Main menu

header

709 11 1de Luana Mare şi Daniel Alexandrescu

Una dintre cele mai recente terapii practicate în cazul afecţiunilor articulare este PRP (Platelet-Rich Plasma), o metodă considerată de mulţi specialişti ca fiind cea mai modernă în astfel de cazuri, şi despre care ne-a vorbit doctor Cornel Brotac (medalion), medic specialist Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie la Brotac Medical Center.

„Plasma proprie este îmbogăţită cu vitamine, proteine, hormoni”

- Ce este terapia PRP (plasmă bogată în trombocite)?

- Plasma îmbogăţită în proteine (Platelet-Rich Plasma - concentrat trombocitar activat din plasma proprie), PRP, este sângele pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentrație de până la 5-10 ori mai mare de trombocite. Procedeul de recoltare este simplu și rapid, fără efecte adverse. În plus, substanța ob- ținută prin prelucrarea sângelui pacientului este bogată în proteine, vitamine, hormoni, toate acestea fiind elemente esențiale în funcționarea normală a articulațiilor. Acest produs obținut în cabinetul medicului este injectat în zona afectată și promite o recuperare rapidă fară efecte adverse. Tehnica este una simplă, rapidă şi sigură. PRP este sursa concentratului trombocitar prezent în sânge. În afară de implicarea în coagularea sangvină, trombocitele eliberează factori de creştere care contribuie la autorepararea tisulară, ceea ce permite organismului să se vindece mai rapid şi eficient. Funcţiile factorilor de creştere eliberaţi se regăsesc în: creşterea producţiei de colagen, recrutarea altor celule la locul injectării, iniţierea angiogenezei (formarea de noi vase de sânge), inducerea diferenţierii celulare, mineralizare osoasă, formarea matricei extracelulare.

- Care sunt avantajele utilizării metodei PRP?

- Avantajele terapiei PRP sunt multiple în recuperarea medicală: inițierea mecanismului propriu de vindecare, regenerarea țesuturilor afectate, reducerea timpului de refacere, reducerea durerii comparativ cu metodele clasice de tratament, reducerea consumului de medicamente, ba chiar renunțarea la folosirea acestora, scăderea riscului unei posibile intervenții chirurgicale. Deoarece se foloseşte plasma din propriul sânge nu există riscul transmiterii de boli, al anafilaxiei sau neoplaziilor.

„Permite reducerea numărului de preparate antiinflamatorii și analgezice utilizate”

709 11 2- Cum poate ajuta această tehnică în ortopedie?

- În recuperarea medicală, „Platelet-Rich Plasma” reprezintă o procedură nouă şi eficientă mai ales în tratarea gonartrozei. Aceasta este cauza frecventă a durerilor de la nivelul genunchilor și a limitării mobilității. În majoritatea situaţiilor, leziunile cartilaginoase debutează la nivelul articulației femuro-patelare, prin dureri la urcatul și coborâtul scărilor, de exemplu. Durerile cedează la repaus, iar la un simplu examen radiologic sunt evidențiate osteofite rotuliene și, uneori, eroziuni (interne sau externe). În această situație, mișcarea devine greoaie, iar durerea, persistentă. Pentru că a devenit o situație medicală din ce în ce mai des întâlnită, există soluții care să reducă sau chiar să elimine definitiv această problemă. În tratarea gonartrozei şi nu numai, „Platelet Rich Plasma” - terapia bogată în trombocite - permite reducerea numărului de preparate antiinflamatorii și analgezice folosite de obicei pentru atenuarea durerii sau chiar renunțarea completă la acestea. Un alt avantaj al acestui complex regenerativ este posibilitatea folosirii lui în paralel cu alte proceduri medicale recomandate într-o astfel de situație medicală. La injectarea PRP-ului intraarticular se induce un proces inflamator, în urma căruia se stopează degenerarea articulaţiei şi începe repararea ţesutului afectat.

- Există riscuri?

- Până în prezent nu au fost raportate riscuri.

- În cât timp are loc vindecarea?

- Procesul de vindecare trece prin trei faze: etapa inflamatorie - apare imediat după infiltrație și persistă până la 72 de ore după. În această perioadă pacientul poate suferi o amplificare a durerii din cauza inflamației care se produce la nivel local; urmează proliferarea celulară. Această a doua etapă din procesul de vindecare este deosebit de importantă pentru că se realizează o creștere mare a numărului de celule noi care au rol activ și important în regenerare și vindecare. Ultima etapă este cea de remodelare a ţesutului. În această treaptă are loc diferențierea celulelor nou formate. Ştiinţific, se ştie că durata de viaţă a trombocitelor este de până la 9 zile, iar studiile făcute în medicina sportivă arată că timpul de vindecare în cazul acestei terapii se reduce cu o treime faţă de oricare alt medicament de pe piaţă.

„Eficientă în gonartroză, osteoartroză, osteoartrită”

- Care sunt afecţiunile ce pot fi tratate cu PRP?

- Pe lângă gonartroza despre care am amintit, există o varietate de alte afecțiuni care pot fi tratate cu terapia PRP: traume ale mușchilor, ligamentelor și tendoanelor, osteoartroze, osteoartrite, tendinopatii/tendinoze.

- Este indicată şi copiilor?

- Da, se poate efectua şi la copii. Conform specificaţiilor acestei proceduri, se poate realiza/recomanda şi în cazul copiilor, începând cu vârsta de 6 ani. Mai mult de atât, s-a demonstrat ştiinţific faptul că efectele, în cazul lor, sunt mult mai rapide şi mai eficiente decât în cazul adulţilor, pentru că hormonii de creştere se regăsesc într-o cantitate mult mai mare, favorizând acest proces de regenerare.

- Este necesară o pregătire înainte de a începe acest tratament?

- Se recomandă ca înainte cu 48 de ore de recoltarea sângelui să se ţină un regim alimentar bazat pe legume, fructe şi preparate ce nu conţin lapte sau carne.

„Este interzisă celor care urmează tratamente cu anticoagulante”

- Există şi contraindicaţii ale acestui tip de tratament?

- Deși sigur și cu reacții adverse limitate, terapia PRP are totuși câteva contraindicații: stările trombocitopenice, tumorile maligne, febra de orice etiologie. Contraindicaţii ale acestei proceduri există şi în cazul femeilor însărcinate, copiilor sub 6 ani, pacienţilor care sunt sub tratament cu anticoagulante.

- După şedinţele de PRP este necesară perioadă de recuperare, de îngrijire specială?

- Este indicat ca atât înainte, cât şi după procedura PRP, să se urmeze exerciţii de kinetoterapie/recuperare medicală. Sub nicio formă nu se administrează antiinflamatoare, nu se face fizioterapie sau orice altă tehnică antiinflamatorie.

Platelet-Rich Plasma este considerată de mulţi specialişti ca fiind cea mai modernă formă de tratament a articulaţiilor

„Efectele benefice pot apărea chiar după 24 de ore“

- Cât durează o şedinţă de terapie şi la ce interval de timp se fac următoarele?

- Teoretic, o şedinţă durează până la maximum 30 de minute, iar, în funcţie de diagnosticul pacientului, se pot efectua de la trei până la cinci şedinţe, cu o pauză de două săptămâni între acestea, şi se pot repeta la şase luni, după efectuarea radiografiei şi a investigaţiilor paraclinice.

- La cât timp după terapie încep să se simtă efectele benefice?

- În funcţie de problema medicală a pacienţilor, efectele se pot vedea şi la 24 de ore de la injectare, dar şi după trei şedinţe.