Main menu

header

700 11 1de Luana Mare şi Daniel Alexandrescu

Aliniamentele defectuoase ale coloanei, durerile de spate, refacerea după accidente sau după efort prelungit, problemele cauzate de biomecanică defectuoasă pot fi ameliorate cu terapia Redcord Neurac, bazată pe recuperarea neuromusculară. Despre această metodă ne-a vorbit fiziokinetoterapeutul Narcis Bădescu, de la Centrul Shakti din Bucureşti.

„Reactivează sistemul neuromuscular”

700 11 2- Ce este terapia Redcord Neurac?

- Redcord Neurac este o metodă activă de tratare a durerii care combină exerciţiile de suspensie asistată şi suprasolicitare neuromusculară pentru a restabili forţa fizică, stabilitatea şi controlul fără durere al mişcării. Este vorba despre un sistem de exerciții prin suspendare dezvoltat în Norvegia, utilizat de fiziokinetoterapeuți. Această metodă îşi propune să inverseze ciclul durerii prin reactivarea sistemului neuromuscular al pacientului într-un mod complet nedureros. Neurac (prescurtarea de la activarea neuromusculară) este un tratament care folosește exercițiile pe aparatura Redcord.

- Cui se adresează terapia?

- Se adresează celor cu dureri de spate, de gât, de umeri, cu probleme de aliniament al coloanei vertebrale, cu deficienţe în lanţul lor kinetic, adică obişnuinţe greşite ale mişcărilor, poziţiei, celor care au o mecanică defectuoasă. Se adresează chiar şi sportivilor, în special atleţilor care au o serie de accidentări. Aproape 80% dintre adulţi acuză dureri de spate la vârste din ce în ce mai scăzute, iar acest fapt este cauzat de stilul sedentar de viaţă, de stres, precum şi de orele în şir petrecute pe scaun, la birou. Aceste suferinţe pot fi remediate cu ajutorul terapiei Redcord Neurac. În cazul celor care obişnuiesc să meargă mult pe bicicletă, vibraţiile de pe suprafeţele de tip pietriș sau pavaj se transferă de la aparat spre brațe și în cele din urmă spre gât și spate. Acestea pot pune presiune pe mușchii stabilizatori cu efecte nedorite pe termen lung. Pentru ciclist, exerciţiile prin suspendare îmbunătățesc şi corectează musculatura stabilizatoare prin adăugarea componentelor echilibru și a propriocepției.

„Este un ansamblu de exerciții prin suspendare în corzi elastice”

- În ce constau exerciţiile?

- Exerciţiile fizice, asistate obligatoriu de un specialist, sunt efectuate în suspensie, în corzi elastice. Se fac repetări (între patru şi şapte) şi se menţine o anumită perioadă de timp (între 30 de secunde şi două minute), cu pauze scurte. După aceea se depărtează elementele ajutătoare, astfel încât pacientul să facă exerciţiul pe aparat fără niciun ajutor. În acest fel se întăreşte musculatura spatelui, de exemplu (în cazul unui pacient cu asemenea suferinţe), iar durerea dispare după câteva şedinţe. Efectele sunt rapide atât în controlul posturii, cât şi în înlăturarea durerii.

- Care este principiul pe care se bazează această terapie?

- Prin aceste exerciţii în suspensie are loc eliberarea de greutatea corporală, iar pacientul reînvață patternurile de mișcare. Este ca într-o stare de imponderabilitate. Sistemul Redcord poate fi modificat și adaptat cu ușurință datorită cordoanelor elastice pentru a trata persoane indiferent de gradul de performanță și de abilități. Mediul de imponderabilitate le permite acestora să se concentreze asupra fiecărui tip de mișcare în parte, fără să mai intervină durerea sau tendința de compensare musculară.

„Corectează strategiile anormale de mişcare”

700 11 3- Este o încercare de a reeduca creierul?

- Da. Studiile și cercetările recente arată că durerea, accidentările/accidentele și inactivitatea pot disturba sistemul neuromuscular. Mai exact, se modifică abilitatea creierului de a activa anumiți mușchi la momentul potrivit, cu intensitatea potrivită. Această pierdere/diminuare afectează capacitatea noastră de a stabiliza o articulație în diferite grade de mișcare. În consecință, tindem să compensăm pierderea prin folosirea altor mușchi, ceea ce provoacă apariția unor strategii anormale de mișcare, de întinderi musculare și tot mai multă durere și limitare. Majoritatea fiziokinetoterapeuților întâlnesc la cabinete acest tip de cerc vicios.

- Cât durează o şedinţă şi cum decurge?

- O şedinţă de terapie durează 60 sau 90 de minute, în funcţie de programul stabilit împreună cu specialistul. Acest proces începe cu o evaluare temeinică a mișcării, din cap până în picioare, pentru a vedea felul cum se mișcă corpul ca întreg. Fizioterapeutul urmărește să identifice deficiențele musculare sau strategiile anormale de mișcare ce participă la cauza principală a durerii. Există, de asemenea, o clasificare Neurac standard care determină nivelul de referință la care se află pacientul și face posibilă „cartografierea” întregului său corp. Pe baza acestor determinări se poate elabora un plan de tratament specific fiecărei persoane în parte. După aceea începe antrenamentul propriu-zis, pacientul este suspendat şi este atent coordonat de terapeut, restabilindu-se astfel tiparele corecte.

„Se continuă practica acasă”

- Care sunt primele semnale că terapia funcţionează?

- Rezultatele sunt uimitoare, și efectele sunt calmarea imediată a durerii și ameliorarea capacității funcționale. De asemenea, un program de exerciții pentru acasă ajută ca mușchii activați în tratament să rămână activați și între ședințele de tratament. Prin urmare, fiziokinetoterapeutul trebuie să ofere informații educative despre afecțiunea inițială, cauzele acesteia, cât și strategii viabile pentru a o rezolva sau a o gestiona.

- Pacientul are de făcut exerciţii acasă?

- Efectuarea programului de exerciții pentru acasă este absolut necesară pentru succesul pe termen lung al metodei.

„Contribuie la controlul respiraţiei“

- Aţi spus că este un sistem util sportivilor de performanţă. În ce fel le poate fi de ajutor?

- De exemplu, dacă un triatlonist sau un înotător vine cu o accidentare la umăr, cel mai probabil el suprafolosește partea superioară a corpului pentru a compensa inabilitatea de a „lovi” apa cum trebuie. Suspendându-i de corzile Redcord, ca și cum s-ar afla în bazin, pot să îi învăț să bată apa prin sistemul de exerciții speciale pe care îl dezvolt cu ajutorul echipamentului. Suspendarea ne permite să lucrăm la rotația trunchiului și a coapselor coordonând picioarele și coapsele, extensiile și flexiunile, în timp ce corpul se află într-un mediu fără durere, în poziție orizontală cu fața în sus sau cu fața în jos. Putem, de asemenea, să încorporăm controlul respirației, folosind corzile și biofeedbackul (răspunsul organismului), pentru a îmbunătăți diafragma și țesutul pelvian.