Main menu

header

746 10 1de Adrian Barna şi Daniel Alexandrescu

Deşi suntem atraşi de spiritualitate, mulţi dintre noi nu încercăm diferite tehnici de meditaţie, deoarece pornim din start cu o serie de prejudecăţi despre această „practică”. Poate că unii dintre noi nu ştim prea multe despre meditaţie şi ne grăbim să tragem linie şi să spunem că această activitate nu este pentru noi. Însă, înainte de a renunţa, am putea încerca diferite tehnici de meditaţie, măcar pentru a observa dacă ceva se linişteşte sau se agită înăuntrul nostru, dacă primim un răspuns sau dacă, din contră, iau naştere o serie de întrebări în sufletul nostru. În rândurile de mai jos, veți găsi câteva tehnici de relaxare şi de meditaţie, pe care le puteţi încerca şi relua în fiecare zi, indiferent cât de ocupată, anostă sau frumoasă este ziua pe care o trăiţi:

1. Respiraţia

O dată sau de două ori pe zi, opriți-vă din orice activitate, aşezați-vă într-o poziţie confortabilă şi conştientizaţi respiraţia. Nu contează dacă faceți acest lucru timp de cinci minute sau numai cinci secunde. Important este să deveniți plenar conştienți de momentul prezent, inclusiv de sentimentele şi de evenimentele care se petrec în jurul dumneavoastră. Atunci când practicați „oprirea”, nu încercați să schimbați nimic; respirați pur şi simplu şi detaşați-vă. Respirați şi fiți.

2. „Asta-i tot”

Din când în când, amintiți-vă „Asta-i tot”. Încercați să aplicați această maximă în cele mai variate situaţii, pentru a vedea dacă există vreuna în care ea nu este valabilă. Reţineți! Acceptarea momentului prezent nu are nimic de-a face cu resemnarea în faţa realităţii actuale. Ea înseamnă doar să recunoașteți că ceea ce se petrece doar se petrece. Acceptarea nu vă spune ce trebuie să faceți mai departe. Felul în care veți acţiona în continuare, opţiunile pe care le veți lua depind însă în totalitate de înţelegerea momentului prezent. Încercați să acţionați pornind de la premisa profund asumată că „Asta-i tot”. În ce fel vă influenţează opţiunile şi reacţiile? Simţiți cumva, într-o manieră cât se poate de reală, că dacă priviți realitatea din perspectiva lui „Ssta-i tot”, acesta chiar este cel mai bun anotimp al vieţii dumneavoastră, cel mai bun moment din viaţa dumneavoastră?

3. Momentul prezent

De-a lungul zilei, urmăriți să sesizați înflorirea momentului prezent în fiecare clipă, de la cele mai banale şi până la cele mai dificile, trecând inclusiv prin cele intermediare. Urmăriți să permiteți lucrurilor să se întâmple în viaţa dumneavoastră fără a le forţa în vreun fel, dar şi fără a le respinge pe cele care nu corespund ideilor dumneavoastră despre ceea ce „ar trebui” să se petreacă. Încercați să remarcați „spaţiile” în care vă puteți mişca fără niciun efort. Observați felul în care vi se schimbă întreaga zi dacă vă faceți puţin timp pentru contemplarea pură a existenţei încă de dimineaţă, fără să vă propuneți niciun fel de agendă personală. Prin afirmarea în primul rând a ceea ce e cel mai important în propria dumneavoastră fiinţă, în restul zilei veți fi mai capabili să simţiți, să apreciați şi să răspundeți la înflorirea momentului prezent.

4. Conştientizarea

Folosiți-vă de cele mai banale ocazii, de acţiuni repetitive, care se petrec de multe ori în propria dumneavoastră casă, pentru a exersa conştientizarea. Când vă duceți să deschideți uşa pentru musafiri, când răspundeți la telefon, când vă duceți în dormitor, când scoateți rufele din maşina de spălat, când vă îndreptați spre frigider - aveți, practic, de-a face cu tot atâtea ocazii minunate de a încetini ritmul şi de a conştientiza momentul prezent. Remarcați ce simţiți atunci când vă repeziți să răspundeți la uşă sau la telefon chiar de la primul apel al soneriei. De ce trebuie să vă grăbiți atât de tare încât să uitați cu desăvârşire de ceea ce simţeați cu numai o clipă înainte? Puteți face ceva pentru a deveni mai conştienți de aceste stări de tranziţie, pentru a rămâne ancorați în momentul prezent, indiferent de ceea ce se întâmplă în exterior? În mod similar, încercați să rămâneți conştienți atunci când faceți duș sau când mâncați. De pildă, atunci când faceți duș, chiar vă aflați sub el? Simţiți mângâierea apei pe piele, sau vă aflați altundeva, pierdut în gânduri şi ratând complet experienţa duşului? Mesele reprezintă o altă ocazie excelentă pentru a fi conştienți. Simţiți gustul mâncării atunci când mâncați? Sunteți conştienți de cât de repede sau de mult mâncați sau de locul în care vă aflați? Vă puteți folosi de toate evenimentele zilei pentru a vă ancora în momentul prezent? Adevărata meditaţie are loc atunci când noi ne găsim locul înăuntrul nostru…

 

Toate aceste tehnici

ne arată încă o dată

că adevăratul act al meditaţiei se poate petrece oricând, oriunde, fără a necesita o practică anterioară, un cadru adecvat sau o anumită postură