Main menu

header

748 10 1de Simona Lazăr

Sunt mulți pacienți care, după ședințe de chimioterapie care îi fac să se simtă istoviți, ori după ce au fost anunțați că s-au instalat metastazele sau uneori chiar din momentul în care sunt diagnosticați cu un neoplasm, aleg să meargă la un terapeut care vine cu alte proceduri decât cele ale medicinei clasice. Am ales să discutăm despre aceste situații și despre felul în care medicina tradițională poate veni în ajutorul bolnavului de cancer cu terapeutul Codruț Țuțu (foto), doctor specialist în acupunctură, apifitoterapie, oncologie și psihologie medicală, de la Centrul Pirasan (numere de telefon: 0745.430.351; 0723.629.675).

„Medicina tradițională are în spate sute, chiar mii de ani de experiență”

- Domnule doctor Codruț Țuțu, sunteți specializat în tratamentul oncologic naturist și acesta este motivul pentru care vă rog să ne vorbiți despre cum abordează medicina tradițională această boală. La dumneavoastră ajung pacienți cu neoplasm, fie abia diagnosticați, fie după un dur tratament cu citostatice și radiații, fie cu metastaze, în fază terminală. Cum abordați fiecare caz de acest fel?

- Acest diagnostic de cancer - sau de „rac”, așa cum i se spunea în trecut - nu se pune doar de câteva decenii, ci de milenii. Și tot de milenii - înainte de a exista citostaticele, radioterapia și alte tratamente alopate moderne - medicina tradițională a ameliorat și chiar a vindecat această boală. Medicina tradițională are în spate sute, chiar mii de ani de experiență. În funcție de stadiul bolii, de tratamentele pe care le-a mai făcut sau pe care le face - pentru că terapia alopată și cea tradițională nu se exclud, neapărat -, în funcție de psihicul pacientului, alegem un set de proceduri sau altele, dar, în esență, tratamentul constă în acupunctură, fitoterapie (cu extracte de plante, personalizate pe tipul de neoplasm, boli asociate și pacient), dietă și, în cazul pacienților cu metastaze, cu foc tibetan. Dacă pacientul a făcut sau face citostatice sau radioterapie, atunci pe lângă tratamentul cancerului vom proceda și la o detoxifiere a organismului. În cazul celor care prezintă deja metastaze și sunt în fază terminală, poate că nu mai avem șanse să ameliorăm sau să vindecăm, dar putem să alinăm durerile bolnavului - care sunt atroce -, să îi facem ca atât timp cât mai sunt printre noi să aibă o viață mai liniștită, fără dureri.

„Cancerul te omoară cu toxinele, intoxică sângele și corpul nu mai poate funcționa”

- Știu că ați avut pacienți care au venit la dumneavoastră cu un neoplasm - cu un cancer de prostată sau de col uterin - și, uneori, intervenția terapeutică s-a finalizat cu vindecarea... Abordarea terapeutică e diferită, în funcție de șansele de supraviețuire?

748 10 2- Terapia e aceeași: acupunctură, extracte din plante, psihologie medicală... Normal că formulele variază de la o persoană la alta - și la acupunctură, și la fitoterapie, și la psihologie medicală. Sunt diferite tratamente, da, însă, ca bază, acestea trebuie urmate. Să luăm ca exemplu un cancer la ficat. După un prim consult, începem tratamentul, care este important să nu se facă cu pauze, până la vindecarea pacientului sau până la stabilizare. Depinde foarte mult de stadiul bolii și de psihicul pacientului. El trebuie să fie un luptător. Dacă el zice: „Ei, hai, asta e! Nu mai am ce să fac. Atât a fost să fie!”, atunci poate să stea acasă liniștit. Dacă vrea să lupte pentru viața lui, vine la tratament. Dacă vine, i se dau două-trei extracte din plante și proceduri care depind de starea ficatului - cât e de afectat -, dar și de starea altor organe, care trebuie să ajute ficatul în lupta aceasta: plămâni, rinichi, intestine, inimă și cap. Capul, dacă luptă, n-ai probleme, vei învinge, în cele din urmă! Deci: acupunctură, fitoterapie, psihoterapie și o dietă din care scoatem toxinele. Cancerul te omoară cu toxinele, intoxică sângele și corpul nu mai poate func- ționa. Dezintoxicarea și tratamentul propriu-zis merg împreună. Ședințele de acupunctură se fac mai des, mai rar, oricum, minimum o procedură de acupunctură pe săptămână, dar poate fi și zilnic. Și acupunctura și fitoterapia nu dau reacții adverse; poți să le faci toată viața sau cât de des, nu contează.

