de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Masajele asiatice sunt la mare căutare în ultimii ani, pentru că sunt diferite de cele clasice, tradiţionale. Există zeci de terapii şi de ritualuri care ajută organismul să se refacă, să se tonifice sau să scape de durere. Fiecare dintre ele este destinat unei probleme. Adelina Gorcea (medalion), manager THAIco SPA, ne-a vorbit despre toate aceste tehnici speciale, realizate de terapeuţi aduşi chiar din ţările asiatice, în ce constau şi ce uleiuri se folosesc.
„Implică presiune, balansare şi lovire”
- Care este diferenţa dintre masajele clasice şi cele asiatice?
- Terapia prin masaj duce la relaxare și la revitalizare. Noi ne-am propus să oferim clieţilor nostri opţiunea de a-şi alege serviciul care li se potriveşte. Masajul asiatic și cel clasic sunt diferite prin abordarea lor. Terapia asiatică folosește o tehnică de stimulare, ce calmează zonele particulare de pe meridianele energetice ale corpului, creând efecte asupra diferitelor părți reglementate de punctele aflate de-a lungul meridianelor. Ele nu folosesc metodele tradiţionale de mângâiere și frământare, ci folosesc unele mai avansate și mai variate care implică presiune, balansare, rulare și lovire. Masajul clasic este bazat pe relaxarea, circulația, mișcarea și ameliorea tensiunii musculare. În afară de cele cinci mişcări generale de alunecare, atingere, vibrație, frecare și frământare, tehnicile de masaj clasic includ stimularea țesuturilor profunde şi al ţesuturilor moi.
- Care sunt masajele asiatice pe care le oferiţi?
- Există mai multe variante ale masajului asiatic. Toate sunt foarte diferite. De exemplu, avem Balinez (Indonezia), Exotic Bambus (China), Shiatsu (japonez), comprese cu ierburi (Thailanda), Tradiţional Thailandez, Ayurvedic/ Shirodhara (India), Lomi Lomi (Hawaii/Insula Pacificului). Aceste tehnici și manipulări variază foarte mult.
„Durerea şi tensiunea din mușchi sunt eliberate”
- Cum v-aţi gândit şi de ce să aduceţi masajele asiatice în România?
- Am dorit să recreăm aici, în Bucureşti, un oraş cosmopolit, experienţa transpunerii într-un spaţiu de relaxare asiatic autentic. Un colţ din Asia cu frumuseţea şi confortul pe care cei care au pus bazele acestui concept le-au apreciat în nenumărate rânduri, în vizitele pe Continentul Soarelui. Astfel, acest Spa are la bază dorinţa lor de a oferi servicii terapeutice asiatice de lux.
- La ce ajută?
- Prin masajele asiatice, noi urmărim indicii-cheie care controlează întregul corpul. Odată ce aceşti indici sunt manipulaţi cu tehnica de masaj potrivită, corpul începe să se autovindece. Toată durerea și toată tensiunea din mușchi sunt eliberate odată cu terapia de masaj.
- Cine practică masajele asiatice?
- În cadrul spa-ului nostru avem numai terapeute profesioniste din Indonezia şi Filipine, recomandate de experienţa lor în acest domeniu, acumulată în ani de muncă şi de perfecţionare.
„Clienţii se simt nu numai relaxaţi, ci şi întineriţi”
- De exemplu, la ce ajută masajul thailandez şi în ce constă?
- Spre deosebire de masajele clasice, masajul thailandez nu implică întinderea pe pat în timp ce terapeuta aplică ulei și îți frământă mușchii și punctele de presiune, ci stai complet îmbrăcat pe un pat la nivelul solului, în timp ce terapeuta folosește fiecare parte a corpului său - mâini, genunchi și picioare. Această tehnică nu numai că te întinde, ci și aplică presiune asupra mușchilor și articulațiilor. Este un masaj perfect pentru îmbunătățirea energiei, flexibilităţii sporite, sănătăţii generale și bunăstării. De asemenea, poate fi un mijloc eficient, nonfarmaceutic, de reducere a durerilor de spate, de cap, poate îmbunătăți funcția articulară, dacă aveți durere și rigiditate atunci când vă deplasați. Masajul thailandez încorporează mișcări ale întregului corp, dintre care multe sunt asemănătoare celor de la yoga. Din acest motiv, clienţii care ne calcă pragul declară că pleacă de la noi simțindu-se nu numai relaxaţi, ci și întineriţi.
- Ce diferenţă există între masajul thailandez şi cel balinez?
- Aşa cum spuneam mai sus, masajul thailandez este asemănator cu mişcările de yoga asistate de o terapeută. Pe când cel balinez este un masaj viguros cu presiune fermă, axat pe relaxarea profundă a țesutului muscular, făcându-l deosebit de eficient asupra articulațiilor dureroase și a mușchilor tensionați. De asemenea, combină întinderea ușoară și presopunctura pentru a ajuta la restabilirea fluxului de energie în tot corpul.
„Cel mai solicitat serviciu este cel balinez”
- Care este cel mai solicitat tip de masaj?
- Cel mai solicitat serviciu este masajul balinez, care este o formă de masaj tradițional indonezian. Acest masaj implică o combinație de tehnici, inclusiv masaj, presopunctură, reflexoterapie și aromoterapie într-o singură sesiune. Adesea, folosit pentru relaxare, acest tip de masaj poate ajuta și la relaxarea mușchilor și ușurarea durerii.
- Există şi masaje pentru suflet, minte, de redare a energiei?
- O vizită la spa poate face mult, atât pentru bunăstarea fizică, cât şi pentru cea emoțională. Sănătatea, pacea, timpul, tăcerea, atingerea și relațiile sunt toate lucruri pe care oamenii le pot considera sacre, pe care le pot experimenta într-o vizită la noi. Recomandăm toate terapiile noastre pentru a obţine apogeul în această direcţie. Cine nu se bucură de un masaj relaxant și terapeutic?
Răsfăţ total la șase mâini...
- Care este terapia ce te scapă de tensiune şi de stres?
- Tehnicile de masaj utilizate frecvent pentru reducerea stresului includ frământarea țesuturilor profunde, masajul suedez și cel terapeutic.
- Se poate face masaj la mai multe mâini?
- Da. Acesta se numeşte Masajul Reginei/Regelui sau „masajul la șase mâini”. Acesta a fost conceput de spa-ul nostru pentru a duce relaxarea la un alt nivel. Este un tratament corporal complet în care trei terapeuţi în arta masajului thailandez combină presopunctura cu mișcări line și potrivite ca intensitate și de compresie blândă, pentru a ușura durerile musculare, tensiunea și oboseala. Un terapeut va lucra pe partea dreapta a corpului, celălalt terapeut va acţiona pe partea stângă a corpului, iar cel de-al treilea va masa zona capului, a feței, a umerilor și a decolteului.
„Baza este uleiul de cocos bio extra virgin“
- Ce uleiuri se folosesc?
- Baza pe care noi o folosim este uleiul de cocos bio extra virgin, pentru că are în mod natural proprietăți antibacteriene, antifungice și hidratante. Acest ulei îl combinăm cu uleiuri esenţiale naturale, în funcţie de preferinţele clienţilor noştri.