de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Pentru prima dată în istorie, grecii antici au folosit masajul ca mijloc de pregătire fizică a diferitelor categorii de atleţi. De atunci, masajul sportiv a evoluat. În acest moment nu e nevoie să fiți sportiv ca să beneficiați de avantajele acestuia. Poate fi administrat oricui a suferit o accidentare, are dureri cronice sau este supus unui antrenament periodic. Tot ce trebuie să știți despre masajul sportiv, aflați de la Elena Drăgan, tehnician maseur terapeut, la salonul VicMar (număr de telefon: 0723.765.676).
„Pot beneficia de acest tip doar cei trecuți de 18 ani”
- Ce înseamnă masajul sportiv și cărei categorii de persoane i se adresează?
- Masajul sportiv se adresează în special persoanelor care execută în mod regulat mişcare, un efort fizic mai deosebit. Nu e nevoie însă să fiți sportiv ca să beneficiați de avantajele acestuia. Poate fi făcut oricui a suferit o accidentare, are dureri cronice, o restrângere a libertății de mişcare, sau este supus unui antrenament periodic. Efortul fizic efectuat în mod regulat, determină tensiune din zona musculaturii şi structurilor adiacente afectate de efort, respectiv tendoane, fascii şi ligamente intraarticulare. Masajul sportiv este de fapt un masaj de relaxare a muşchilor suprasolicitaţi, cu un tonus mai mare decât tonusul normal, sau de tonifiere a unei musculaturi hipotonice, mai puţin antrenate. Prin frământarea şi netezirea muşchilor, se pune presiune pe aceștia, făcându-i să alunece sau să se preseze unul pe celălalt. Astfel, se relaxează și, totodată, crește volumul de sânge din vasele sangvine periferice. Într-un cuvânt, se accelerează procesul de refacere a musculaturii. Masajul sportiv utilizează atât tehnici specifice masajului terapeutic (frământare, netezire), cât și tehnici specifice kinetoterapiei.
- Se poate face la orice vârstă?
- Nu. Pot beneficia de acest tip de masaj doar cei cu vârsta de peste 18 ani. Este indicat celor care au mai făcut masaj înainte, fie că e vorba despre reflexoterapie, masaj de relaxare sau medical. Tocmai pentru că se pune presiune pe musculatură. Masajele sportive sunt făcute fie la rece, fie la cald. Pentru cel la rece se folosește gheața. Se ține 15 minute pe locul cu probleme și apoi se masează locul. Pentru cel cald sunt folosite creme speciale antiinflamatorii. Se lasă să acționeze 30 de minute, apoi se fac tapotări, adică mici plesnituri cu căușul palmei.
„Efectele se văd după trei, patru ședințe”
- Ce efecte are masajul sportiv?
- Eu nu dau nimănui speranțe de la prima ședință. Efectele se văd de la a treia, a patra ședință, dar depinde mult de fiecare persoană în parte. Acesta tratează accidentări ușoare înainte să se agraveze și ajută totodată la reducerea riscului de accidentare. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui și a limfei, scade neuro-excitabilitatea, îmbunățește libertatea de mișcare a articulațiilor, elimină spasmele musculare și ajută la refacerea mai rapidă la nivel celular, prin afluxul sporit de sânge cu nutrienți. Dacă vorbim despre sportivi, în perioada în care fac masaj, aceștia trebuie să aibă și un regim alimentar adecvat. Sunt patru tipuri de masaj sportiv. Primul este cel de dinainte de competiție, scurt, de stimulare, orientat către partea cea mai solicitată a corpului. Al doilea tip este masajul după competiție, de recuperare, util pentru normalizarea țesuturilor și reducerea oboselii. Urmează masajul tonic, care se face în timpul antrenamentului, pentru a-i permite sportivului să se antreneze mai intens și să aibă riscuri mai mici de accidentare. Ultimul este masajul de reabilitare, ce are ca scop înlăturarea durerii și reîntoarcerea cât mai rapidă a corpului la starea de sănătate.
- Ce trebuie introdus în alimentație și ce produse vor fi eliminate?
- În primul rând, trebuie băută cât mai multă apă plată, înainte de masaj, după masaj, dar și în timpul zilei. Exclus sucuri și băuturi acidulate. Trebuie respectat programul de somn. Cât privește alimentația, vara se pot consuma multe fructe și legume, dar și carne, în special de pui pe grătar, niciodată prăjită. Culturiștilor care vor să slăbească le recomand salatele, ouă, dar doar albușuri, și ceaiuri din mătase de porumb, doi litri pe zi, pentru că sunt diuretice. Dacă cei care fac masaj nu sunt sportivi de performanță, trebuie să aibă grijă să nu mai mănânce după ora 8:00 seara și să bea multă apă. După masajul sportiv se face repaus până la șapte zile, în special de persoanele care suferă de contracturi sau de întinderi musculare.
„Este contraindicat persoanelor cu tumori și boli ale vaselor de sânge”
- Câte ședințe se fac în mod normal?
- Zece ședințe, apoi se face o pauză de două-trei săptămâni și se continuă cu același număr. Ar fi bine dacă în această perioadă de pauză, persoana ar putea să alerge sau măcar să meargă mai rapid. Se pot face și ședințe de întreținere. În acest caz, recomand pentru început un număr de cinci-șase, pauză cu regim și mișcare și din nou masaj. O ședință durează 50 de minute.
- Are contraindicații?
- Da. Sunt situații în care acesta poate face mai mult rău decât bine. Nu trebuie făcut masaj sportiv persoanelor cu febră de peste 37,8 grade sau celor care au răni deschise, vânătăi, rupturi musculare, arsuri. De asemenea, este contraindicat persoanelor cu tumori, boli ale vaselor de sânge, respectiv varice, flebită sau tromboze, sau celor care au cancer de piele. Totodată, nu beneficiază de masaj sportiv cei diagnosticați cu hemofilie sau infecții ale pielii, respectiv bacterii, fungi, viruși, precum cel herpetic.
„Am avut bolnavi cu accidente de maşină, rupturi de articulaţii, gleznă, tibie sau de bazin“
- Care au fost cele mai grave probleme de sănătate cu care cineva a ajuns la dumneavoastră și s-a vindecat?
- În 26 de ani de când practic această meserie, am întâlnit tot felul de cazuri grave. În plus, eu fac și masaj cu bambus, cu ventuze, anticelulitic, drenaj, masaj medical. Am avut bolnavi cu accidente de mașină, rupturi de articulații, de gleznă, de tibie sau de bazin. Au fost și persoane cu hernie de disc care s-au recuperat destul de repede cu masaj și gimnastică medicală. Dar trebuie ca persoana să aibă și un excelent autocontrol. Chiar eu am trăit o experiență urâtă acum patru ani. Am căzut de la etajul doi și am avut o fractură deschisă. Sigur că la început am mers cu cadrul, apoi cu ajutorul cârjelor, dar m-am recuperat bine după șapte luni, cu multă mișcare și automasaj.