Main menu

header

753 10 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Psoriazisul nu este o „rușine socială”, așa cum consideră, potrivit statisticilor, 43% dintre bolnavi, ci o afecțiune care trebuie luată în seamă, dar mai ales se poate vindeca. Cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, care are loc la 29 octombrie, aflați lucruri mai puțin știute despre această boală de la Marin Giurea, terapeutul care, după îndelungi cercetări, a reușit să aibă rezultate uimitoare în vindecarea celei de a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă.

„Afecțiunea apare ca urmare a disfuncției tiroidiene”

- De ce apare psoriazisul? Este stresul cel mai important factor?

- Psoriazisul apare ca urmare a disfuncției tiroidiene ce poate fi o consecință a stresului sau poată fi dată de boli ale tiroidei sau de medicamente aplicate în alte boli. În primul caz, sistemul nervos nu mai controlează tiroida. Aceasta secretă un hormon, care se numește tiroxină și este cantonat la nivel de colodii tiroidiene. Atunci când sistemul nervos nu o mai controlează, colodiile tiroidiene se sparg, pun în libertate tiroxina, care se autodegradează și dă blocantă de metabolism. Iar aceasta, la rândul său, dă metabolism imatur sau incomplet. Să ne imaginăm o bucătărie mare, unde trebuie să frigem, să coacem sau să fierbem anumite mâncăruri, specifice fiecăror grupuri de celule, pentru că nu toate consumă la fel. La un moment dat apare o toxină blocantă, care oprește procesul. Anumite mâncăruri nu se frig, nu se fierb sau nu se coc, aceștia fiind metabolicii imaturi, sau le lipsesc din ingrediente, adică metaboliți incompleți. Ei sunt deversați la nivel de intestine, unde vor deveni hrană pentru flora microbiană existentă în mod normal, floră care se va converti în a degrada aceste substanțe. Produșii de excreție (de tip necrotic), trecând în sânge, sunt eliminați de organism prin piele, adică prin canale energetice. Cu alte cuvinte, aceste erupții cutanate nu constituie o boală de piele, ci doar reacția normală a pielii când e străbătută dinăuntru în afară de substanțele de tip necrotic.

- Cât e de adevărat că la adulți cea mai frecventă infecție care duce la apariția puseelor de psoriazis este infecția cu HIV, așa cum susțin unii oameni de știință?

- Este doar o bagatelă a acestora, întrucât psoriazisul s-a descoperit cu mult înainte de a se vorbi despre HIV.

„Dacă o toxină de tip necrotic se elimină prin inimă, pot apărea tulburări cardiace de etiologie necunoscută”

753 10 2- Au pacienții cu psoriazis activ un risc mai mare de a face boli cardiace?

- Toată lumea are acest risc, mai mult sau mai puțin un bolnav de psoriazis. În organismul uman există niște canale de eliminat, rinichi, inimă. Dacă o toxină de tip necrotic se elimină prin inimă, pot apărea tulburări cardiace de etiologie necunoscută.

- Psoriazisul cu plăgi active s-a demonstrat științific că este declanșat de fumatul activ și pasiv. Ce părere aveți?

- E doar o aiureală. Poți fuma și să nu faci niciodată psoriazis, la fel pot păți și fumătorii pasivi. Această boală este considerată „rușinoasă”, dar nu e deloc așa. Oameni sunt și cei care se îmbolnăvesc de psoriazis, doar că ei nu știu să reacționeze. Suferă în ei. Sunt introvertiți. Afișează un zâmbet pentru ca ceilalți să fie mulțumiți, însă sufletul lor plânge.

„Sunt forme care apar la soare, altele care dispar când pielea intră în contact cu acesta”

- Multă lume se ferește de cei suferinzi de psoriazis, gândind că este contagios...

- Această boală nu se ia și, după cum am mai spus, nu se transmite genetic.

- Expunerea la soare poate cauza apariția acestei boli?

- Sunt forme de psoriazis care apar la soare și altele care dispar când pielea intră în contact cu acesta. De asemenea, există și alte forme de psoriazis care apar indiferent dacă o persoană stă sau nu la soare.

