de Simona Lazăr şi Florica Pintea
Nu întâmplător, stațiunii balneo-climaterice Slănic Moldova i s-a pus supranumele de „perlă”. Perlă a Moldovei. Este - și o spunem în deplină cunoștință de cauză - cea mai prețioasă destinație de turism balnear și de recuperare din întregul spațiu estic al României.
Primul izvor, descoperit în 1801
A fost menționat pentru prima dată în 1757, într-un hrisov prin care proprietarul, Constantin Racoviță, dăruiește întreaga vale a Slănicului Epitropiei Sf. Spiridon din Iași. Serdarul Mihalache Spiridon descoperă primul izvor în anul 1801; în memoria serdarului, acest izvor poartă, astăzi, numele Mihai. Aflăm pentru prima dată pe hartă această stațiune la 1840 și o descoperim sub numele „Feredeiele Slănicului”. Primele testări chimice terapeutice au loc în anul 1852, iar în 1887 încep lucrările de sistematizare a stațiunii. Despre rolul său în recuperarea pacienților de azi, ne vorbește doamna doctor Irina Perju (foto), medic specialist recuperare și balneoterapie de la Secția Sanatorială de Recuperare, Medicină și Fizică și Balneoclimatologie.
„Are o concentraţie crescută de aerosoli”
- Prin ce este renumită stațiunea, în ceea ce privește recuperarea?
- Prin combinarea optimă a mijloacelor moderne de electro-kineto-terapie, pneumoterapie și hidroterapie - mijloace pe care le regăsim în baza sanatorială de tratament, utilizate cu profesionalism de colectivul de aici. Aceste mijloace sunt combinate optim cu factorii naturali terapeutic din zonă, mă refer la cele peste 20 de izvoare, la climatul sedativ de cruțare, de tip intramontan depresionar, ozonat, bogat în aerosoli rășinoși și în ioni negativi. Slănic Moldova se află pe versantul estic al Carpaților Răsăriteni, într-o vale adâncă protejată de versanți împăduriți. Astfel, stațiunea e ferită de vânturile puternice. Temperatura medie a anului este de 18 grade și ne bucurăm de ierni mai călduroase și veri răcoroase. La Târgu Ocna există un climat de microsalină, iar cei care vin la Slănic Moldova pot beneficia şi de această salină, aflată la 18 km distanță. În această zonă, ne bucurăm de o lipsă totală de alergeni; celor care suferă de afecțiuni respiratorii li se indică regiunea în mod special. Mai avem o concentrație crescută de aerosoli, sodiu, calciu, clor şi radiu. Umiditatea se află în parametri optimi pentru cei cu afecțiuni respiratorii, fiind între 60% şi 80%, iar presiunea atmosferică este constantă, 731 mm colHg. Practic, mecanismul de acțiune este prin stimularea centrilor respiratori într-un mod fiziologic, concentrația bioxidului de carbon din aerul salinei depășind cu mult concentrația existentă în aerul atmosferic.
„Sunt recomandate în profilaxie și în tratamentul curativ”
- Să vorbim despre principala formă de tratament pe care o pot experimenta turiștii/pacienții aici, la Slănic Moldova: crenoterapia.
- Medicul de recuperare recomandă crenoterapia atât în profilaxie, cât și în tratamentul curativ. Profilaxia se face atât persoanelor sănătoase și aparent sănătoase, dar cu factori predispozanți și cred că oricare dintre noi ne regăsim în această categorie, vorbesc de factori predispozanţi pentru îmbolnăvire atât din mediul extern, cât și intern, mă refer la persoane cu surmenaj fizic și intelectual, cu activități stresante, cu orar neregulat, cu abuz de iritante gastrice, persoane care activează în medii cu noxe furnizate de metale grele, noxe respiratorii - praf, scame sau fum, în medii cu radiații ionizante, cu unde electromagnetice de înaltă frecvență, cei care lucrează cu unelte generatoare de vibrații, trepidații mecanice etc. Există numeroși pacienți care ne vizitează și prezintă diferite afecțiuni la care noi indicăm cura cu ape minerale. Subliniez că aceste afecțiuni se află în stadiul incipient sau compensate prin tratament medicamentos. Mă refer la afecțiuni ale tubului digestiv - și aici există gastritele cronice care pot fi hipo sau hiperacide, dar în faza de acalmie. Subliniez acest lucru pentru că acei pacienți care vin în faza acută sau cu hemoragii ori ulcere perforate au contraindicat acest tratament. Apele mai sunt recomandate în tratamentul ulcerelor gastroduodenale cronice la minimum trei luni după stabilizare sau în fază incipientă, în sechelele postgastrectomie parțială pentru ulcer, în sindromul de intestin iritabil, în constipația cronică.
