de Cătălin Tăgârță şi Sorin Dumitrescu
Terapia Gua Sha constă în presarea și fricționarea pielii cu o anumită intensitate, în scopul eliminării toxinelor din organism. Prin acest procedeu se consideră că energia vitală Chi este deblocată și poate recircula liberă prin corp, vindecând bolile existente. Terapeut Dragoş Toma Moroșanu ne-a spus mai multe despre Gua Sha.
„Mai eficient decât masajul limfatic”
- Dragoş, spune-ne te rog cum se desfășoară o ședință!
- Terapia Gua Sha se realizează cu ajutorul unui instrument ce are forma unui cuțit cu lamă groasă, obținut dintr-un material natural: fie os din corn de bivol, fie piatră, ceramică sau jad. Pentru realizarea procedurii, care constă în mișcări de fricționare a pielii, se folosește ulei. În timpul ședinței le explicăm oamenilor fiecare pas, le spunem ce urmează să se întâmple și că roșeala apărută la nivelul pielii este semn că toxinele au ajuns la suprafață și vor fi eliminate din corp. Din punctul meu de vedere, Gua Sha e chiar mai eficientă decât masajul limfatic.
- În cât timp dispare roșeala de pe corp?
- Micile puncte roșii ce apar după aplicarea tehnicii și care seamănă cu nisipul au caracter tranzitor, ele pălesc în intensitate chiar la câteva minute după apariție, se transformă într-o roșeață neuniformă, iar în circa două-trei zile dispar complet. Culoarea și viteza de dispariție a punctelor roșiatice apărute pe piele poate oferi informații importante în ceea ce privește starea pacientului. E important de menționat însă că noi nu facem doar o terapie sau alta, le combinăm în funcție de diagnosticul pe care îl are fiecare persoană sau de simptomele pe care le prezintă. Spre exemplu, pot combina Gua Sha cu Chi Nei Tsang 1 sau 2, cu Tok Sen sau altceva ce mi se pare potrivit în momentul respectiv. Și aplic când consider, doar atât cât este nevoie. De multe ori evit să spun dinainte: mâine facem Gua Sha sau Tok Sen, pentru că îmi dau seama de ce e nevoie când văd omul, sau uneori abia după ce încep să lucrez, după ce pun efectiv mâna pe el.
Reduce aciditatea din corp
- Ce simte pacientul în timpul terapiei cu Gua Sha?
- Procedura nu este dureroasă. Pacientul poate simți cel mult un mic disconfort în momentul efectuării atingerii abrazive. După ședință este recomandat ca zona tratată să fie acoperită și să se evite expunerea la soare sau la căldură puternică, la frig sau la umezeală mare, la curenți de aer sau la aer condiționat, schimbări bruște de temperatură, precum și spălarea zonei timp de câteva ore, lăsând organismul să își revină la funcționarea normală. De exemplu, dacă terapia este efectuată seara, se recomandă ca spălarea zonei să nu se facă până a doua zi dimineața.
- E recomandată persoanelor cu probleme articulare?
- Da. Gua Sha se recomandă pentru înlăturarea depunerilor de la articulații, deci e ideală pentru persoanele care au probleme la degetele de la mâini și de la picioare ori pentru cele care resimt disconfort la umăr, șold, cot, genunchi. Dar pentru a vedea o îmbunătățire a stării de sănătate e important să nu aveți așteptări doar de la terapeut. Pacientul trebuie să depună partea lui de efort pentru a căpăta starea de bine pe care o dorește. E nevoie să facă mici schimbări în stilul de viață, să înceapă să trăiască mai ordonat, să fie deschiși în timpul ședinței - ca să putem lucra ușor cu ei și să îi ajutăm să se conecteze la sursă, să se încarce cu energie, iar după ce părăsesc cabinetul să facă totul cu moderație. Altfel, rezultatele nu se vor menține. De fapt, aceasta reprezintă și cheia succesului: cumpătarea și disciplina.
Alimentație bazată pe produse alcaline
- Există contraindicații în cadrul acestei terapii?
- În principiu nu aplicăm tehnica celor cu boli de piele și afecțiuni psihice.
- Dar recomandări pe durata tratamentului sunt?
- Da. Timp de câteva zile e indicat să se consume cât mai multă apă la temperatura camerei. Acest lucru favorizează eliminarea reziduurilor eliberate în sânge și din sistemul limfatic. De asemenea, alimentația e important să fie bazată pe produse alcaline (spanac, castravete, broccoli, avocado, ardei gras roșu), eventual suplimente de vitamina C pe bază de plante. Toate produsele din carne şi ouă sunt acide, deci trebuie excluse din meniul zilnic sau chiar evitate o vreme. Se pot consuma în schimb fructe și legume proaspete, cu excepția dulcețurilor, prunelor etc.
- Cam cât durează o ședință și cât de des trebuie făcute?
- Ședința durează în funcție de partea de corp vizată, poate varia de la câteva zeci de minute la câteva ore. Iar frecvența acestora depinde de problema pentru care se prezintă pacientul și dacă se mai poate combina cu vreo altă tehnică. În terapiile complementare, totul este personalizat. Ceea ce i se potrivește unui pacient nu funcționează exact la fel și la altul. Noi le spunem oamenilor să vină și cu un set de analize medicale, iar în funcție de acestea, de istoricul medical și de discuția pe care o purtăm când ne vedem pentru prima oară, stabilim împreună ce este de făcut.
„Efect de lifting facial şi atenuarea ridurilor de pe gât“
Aplicată de un terapeut avizat și cu instrumentul potrivit, tehnica Gua Sha are foarte multe beneficii asupra organismului. „În termeni energetici, funcțiile Gua Sha s-ar putea exprima astfel: drenează meridianele; eliberează suprafața; rezolvă stagnarea sângelui; disipează căldura; pune în mișcare fluidele; purifică sângele; normalizează temperatura corpului. Acestea sunt și motivele pentru care e important să fie combinată cu celelalte terapii alternative pe care le practicăm. În Thailanda, tehnica se făcea separat, în centrele de spa, însă pontul combinării cu alte elemente de medicină complementare l-am aflat la un curs din Belgia. Instructoarea de acolo ne-a vorbit foarte mult despre importanța acestei practici și chiar ne-a făcut demonstrații”, ne-a explicat și terapeutul Cerasela Sindile. În afară de eliminarea toxinelor, Gua Sha are rezultate foarte bune și în caz de durere articulară sau inflamație. „Cercetările au demonstrat că Gua Sha determină o creștere de până la patru ori mai accentuată a microcirculației la nivelul suprafeței țesuturilor și poate reduce inflamația. Așadar, este utilă în probleme precum: spondiloze, torticolis, problemele umărului, dureri de spate sau sciatică, gonartroze, traumatismele glez- nei, entorse, poliartrită reumatoidă. De asemenea, o folosim în tratamentele pentru infecții respiratorii, tuse, probleme digestive, diaree. E ideală și în tratamentele cosmetice sau pentru stimularea circulației sangvine în zona gâtului și a feței, cu efect revitalizant. În timp, prin tratarea zilnică se poate obține un efect de lifting facial și atenuarea ridurilor de pe gât”, a mai spus Cerasela Sindile.