Main menu

header

716 10 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Depresia este una dintre cele mai perfide amenințări la sănătatea omului modern. Generatoare de boli grave, acționează pe nesimțite până când devine cronică și, uneori, fatală. Pentru a o trata se fac eforturi consistente și se alocă sume importante cercetărilor în domeniu.

Pacienții pot socializa din nou

Teste de ultimă oră au pus în evidență faptul că terapia cu puls magnetic, cunoscută şi sub numele de stimulare magnetică, poate aduce beneficii în cazul depresiei. Cercetătorii de la Universitatea din California, SUA, au descoperit că această procedură, cu ajutorul căreia impulsurile magnetice ajung la nivelul creierului, poate uşura simptomele depresiei la peste o treime dintre pacienţii care au această problemă. La cercetare au participat sute de persoane care sufereau de o formă severă a depresiei, dintre care 58% au scăpat de afecţiune după ce au urmat mai multe şedinţe de o jumătate de oră de terapie cu puls magnetic. „După şedinţele de stimulare magnetică s-au observat îmbunătăţiri la o mare parte dintre participanţi, iar unul dintre avantajele terapiei este că nu include medicamente. Astfel, persoanele pot scăpa de simptomele afecţiunii şi pot socializa din nou, ceea ce este esenţial, mai ales în cazul depresiei severe”, arată expertul Ian Cook.

Încetinește îmbătrânirea

716 10 2Tratamentul cu stimulare magnetică este direcționat, practic, spre încărcarea membranelor celulare. Câmpul magnetic emis în timpul terapiei stimulează activitatea neuronilor, ca și a celorlalte celule din corp. Acțiunea acestei proceduri se traduce, per ansamblu, prin deschiderea canalelor celulelor și implicit o mai bună absorbție a tratamentelor și nutrienților, precum și o eliminare mai rapidă a toxinelor, arată theinstituteofnaturalhealth.com. Din îmbunătățirea activității celulare rezultă buna funcționare a organelor, încetinirea îmbătrânirii și prelungirea până la vârste înaintate a unei stări de sănătate optime.

Nu are efecte secundare

Spre deosebire de medicamentaţia antidepresivă, care este eliberată în sânge şi poate provoca efecte secundare, stimularea magnetică nu prezintă astfel de riscuri. Tehnica este considerată complet neinvazivă și țintește acea parte a creierului responsabilă cu starea de dispoziție. Nu este nevoie de sedare sau de calmante pe timpul efectuării procedurii, iar tratamentul standard constă în cinci ședințe a câte 30-45 de minute pe săptămână. O sesiune completă durează în medie cinci-șase săptămâni, notează „Daily Mail”. „Terapia s-a dovedit eficientă în special pentru acei suferinzi de depresie care nu răspund la medicație sau la alte tratamente. Este un procedeu inovator și aș dori să beneficieze de acesta cât mai mulți oameni”, punctează profesor Wendy Burn, președinte al Colegiului Regal de Psihiatrie din Marea Britanie.

Este de preferat ca terapia cu puls magnetic să fie inițiată înainte de a apărea probleme serioase de sănătate

Diminuează inflamaţiile

Alte efecte benefice asupra stării de sănătate, menționate de literatura de specialitate în dreptul stimulării magnetice, sunt ameliorarea atacurilor de panică, atenuarea unor migrene severe, îmbunătățirea stării de spirit și, implicit, diminuarea anxietății. De asemenea, susținând o bună circulație sangvină, terapia cu puls magnetic previne deteriorarea celulară și apariția unor afecțiuni grave. De asemenea, procedura are ca efect funcționarea la capacitate maximă a mușchilor, diminuarea inflamațiilor, stimula- rea sistemului imunitar și inducerea unui somn mult mai odihnitor.