doresc să-și recapete sănătatea, închegând o legătură profundă cu natura și comunicând cu aceasta. E timpul să învățați să îmbrățișați copacii, apelând la ajutorul dendroterapiei.
Jurământul la căpătâiul lui Iisus
Oare cât s-or fi rugat copacii, în singurătatea nopților, ca să nu se dea niciodată bătuți? Legenda spune că în momentul în care Mântuitorul, fiind pe cruce, și-a dat ultima suflare, copacii au făcut un jurământ: să plângă, să sufere după Iisus și să le slujească oamenilor oferindu-le energia lor purificată, până când lumea se va sfârși… Și nu l-au încălcat niciodată… Din cele mai vechi timpuri, unii arbori au avut proprietatea de a amplifica energia, iar alții de a o scădea. De aceea, spun oamenii de știință, aceștia trebuie folosiți în funcție de problema pe care o are fiecare. Pentru rezultat maximum, se recomandă ca fiecare persoană să aibă copacul personal, cu care să dezvolte, în timp, o relație. Odată ce arborele va fi vizitat mereu, acesta va ajunge să vă cunoască, va ști imediat ce probleme aveți și va acționa în consecință. Procesul de comunicare cu copacul care vă dă energie trebuie să dureze în jur de un sfert de oră, iar dacă ați ajuns la cel care nu vă este folositor, limitați-vă la maximum două minute. Dacă simțiți nevoia să îmbrățișați un copac atunci când aveți o emoție negativă, e bine să o faceți. Lăsați durerea la rădăcina acestuia și veți vedea cum situația dumneavoastră emoțională se va îmbunătăți.
Alegeți forma de atingere cea mai potrivită
Specialiștii susțin că atunci când vă apropiați de un copac, acesta vă îmbie să vă deschideți inima în fața lui și să îl înțelegeți. Modalitatea tradițională de a intra în legătură cu arborele este să vă descălțați atât de pantofi, cât și de ciorapi, să vă debasarați de cât mai multe haine, apoi să vă apropiați de pom, să îi atingeți rădăcina cu picioarele și să îl înconjurați cu brațele sau să vă lipiți brațele de el, cu palmele îndreptate în jos. Puteți, de asemenea, să ridicați doar brațul stâng, iar cel drept să îl țineți coborât. Fiecare persoană trebuie să-și aleagă singură modalitatea de a atinge copacul, în așa fel încât să se simtă confortabil și cât mai apropiată de acesta. Ulterior, el va transmite omului forța de care are nevoie, pacea, liniștea, echilibrul, îndepărtând, în timp, amintirile, grijile și alungând melancolia, îl va ocroti și-i va da sentimentul de siguranță. Nu trebuie să vă faceți probleme dacă uneori veți simți copacul cald, alteori răcoros. Este în funcție de starea pe care dumneavoastră o aveți. Iată cum a descris cercetătorul francez Jacques Bross unul dintre obiceiurile care au alungat suferința și au stabilit legătura dintre om și copac: „Pentru a vindeca un copil bolnav, acesta era purtat gol de trei ori printr-o secțiune făcută într-un copac viu… Ritualul era făcut la răsăritul soarelui, atunci când copacul are mai multă putere. Copilul lua energie de la copac, iar copacul îi lua boala copilului. După această ceremonie, tăietura din copac era legată și unsă cu argilă. Astfel a apărut apropierea care a continuat mulți ani între om și copac”.
Dacă vă simțiți obosiți, adresați-vă stejarului!
Conform cercetătorului Evsei Meilitev, care s-a ocupat de problemele interacțiunii dintre om și arbore, făcând mii de măsurători ale schimbărilor de energie a persoanei în prezența diferitelor tipuri de copaci, există trei moduri de influență energetică: de alimentare, când energia crește; neutră, când aceasta nu se schimbă; și de paralizare, când contactul cu pomul scade energia omului, toate putând fi folosite în scopuri terapeutice. De aceea, specialiștii care studiază comunicarea cu copacii susțin că nu trebuie să vă grăbiți arborele, ci să o faceți ușor, pentru că această interacțiune este nu doar energetică, ci și emoțională. Este incredibil, dar copacul reacționează la o despărțire de lungă durată de un om prin veștejirea frunzelor, iar la o întâlnire, cu apariția de muguri proaspeți. La prima vedere, pare foarte greu să știți cum să vă alegeți copacul care vi se potrivește, dar odată ce vă veți apropia de acesta, veți simți energia și ajutorul lui. Specialiștii consideră că persoanele lipsite de susținere și de echilibru trebuie să aleagă un copac care are un exces de energie, cum ar fi plopul, pinul sau nucul. Dacă vă simțiți obosiți, adresați-vă pentru ajutor stejarului, arțarului sau mesteacănului. De asemenea, veți fi alimentați cu energie vitală de pin, de castan, de frasin sau de salcie. Arborii care elimină energia negativă sunt plopul, plopul tremurător, bradul, platanul, mălinul, arinul, copaci care absorb răul din corpul omului, extrag durerea, eliminând din organism energia dăunătoare și redând sănătatea organismului.
Fagul înlătură timiditatea
Viața nu e făcută doar din luptă! Se poate trăi frumos și pașnic! Acesta este îndemnul mesteacănului, care vă ajută să vă eliberați de spaime și de poveri, să depășiți stările de șoc, loviturile, durerile, să vă împăcați cu ceilalți, să faceți pace cu dumneavoastră, să depășiți egocentrismul. La rândul său, fagul redă încrederea și calmul mental necesar pentru a lua o decizie, a acționa fără ezitare. Problemele legate de faringe sau de înghițit provocate de blocaje de energie pot fi rezolvate tot cu ajutorul fagului. De asemenea, acest copac este de ajutor în depășirea timidității, alungă vulnerabilitatea. Medicina chineză recunoaște impactul fricii asupra rinichilor, dar toate aceste simptome își găsesc ameliorarea când persoana bolnavă intră în contact cu energia benefică a fagului. Considerat pod între cer și pământ, bradul ajută la eliberarea respirației și la regularizarea circulației fluidelor în corp, diminuează stările neplăcute provocate de emoții. Potrivit radiesteziștilor, pinul este cotat drept copacul cu cea mai puternică emanație de energie vitală, iar dacă vreți să învățați să priviți cu liniște către viitor, așezați-vă sub un salcâm. Totodată, salcâmul oferă suport moral și sufletesc celor care au pierdut pe cineva drag. Nucul încurajează independența și responsabilitatea, castanul vindecă rănile sufletești, frasinul întărește voința. Nu în ultimul rând, teiul limpezește sentimentele, îmblânzește inimile răzvrătite, în timp ce salcia temperează activitatea hormonală și grăbește procesul de maturizare.