- Ce alte afecţiuni tratează?
- Mai departe, subliniez și afecțiunile hepato-biliare; aici găsim dischinezia biliară, colecistitele cronice necalculoase, stările postcolecistomie. Afecțiunile metabolice și de nutriție, de asemenea, au indi- cație Slănic Moldova și aici vorbesc despre diabetul zaharat confirmat și echilibrat medicamentos, sindroamele hiperuricemice, guta cu afectare articulară, dar aflată în afara puseului acut, afecțiunile respiratorii și ORL - rinitele alergice, rinofaringitele alergice, laringite cronice atrofice, astmul bronșic alergic etc. La acestea din urmă aplicăm o terapie inhalatorie cu ape minerale prelevate zilnic din regiunea izvoarelor. Trecând la afecțiunile renale, aici indicația ar fi pentru infecțiile urinare vindecate prin tratament medicamentos, dar fără leziuni sau tulburări funcționale ale rinichilor. De asemenea, persoanele cu nevroze anxios-depresive își regăsesc o stare de relaxare prin tratamentul cu ape minerale, afecțiunile endocrine - stări prepuberale la copiii reactivi, premenopauză; de asemenea, în bolile de sânge - anemiile megaloblastice secundare unor afecțiuni hepatice sau digestive.
„În medie, pacienții fac șase proceduri pe zi”
- Pacienții fac, în medie, șase proceduri pe zi - această limitare e generată de rezistența pacientului la un șir de proceduri sau de ceea ce se poate deconta prin Casa de asigurări?
- Procedurile recomandate sunt maximum șase pe zi. În primul rând, pacientul se prezintă cu un set de analize și cu diferite scrisori medicale, respectiv un raport al medicului de familie, în care eu analizez celelalte boli asociate. În funcție de suferința osteoarticulară cu care se prezintă la consultație și celelalte afecțiuni asociate, eu stabilesc procedurile care trebuie urmate. Există și contraindicații: pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, pentru insuficiență de organ - renal, hepatic, cardiovascular, există o restricție a unor proceduri. Practic, terapia este individualizată pe pacient, în funcție de articulația dureroasă, de bolile asociate. De ce șase? Oferim șase proceduri pentru că sunt mai multe zone articulare dureroase. Dar există pacienți cu mai puține proceduri. Există și proceduri de relaxare - gen masaj, hidroterapie, magnetodiaflux, care au indicații generale. Pe de altă parte, sunt pacienți cu diferite tumori sub 5-7 ani, cărora noi nu le putem indica electrofizioterapie. Acestor pacienți le prescriem masaj, gimnastică în apă, hidrokinetoterapie, deci pot fi și mai puține proceduri de șase.
„Clasificarea este făcută după compoziţia chimică“
- Care e compoziția chimică a izvoarelor minerale de la Slănic Moldova? Ce anume le recomandă?
- Din punct de vedere al compoziției chimice, le putem clasifica în mai multe grupe. Regăsim ape minerale clorurosodice, alcaline, carbogazoase, slab sulfuroase, bromurate și iodurate - aici fiind 10 izvoare. Mai există izvoare alcaline, clorurosodice, carbogazoase, hipotone și aici este izvorul Ciunget. Ape minerale alcaline, feruginoase, slab carbogazoase - izvorul 14 și Cheșcheș. Ape minerale vitriolice-feruginoase, vitriolice-silicioase și ape oligominerale, respectiv izvorul „300 de scări”, indicat în afecțiunile renale.
Tratamente complementare la salină
- Aminteați de tratamentul afecțiunilor și la salina de la Târgu Ocna - există contraindicații?
- Nu, nu sunt contraindicații. Nu există o standardizare. Eu nu știu să existe. La Secția Sanatorială de Recuperare, Medicină și Fizică și Balneoclimatologie, noi facem o terapie inhalatorie cu izvorul 3 și aerosoli cu apă captată de la sonda 2, după care, la terminarea tratamentului în baza balneară, pacienții merg către Salina Târgu Ocna și acolo, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, își petrec timpul după plac.