Main menu

header

742 10 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Acum 2.000 de ani, cel mai mare filozof al Antichității, Platon, îngrijit într-un anumit moment al vieţii sale de medici-magi egipteni, a declarat că „marea spală toate relele omului”. La rândul lor, specialiștii susțin că marea poate fi cel mai bun doctor. Dacă vreți să vă oblojiți sufletul și trupul, apelați la peloidoterapie, helioterapie și terapia cu alge marine.

Băile cu nămol, utile în bolile ginecologice

Utilizată în formă empirică din cele mai vechi timpuri, terapia cu nămol are rol antiinflamator, neuro-endocrin, detoxifiant, analgezic, miorelaxant și de reglare a imunității, fiind util în tratarea multor boli, de la diferite tipuri de reumatism (spondiloză, artroză), traume fizice (accidente, diverse tipuri de operații), afecțiuni ginecologice, boli endocrine precum hipotiroidia sau hipoparatiroidia, dar și boli dermatologice, ca psoriazis, eczeme, urticarii cro- nice. Cea mai veche metodă de folosire a nămolului o constituie împachetările cu nămol rece, care se practică în aer liber. După ce pacientul se expune la soare timp de 15 minute, aplică nămolul rece pe zonele cu probleme. Acesta va sta din nou la soare timp de 30-60 de minute, până ce nămolul se usucă. Ulterior, intră în apa mării pentru a se spăla, face mișcare în apă, apoi se întinde din nou la soare.

Împachetările cu nămol cald vindecă dermatita atopică

Pentru atenuarea tulburărilor circulatorii și trofice, se recomandă împachetările cu nămol cald. Acestea constau în aplicarea de nămol la temperatura de 40ºC-45ºC, în strat de diferite grosimi în funcţie de consistenţa nămolului, timp de 15-30 de minute, pacientul fiind aşezat pe un pat terapeutic. Împachetarea se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii, respectiv material textil nesintetic la interior, apoi muşama sau piele, la exterior pătură. În ceea ce privește băile cu nămol, acestea constau în introducerea corpului într-o cadă umplută cu apă sărată în care se introduce nămol (10 kg nămol la 100 litri apă), la temperatura de 36ºC-40ºC, timp de 15-30 de minute. La final se spală corpul cu apă la temperatura de 36ºC-37ºC.

Helioterapia mărește numărul globulelor albe şi roşii la persoanele anemice

742 10 2Efectele helioterapiei de la mare sau munte asupra sănătăţii umane sunt multiple, atât prin radiaţiile directe, cât şi prin umiditatea aerului maritim sau montan. Helioterapia are rolul de a îmbunătăți funcționarea inimii și de a preveni apariția unor afecțiuni cardiovasculare, precum angină pectorală, hipertensiune arterială, infarct miocardic, iar prin reducerea nivelului de colesterol din sânge previne instalarea aterosclerozei, cu blocarea circulaţiei sângelui prin artere. De asemenea, băile de soare au rolul de a ameliora crizele de bronşită cronică, astm bronşic, pleurezie şi tuberculoză pulmonară, osoasă şi articulară și previn apariţia cancerului mamar, ovarian şi colorectal și sunt excepționale pentru persoanele anemice.

Refaceţi-vă sistemul imunitar cu băi de soare

Pentru persoanele care au sistemul imunitar scăzut, băile de soare sunt cel mai bun prieten. În plus, helioterapia reduce durerile provocate de nevralgii, paralizii, reumatism, artroze, osteoporoză şi spondiloză cervicală. Totodată, soarele reglează greutatea corporală la persoanele obeze și crește randamentul muncii intelectuale. Nu în ultimul rând, helioterapia este recomandată împotriva anexitei și a nefritei și intervine benefic în unele boli de piele, răni infectate, supuraţii cutanate, lupus, eczeme, acnee, furuncule. Atenție! Nu faceți băile de soare după ureche, ci ascultați întocmai precizările specialiștilor. Astfel, băile de soare se fac dimineața între orele 8:00 şi 11:00, la o jumătate de oră sau chiar o oră după ce ați luat micul dejun. Helioterapia se face gradat, începând cu expuneri la soare de cinci-șapte minute, pe față și pe spate, durată care crește cu cinci minute în zilele următoare. După ce ați făcut băile de soare, intrați în mare sau faceți un duș pentru a vă răcori, apoi ștergeți corpul cu prosopul.

Algele elimină toxinele și reduc vizibil celulita

Bogăție de iod (unele alge conţin iod mai mult decât apă de mare), brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru, siliciu, algele conțin și antioxidanți, al căror rol este să reducă efectele nocive ale radicalilor liberi, implicați în procesul de îmbătrânire celulară. Pentru regenerarea pielii corpului sunt recomandate curele cu băi de alge, proaspete ori uscate şi rehidratate în apă. Algele se introduc chiar înainte ca pacientul să intre în apă, la 35-38 de grade Celsius. Baia durează 15-20 de minute. Pentru un puternic efect antiaging, de calmare a pielii, eliminarea iritaţiilor şi petelor, se recomandă între două-trei şedinţe pe săptămână. O cură este compusă din 10-20 de băi şi poate fi repetată de două-trei ori pe an, la interval de două-trei luni. Întrucât au și proprietăți antiinflamatoare, algele pot fi folosite și sub formă de cataplasme. Pentru a elimina toxinele, se folosesc cataplasme cu alge calde, care se aplică 30-40 de minute. Studii recente au arătat rezultate promiţătoare în folosirea algelor pentru tratarea cancerului la sân, întrucât acestea au proprietăţi de inhibare a dezvoltării celulelor canceroase maligne.

Pentru a trata cu succes gingivita, clătiți gura de câteva ori pe zi cu apă de mare

Talasoterapia combate reumatismul şi sinuzita

În cazul terapiei cu apă de mare, aceasta este recomandată de specialiști mai ales persoanelor de vârsta a treia, care suferă de reumatisme degenerative, boală artrotică sau spondilită anchilozantă. De asemenea, terapia este utilă în stările de convales- cență după diverse boli, stări de stres, de oboseală fizică, de oboseală psihică, pentru a veni de hac bolilor de piele precum pitiriazis, psoriazis, eczeme uscate, dar și în anumite forme de astm și alte boli respiratorii cronice, precum rinosinuzită, rinofaringită, bronșită. Nu în ultimul rând, talasoterapia este benefică pentru relaxarea și revigorarea organismului. Dacă suferiți de rinită cronică, vă este de mare ajutor să inhalați vapori de apă de mare. Se recomandă să alternați nările, până veți simți că zona s-a curățat foarte bine. Tratamentul durează 12 zile. Pentru ca efectul să fie cel dorit, e indicat să ajungeți pe malul mării în primele ore ale dimineții sau seara. Talasoterapia nu se recomandă celor care suferă de tuberculoză evolutivă, persoanelor în unele faze de psihoză sau depresii, celor care au tulburări care țin de patologia psihiatrică, dar și persoanelor cu hipertensiune și celor care au suferit infarct miocardic.