de Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu
Dansul este una dintre cele mai frumoase forme prin care o persoană poate aduce bucurie în viața sa, dar puțini sunt cei care au făcut cunoștință cu dansul energetic, o terapie care combină maiestuos partea de mișcare cu cea de spiritualitate. Tot ce trebuie să cunoașteți despre magia dansului energetic vă împărtășește terapeutul Dumitrița Roșca.
„Este util în suferințele acute și în bolile cronice”
- Ce este dansul energetic și de ce e important să fie practicat?
- Dansul energetic este o formă de terapie prin mișcare, care vă ajută să deblocați anumite rigidități din corp, să activați meridianele energetice, să aduceți mai multă energie în ființa dumneavoastră și să vă conectați cu sufletul. Prin dansul energetic putem deveni mai inventivi, mai intuitivi, mai elastici, mai înțelepți și mai strălucitori. Prin dansul energetic ne descătușăm de hățișurile minții rigide și înregimentate în șabloane dând libertate năzuințelor noastre sufletești spre a se manifesta cu mai mare impact în profunzimea universului. Stimulând sufletul să expansioneze în univers, devenim parte din Univers. Fiind parte din Univers, dobândim o parte din puterea Universului. Practicanții dansului energetic au mereu cu sine un instrument de mare eficiență cu ajutorul căruia se pot antrena pentru a trăi o viață mai sănătoasă și mai împlinitoare.
- În ce scop poate fi utilizat dansul energetic?
- Dansul energetic poate fi utilizat atât pentru accederea la treptele superioare de pregătire umană, cât și pentru terapia suferințelor acute și bolilor cronice, relaxare și meditație, pentru elevarea stărilor de conștiință și creșterea performanțelor în viața de zi cu zi. De asemenea, această formă de terapie e utilă pentru îmbunătățirea calității vieții și a relațiilor, pentru dobândirea calității de instructor în dansul energetic, dar și pentru deschiderea propriului centru de dans energetic.
„Alegeți sunete cu vibrație înaltă”
- Dumneavoastră cum ați început să dansați?
- Inițial, am fost din curiozitate la o prezentare, am început să experimentez acasă și să includ câteva mișcări în practica mea de rugăciune de dimineață. Am văzut destul de repede beneficiile și așa am dorit să învăț și mai multe. Am urmat cursul de instructor, am început să folosesc foarte mult dansul energetic în terapiile pe care le fac, și așa am ajuns să predau cursul altor oameni care vor să îl practice sau care vor să devină instructori.
- Cum se desfășoară o ședință de dans energetic?
- Sunt câțiva pași ce trebuie respectați pentru a vă bucura de toate simturile și a avea beneficii maxime. În primul rând, este vorba despre spațiul sacru, iar în acest sens camera unde se practică trebuie să fie bine aerisită, e bine să aprindeți o lumânare, să tămâiați sau să folosiți aromoterapie. Pentru a vă delimita spațiul de dans, e bine să utilizați un covoraș de practică. Muzica este foarte importantă, de aceea trebuie alese sunete cu vibrație înaltă, care să vă bucure ființa. Pentru a vă putea conecta cu propriul suflet, e bine să aveți ochii acoperiți. Înainte de a începe practica, e de preferat să se facă o mică încălzire.
„Pot dansa și cei imobilizați la pat”
- Există limite de vârstă?
- Nu. În acest moment există un curs dedicat tinerilor și adulților, dar în scurt timp va fi lansată și cartea, deci și cursul, dedicat copiilor. Fiind vorba despre mișcări ușor de executat, dar cu impact foarte mare asupra corpului și asupra stării generale, oricine poate să danseze, chiar si cei imobilizați la pat sau cei care suferă de anumite afecțiuni mai mult sau mai puțin grave.
- Ce afectiuni pot fi tratate sau ameliorate prin dans?
- Ioan, autorul cărţii „Dansul energetic”, a pornit călătoria descoperirii acestor dansuri în urma unor dureri pronunțate la nivelul cervicalei și a umerilor, din cauza unor depuneri de calciu. Doctorii nu vedeau altă soluție în afară de intervenția chirurgicală, numai că aceasta ar fi necesitat mai apoi o perioadă foarte lungă de recuperare. Fiind deznădăjduit, Ioan a refuzat operația și, pentru că durerile erau din ce în ce mai acute, într-una dintre zile și-a amintit de cea mai frumoasă perioadă din viața lui, cea în care a dansat muzică populară și așa a început să se miște. De aici până la vindecare, a fost cale lungă, dar pe care a străbătut-o dansând din ce în ce mai mult. S-a inspirat din mișcările naturii, din felul în care simțea energia, din modul în care sufletul vibra. Această terapie poate fi utilizată atât pentru situații de urgență, cât și pentru menținerea unei stări bune de sănătate și de vitalitate. Avem câțiva cursanți care și-au vindecat dureri lombare, s-au recuperat mai rapid după ce au avut leziuni osoase la nivelul mâinilor sau picioarelor, și-au recăpătat tonusul și au scăpat de tristețe și de insomnie. Benefic este să dansezi atât cât simți, dar eu mereu spun „atât cât simți și încă un minut”. Cu cât dansăm mai mult, cu atât avem mai multe beneficii.
„Pe lângă intuiție, se dezvoltă și claraudiția și clarvederea”
- Câte tipuri de dans există?
- Sunt 12 tipuri de dans, împărțite în două categorii, de tip yin și yang. Dansurile de tip yin sunt recomandate când vreți să aduceți liniște, să vă conectați mai mult cu sufletul, iar cele de tip yang atunci când vreți să vă dinamizați, să creați exuberanță. Mie îmi plac toate, dar practic cu precădere trei, în fiecare dimineață. Este vorba despre dansul liber, care îmi permite să dinamizez energia, dansul cuantic, care mă conectează profund cu sufletul meu cu care fac și terapia iertării în timp ce dansez. Închei cu dansul pendular care îmi permite să tai legăturile și stringurile nesănătoase din câmpurile și structurile mele și mă dinamizează.
- Pot întineri oamenii dansând? Își pot dezvolta intuiția?
- Când vă onorați pe dumneavoastră ca ființe complete, ținând cont atât de trup, cât și de suflet, când vă permiteți să vă ascultați și să îl aduceți în ființe pe Dumnezeu, atunci întineriți. Și dansul energetic contribuie foarte mult la toate acestea. Dansând, vă conectați profund la trupul și sufletul dumneavoastră și învățați să-l auziți. Deci, nu se dezvoltă doar intuiția, ci și claraudiția și clarvederea.
„Cei care vor să devină instructori, trebuie să simtă mişcările“
- Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze cineva care vrea să devină instructor și să deschidă un club?
- În primul rând să contacteze un instructor cu care empatizează, apoi să stabilească de comun acord în ce mod se va desfășura cursul. Acesta este structurat în trei etape de predare, cu pauze de 21 de zile, în care cursantul va practica și își va însuși mișcările. E foarte important ca cei care doresc să devină instructori să simtă și să practice mult pentru ei înșiși, să își însușească mișcările și mai ales să le simtă. Ședințele online sunt, de asemenea, benefice și productive.