de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Indiferent cât de mult ați vrea să schimbați acest lucru, subconștientul este mult mai puternic decât gândurile de care sunteți perfect conștienți. Iar acest lucru vă ajută sau, dimpotrivă, vă sabotează acțiunile. Specialiștii susțin că factorul-cheie al subconștientului uman și, deci, al autosugestiei este imaginația. Cu alte cuvinte, repetarea unor mesaje pozitive are rezultate uimitoare. Dar niciodată nu va fi suficient să repetați un lucru mecanic, fără a acționa, prin urmare trebuie să găsiți în dumneavoastră voința care vă face să reușiți în tot ceea ce vă propuneți. Să fie autosugestia medicamentul miraculos al secolului al XXI-lea?
Tehnica psihologică a farmacistului francez Emile Coue
Autosugestia este o tehnică psihologică dezvoltată de farmacistul francez Emile Coue, care constă în repetarea zilnică de un număr de ori a unei sugestii pozitive. Inițial, acesta a observat cum pacienții care s-au rugat au obținut eficiență sporită a tratamentelor pe care le-au făcut. Ulterior, Emile Coue a descoperit cum starea mentală a acestora putea îmbunătăți efectele preparatelor pe care le administra ca farmacist și a început să-i învețe să înlocuiască gândurile negative cu cele pozitive. Potrivit acestuia, în fiecare persoană coexistă două individualități diferite: una este conștientă (rațiunea), iar cealaltă este inconștientă, dotată cu o memorie care înmagazinează până și cele mai neînsemnate evenimente din viață. Cu alte cuvinte, inconștientul execută ceea ce îi propuneți. Cum? Prin autosugestie. Așa a ajuns autosugestia să fie considerată un mod foarte bun pentru autoeducarea unei persoane, care va repeta mental lucrul de care are mare nevoie și va reuși într-un final să atragă abundența sau prietenii.
Cel mai bun moment de a acționa este dimineața
Ca să aibă efectele dorite, autosugestia funcționează după anumite reguli. În primul rând, trebuie să știți că subconștientul este receptiv la lucrurile simple, scurte și la obiect. Cel mai bun exemplu este al unei persoane care s-a despărțit recent de cineva. Este foarte important ca aceasta, în loc să repete că își va reveni după pierderea suferită și își va recăpăta încrederea în sine, să spună mereu că se simte extraordinar. Totodată, este necesar ca vorbele să fie rostite la timpul prezent, pentru a trezi sentimente puternice și sincere. De asemenea, trebuie subliniat faptul că subconștientul este extrem de receptiv la sugestiile pozitive. În consecință, trebuie evitate cu strictețe autosugestii de genul „Nu mă mai enervez deloc, indiferent ce s-ar întâmpla”, fiind eficiente formule de genul „Sunt din ce în ce mai calm, în orice situație m-aș afla”. Specialiștii susțin că trebuie să fiți foarte atenți la formula pe care o alegeți ca fiind potrivită, pentru că aceasta trebuie păstrată o perioadă de câteva luni sau chiar ani. Cel mai bun moment pentru a începe autosugestia este dimineața, imediat după ce vă treziți, dar și înainte de a adormi, când subconștientul este cel mai receptiv la sugestii. De asemenea, puteți folosi formule de autosugestie atunci când nu aveți niciun fel de activitate, sunteți la duș sau, pur și simplu, vă plimbați într-o pădure.
Vocabularul succesului
Oamenii de știință susțin că dacă un ansamblu de cuvinte pe care le utilizați creează o stare care vă este neplăcută, trebuie să renunțați la acele vorbe și să le înlocuiți cu altele care vă pot dinamiza și vă pot conferi efectele dorite. Iată câteva exemple simple de cuvinte pe care le puteţi utiliza pentru a reuși ca intensitatea unor sentimente negative să scadă: în loc de „mă simt anxios”, veți putea spune „mă simt puțin îngrijorat”. În mod similar, pentru a vă descrie stările emoționale, folosiți în loc de confuz cuvântul curios, în loc de dezgustat - surprins, în loc de epuizat - în refacere, în loc de plin de teamă - curios, în loc de rănit - ușor deranjat. Atunci când cineva pune atât de obișnuita întrebare „Ce mai faceți?”, în loc să afirmați „Bine” sau „Așa și așa”, exclamați pur și simplu, „Mă simt extraordinar!”. Oricât de simplu v-ar părea, aceste cuvinte creează un nou model, deschizându-vă calea, prin rezonanță, către această trăire. Nu gândiți și nu afirmați că „Banii nu sunt importanți”. Aceștia reprezintă valori și sunt importanți pentru potențialul lor de a fi utilizați în scopuri benefice. Gândiți-vă la valoarea pe care aceștia o reprezintă. Dacă aveți aversiuni față de lumea fizică, renunțați la această atitudine negativă. Lucrurile materiale au în ele o fărâmă de energie cosmică.
Vizualizați însănătoșirea
Oamenii de știință recomandă ca pentru prevenirea instalării bolilor să se folosească enunțul „Sunt sănătos și puternic!”. Totodată, când se menține autosugestia pentru păstrarea sănătății, este utilă și evocarea momentelor când v-ați simțit foarte bine. Dacă vreți să vă vindecați bolile fizice, trebuie să folosiți autosugestia mai des decât în mod obișnuit. În acest caz, sunt necesare trei ședințe zilnic, din care două vor fi când vă treziți și una înainte de a adormi. Specialiștii susțin că, indiferent cât de greu este tratamentul pe care l-ați primit, să spuneți cu tărie că acesta vă va face din zi în zi mai sănătos. Atenție! Niciodată nu veți pronunța numele maladiei de care suferiți și nici cuvinte precum suferință, durere, lacrimi, supărare! Trebuie să vizualizați însănătoșirea și să vă autosugestionați că realizați tot ce face o persoană fără probleme de sănătate. În acest sens, faceți mici plimbări, treburi casnice sau ocupați-vă de ce vă face plăcere cu adevărat, făcând proiecții optimiste legate de viitor. Dacă suferiți de boli psihoemoționale, începeți ședințele de autosugestie când nu aveți perioadele de criză. În cazul depresiei, se recomandă ca autosugestia să fie îmbinată cu lucruri care vă trezesc optimismul. Nu uitați că sunteți doar ceea ce gândiți. De aceea primiți cu pace și cu credință orice lucru. Dacă vă veți propune să fiți fericiți, chiar dacă nu o să vă iasă din prima, exercițiul repetat duce la reușită.
O şedinţă durează maximum 15 minute
Înainte de a începe ședința de autosugestie, care trebuie să dureze maximum 15 minute, trebuie să vă așezați într-un loc cât mai comod și mai retras, pentru a nu fi deranjați de nimeni. Veți începe prin a expira profund, rostiți în gând autosugestia, apoi inspirați, continuând în acest mod până terminați ședința. Este absolut necesar să vă mențineți atenția la procesul autosugestiei, chiar dacă mintea mai divaghează și spre alte lucruri. În cazul în care nu vă puteți concentra așa cum trebuie, fixați-vă privirea la flacăra unei lumânări, a unei stele sau uitați-vă la un punct la orizont. Potrivit specialiștilor, fraza-cheie se repetă de aproximativ 20 de ori și este important să vă concentrați în acest timp asupra cuvintelor pe care le rostiți și la emoțiile pe care le trezesc acestea în dumneavoastră.