„În timpul sarcinii, viitoarea mamă poate avea o ameliorare”

753 10 3- Specialiștii spun că la unele femei sarcina ameliorează afecțiunea...

- Atât timp cât marele specialist habar nu are de ce apare boala, poate că nu e chiar atât de specialist... În timpul sarcinii, mama poate avea o ameliorare, pentru că atunci nu se aplică niciun fel de tratament medicamentos. Nu boala este mutilantă, ci tratamentul care se aplică. Neaplicând tratament, automat există o reacție a corpului, în sensul că dispar anumite simptomatologii, care se accelerează cu medicația.

- Presupunând că totuși se ameliorează boala în timpul sarcinii, revine după naștere?

- Da, când femeia se apucă iar de tratament, revine. Și se poate să fie atunci într-o formă mai gravă decât a existat anterior.

„Femeile se vindecă mai repede ca bărbații”

- Există o legătură între zonele interne și zonele unde se manifestă psoriazisul?

- Fiecare organ elimină prin zona lui de proiecție energetică substanța care se formează. Ficatul are pielea capului. Stomacul, nasul și obrajii. De obicei, stomacul, care este un organ mare, își întărește musculatura și se contractă dacă nu-i convine ceva și atunci intervine voma, iar omul scapă de tot ce e rău. Barba, bărbia, gâtul, pieptul și abdomenul, partea internă și brațele, dar și picioarele până la genunchi reprezintă suprafața desfășurată a intestinului subțire. Ceafa, spatele, omoplații, fesele, exteriorul brațelor și picioarelor până la genunchi reprezintă suprafața desfășurată a intestinului gros. Rinichii au fruntea cu ochii (cât ați purta mască de carnaval), nările și în jurul nărilor, cavitatea bucală cu buzele, fără limbă și ce e sub limbă. Mâinile, cât ați purta o mănușă scurtă, picioarele cât ați purta șosete scurte, coatele, genunchii, subaxilar și inghinal reprezintă tot zona rinichiului. Cât ați ține palma întinsă sub rotulă este vezica biliară, iar între maleolă (oul piciorului) și partea piciorului cât ați avea o șosetă trei sferturi reprezintă zona de proiecție a pancreasului.

- Sunteți probabil singurul terapeut care a avut rezultate excepționale în tratarea bolnavilor de psoriazis... Care este durata de vindecare?

- Eu am demonstrat că această boală se vindecă, dar pacienții trebuie să fie conștienți de acest lucru și să înțeleagă că trebuie să se ocupe de ei. Mai ales că sunt peste 400.000 de bolnavi în România... Tratamentul variază în funcție de vârstă și de vechimea bolii. La copii și tineri, acesta este uneori spectaculos, pentru că durează chiar mai puțin de un an. La adulți, se poate întinde pe dura unui an, poate doi. Femeile se vindecă mai repede decât bărbații. La bătrâni, întrucât ceaiurile mele scot nu doar toxina psoriazică, ci și pe cea reumatică, apar uneori dureri foarte mari, iar pacienții renunță la medicație. Sunt, de altfel, și bolnavi care au trecut de 60 de ani și vor să meargă cu boala mai departe. Persoanele cărora le interzic băutura o iau la fugă când aud acest lucru.

„Nu este genetic!“

- Din nefericire, această boală îi afectează și pe cei mici. Ce declanșează psoriazisul la nou-născuți și sugari?

- Sunt trei modalități care pot declanșa această boală. Prima este tratamentul de fertilizare, o sarcină cu stres pe care mama a avut-o sau dacă în cursul sarcinii, în ultimele două-trei luni de sarcină, mama a suferit două-trei zile de constipație. Când toxinele trec bariera placentară, ajung la nivel de organ al fătului și acțiunea lor se declanșează la unu, doi ani după naștere, când se trece pe alimentație de adult. Sunt foarte rari copiii care se nasc cu psoriazis, chiar dacă mama sau alți membri de familie nu au avut niciodată. Suferința copiilor se poate traduce mai târziu prin apariția psoriazisului. Cu alte cuvinte, psoriazisul nu e genetic.