- Sigur, trebuie să știi dacă omul e diabetic sau dacă are alte boli, pentru că nu toate plantele se potrivesc tuturor...

- Pacientul poate să aibă reumatism, poate avea o ușoară insuficiență renală sau diabet, așa cum spuneați. Vom ține cont de asta și vom ținti inclusiv aceste afecțiuni conexe, prin tratament. Trebuie toate echilibrate în același timp.

„Celulele canceroase mor la temperaturi de peste 65 de grade”

748 10 3- În cazul în care s-au instalat deja metastazele și pacientul sau aparținătorul ajung la dumneavoastră și spun că durerile sunt foarte mari... care este abordarea potrivită?

- Celulele canceroase mor la temperaturi de peste 65 de grade. Și, ca să faci 65 de grade sau mai mult în organism, fără să afectezi celelalte organe și celule, apelezi la termoterapie sau la „terapia cu focul tibetan”. Se dă pacientul cu o cremă specială, preparată din plante, se pune un prosop ud (cu apă), se pune combustibilul (spirt) și se aprinde. Și focul acela intră pe rețeaua energetică și încălzește locul afectat, ajungându-se la temperaturi destul de mari, de peste 65 de grade, fără să afecteze altceva în jur. Sunt atacate numai celulele canceroase și toxinele. Astfel, se reface circulația, în rețeaua energetică a organismului. Dacă ard toxinele sau le metabolizez sau le iau de acolo, durerea dispare sau măcar scade până la limita suportabilului.

- În ceea ce privește cancerele metastazate, interveniți doar pentru ameliorarea durerii? Sau pot spera pacienții la mai mult decât atât?

- Întotdeauna depinde de stadiul în care se află boala când intervii. Orice se poate face. Chiar și metastazele se pot vindeca. Dar... terapeutul nu este Dumnezeu. Eu nu sunt Dumnezeu, ca să zic când un om moare sau când trăiește. Am văzut multe cazuri de pacienți care se așteptau să moară și care, culmea, s-au ridicat și au mers. Și invers, oameni care au mers la serviciu și s-au prăpădit brusc din cauza stresului, a gândurilor greșite ș.a.m.d. Ce înțeleg eu prin „gânduri greșite”? Când omul își spune întruna: „Am cancer, o să mor...” dă, de fapt, o comandă creierului... Gândirea pozitivă ajută și în cancer, ca în orice altă boală. Nu zic că vindecă, dar te ajută în procesul de vindecare.

„Recomand să fie scoase din alimentaţie prăjelile, tocăturile şi conservele!“

- Referitor la dietă: se vorbește mult că dacă ai cancer nu trebuie să mănânci carne sau lactate...

- Carne trebuie. Să zicem că eliminăm carnea de porc, dar în rest ne trebuie proteinele din carnea de animal. E importantă însă cantitatea. De exemplu, dacă avem 100 g carne, să mai punem 300 g legume, cam asta e proporția. Mâncând așa, carnea nu te afectea- ză. Știu cazuri de pacienți cu cancer care au ales să fie vegetarieni și totuși nu li s-a îmbunătățit starea de sănătate. Îți trebuie și carne, nu numai legume. În carnea animală sunt aminoacizi, sunt enzime, catalizatori etc. Recomand să fie scoase prăjelile, tocăturile (pentru că la o carne tocată suprafața de absorbție e mai mare și atunci există riscul să fie absorbite mai multe toxine), conservele cu agenții lor de conservare care nu fac bine... Cuvântul de ordine, în cazul dietei ca și al stilului de viață, este: echilibru. De fapt, echilibru și relaxare.