de Ştefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu
Cu toții ne confruntăm, de-a lungul vieții, cu tot felul de stări de anxietate, frică și neputință, care, în timp, creează un dezechilibru emoțional, greu de controlat. Terapia florală Bach este un sistem terapeutic, care vine în ajutorul celor care se confruntă cu astfel de situații și au nevoie de vindecare. Terapeutul floral Cătălina Magdalena Panduru (foto) ne-a vorbit despre terapia Bach, în ce constă, cum se realizează, cum acționează asupra psihicului și ce efecte produce.
„Este noninvazivă, ușor de folosit”
- Ce este terapia florală Bach?
- Terapia florală Bach este o terapie complementară, blândă, naturală și profundă care ne ajută să echilibrăm emoțiile din prezent pe care simțim că nu le putem gestiona. Pornind de la premisa că în spatele oricărei afecțiuni există o emoție blocată, a apărut acest concept care l-a ghidat și inspirat pe doctorul Bach. „Boala este un fel de consolidare a unei atitudini mentale. Este necesar să tratăm starea psihică a pacientului și boala va disparea”, scria doctorul Bach în „Heal Thyself” („Vindecă-te singur”).
- De unde vine numele Bach?
- Denumirea terapiei vine de la cel care a creat-o, doctorul englez Edward Bach, medic bacteriolog, imunologist și homeopat, creator al nosodelor (tratament sub formă de apă) ce îi poartă numele. După ce a practicat o vreme medicina tradițională, a renunțat la cabinetul din Londra și a decis să se reîntoarcă în natură, având convingerea că tot ce ne este necesar vindecării există acolo. Și, astfel, a început călătoria descoperirii celor 38 de remedii. Și-a dorit să creeze o terapie simplă, noninvazivă, ușor de folosit, cât mai accesibilă, fără reacții adverse, contraindicații sau interacțiuni cu alte terapii.
„Eliberarea se realizează strat cu strat”
- Cum se realizează?
- Remediile sunt preparate din flori, toate sunt plante sălbatice, recoltate din mediul lor natural. Un principiu simplu prin care un pumn cu flori este pus în apă de munte și lăsat în lumina soarelui. Apa se împregnează cu informația energetică a plantei, apoi urmează procesul de creare a tincturilor ce sunt îmbuteliate în sticluțe de 30 ml.
- În ce constă o ședință?
- Ședința de terapie presupune o discuție de aproximativ 50 de minute, la finalul căreia terapeutul va alege remediile necesare pentru a echilibra și a susține starea din prezent, fără să caute explicații, soluții sau vinovați. Sticluța de terapie va conține până la maximum șapte remedii, va fi necesară administrarea a patru picături, de patru ori pe zi. La fiecare întâlnire, vom privi către emoțiile prezente, iar perioada de administrare va fi în funcție de cât de superficial sau de profund este blocajul. Eliberarea emoțiilor se realizează strat cu strat, pe principiul foițelor de ceapă, de la exterior spre interior. Pentru stările trecătoare de peste zi, remediile se pot folosi în acut, punând două picături direct sub limbă sau într-un pahar cu apă. De exemplu, dacă urmează să mergem la un interviu sau să vorbim în fața mai multor persoane, iar teama nu ne dă pace sau știm că, de obicei, simțim că ne pierdem, cuvintele nu mai apar și inima bate ca nebuna, două picături de Mimulus puse într-un pahar cu apă, înainte de a pleca de acasă, ne vor aduce relaxare și curgere în conversație. Să avem la îndemână Rescue Pastiles este iarăși un sprijin bun.
„Readuce calmul în stările de panică”
- Cum ajută terapia Bach?
- Cele 38 de remedii sunt împărțite în șapte grupe: pentru frică, pentru indecizie, pentru interes insuficient față de prezent, pentru singurătate, pentru cei cu hipersensibilitate la influențe și idei, pentru deznădejde sau disperare și pentru grija exagerată față de ceilalți. Terapia a fost creată cu intenția ca fiecare să poată fi propriul lui vindecător, susținut de puterea naturii. Inițial, aceasta se face cu ajutorul unui terapeut care să aleagă remediile potrivite și necesare echilibrării stărilor din prezent. Pentru că, uneori, ceea ce traducem ca frică poate avea în spate lipsa de încredere, iar ce descriem ca furie poate fi intoleranță sau inflexibilitate. Apoi, în timp, deja fiecare va ști ce și cum să își administreze, în funcție de stările trecătoare sau de tipul lui constituțional.
- De exemplu, pentru frică ce remedii se folosesc?
- Remediile pentru frică sunt trei: Mimulus, Aspen și Rocke Rose. Mimulus este folosit atunci când frica poate fi numită, când este concretă: să conduci mașina, să vorbești în public, teama de insecte sau de animale, teama să zbori cu avionul. Aspen este remediul ales în situațiile în care există o frică eterică, sentimentul că ceva se va întâmpla, însă nu știi ce anume, un fior sau o senzație de tremur interior, fără un motiv real. Iar Rock Rose este cel care readuce calmul în stările de panică sau frică extremă.
„Ne ajută să spunem NU fără să ne simțim vinovați”
- Dar pentru anxietate?
- Pentru anxietate și orice stare ce crează stres accentuat, Rescue Remedy este cel care readuce echilibrul interior. Este numit remediu de urgență și conține cinci remedii florale: Rock Rose, Cherry Plum, Clematis, Impatiens și Star of Bethlehem. Doza necesară este de patru picături luate direct sub limbă sau puse în paharul cu apă, sau pastile gumate, ce pot fi administrate la nevoie pe parcursul unei zile. Îl putem aplica direct pe zonele de puls sau la tâmple. De asemenea, Beech este remediul folosit pentru a ne aduce toleranța. Larch este cel ce susține încrederea de sine atunci când îți este teamă să începi ceva nou, pentru că știi sigur că nu vei reuși, când te îndoiești de tine și de calitățile tale. Holly este benefic pentru a echilibra emoțiile unei persoane geloase, suspicioase, răzbunătoare. Impatients este benefic nerăbdătorilor, celor care preferă să facă toată treaba singuri, repede și bine, în loc să stea după ritmul lent al coechipierilor. Star of Bethlehem este benefic în stări de șoc, de doliu, iar Centaury ne ajută să spunem NU fără să ne simțim vinovați, să putem pune limite de siguranță celor care abuzează de bunăvoința noastră. Walnut este remediul care ne susține adaptarea la schimbare, ne protejează de influențele din jurul nostru, iar Pine susține în situațiile în care vinovăția nu ne dă pace.
„Efectele se văd în timp“
- După cât timp se văd efectele?
- Efectele se văd în timp, diferit de la persoană la persoană, în funcție de cât de profund este blocajul ce are nevoie să fie eliberat. Nu trebuie să credem în proces, să înțelegem sau să căutăm ceva, ci doar să luăm zilnic doza necesară. La un moment dat, vom constata că, deși încă observăm că celălalt nu a făcut ce a spus sau cum i-am spus, ne putem păstra calmul și vom gestiona situația din altă poziție, pentru că toleranța adusă de Bach ne susține.