de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna
Astmul este o afecțiune inflamatorie care, odată declanșată, nu se mai poate vindeca, dar se poate trata, astfel încât, pacientul să aibă o viață îmbunătățită. Terapia biologică este indicată în cazul formelor severe de boală, cu morbiditate și mortalitate crescute. Roxana Maria Nemeș, profesor doctor și președinte al Societății Române de Pneumologie, ne-a explicat în ce constă această terapie, cum acționează asupra organismului și în ce condiții se administrează.
„Cel mai spectaculos simptom rămâne șuieratul în timpul expirului”
- Pentru că pe 5 mai a fost Ziua Mondială a Astmului, spuneți-ne cum se manifestă această afecțiune?
- Astmul este o afecțiune inflamatorie cronică a căilor aeriene ce debutează frecvent în copilărie, dar se poate declanșa și la vârsta adultă sau la senectute. De departe, cel mai spectaculos simptom rămâne șuieratul în timpul expirului, cel mai zgomotos la propriu și la figurat care, de cele mai multe ori, îndreaptă pacientul la medic. Nu este, însă, cea mai frecventă manifestare întâlnită în astm. Cel mai des simptom rămâne tusea, de cele mai multe ori, supărătoare, de regulă, nocturnă, sau care debutează în prima parte a zilei și poate fi însoțită de lipsa de aer, senzația de constricție toracică, simptome ce apar, de cele mai multe ori, după expunerea la un factor declanșator. Aceștia pot fi alergeni precum praful de casă, mucegaiurile, părul de animale, medicamentele, polenurile, dar și nonalergici precum expunerea la aer rece, fumatul, atât activ, cât și pasiv, efortul, ceața, dar și poluarea. Fumatul poate afecta dezvoltarea plămânilor, încă din viața intrauterină, dacă mama fumează, dar și ulterior, fiindcă aceștia continuă să se dezvolte și după naștere.
- Care sunt caracteristicile ei?
- Vorbim despre o afecțiune de cale lungă, ce poate fi mult timp asimptomatică, dar lipsa manifestărilor nu înseamnă că astmul s-a vindecat sau că terapia trebuie oprită.
„Administrarea de corticosteroid este fundamentală”
- Se poate vindeca complet?
- Astmul nu se vindecă. El este o afecțiune respiratorie cronică, dar care poate fi controlat cu terapie adecvată, ce permite pacientului să ducă o viață normală, să practice chiar și sporturi de performanță. Important este ca pacientul să înțeleagă boala și să îi explicăm corect ce ne dorim de la tratament.
- Ce variante de tratament ajută?
- Putem să ținem astmul sub control, dacă ne vom lua tratamentul corespunzător ce constă în terapia de fond, administrată zilnic și terapia pentru situațiile de înrăutățire a astmului. Aceste medicamente pot fi și combinate într-un singur dispozitiv. Tratamentul cu corticosteroid, administrat pe cale inhalatorie, reprezintă fun- damentul terapiei prin veleitățile de a reduce inflamația pe termen lung. Mai este terapia biologică, un tratament inovator de ultimă generație.
„Se utilizează în funcție de particularitatea fiecăruia”
- Ce ne puteți spune despre terapia biologică?
- Terapia biologică se bazează pe anticorpi monoclonali umanizați care, printr-o abordare inovativă, țintesc și blochează diferite căi ale mecanismului ce susțin inflamația în astm. Ele țintesc cytokine inflamatorii sau receptori ai celulelor inflama- torii implicate în inflamația din astm.
- Cum ajută pacienții diagnosticați cu astm?
- Terapia biologică este o terapie inovatoare de ultimă generație care se utilizează în funcție de particularitatea fiecărui pacient cu astm și care ajută în creșterea calității vieții pacientului prin reducerea numărului de exacerbări (episoade când starea pacientului se înrăutățește), reducerea simptomelor și îmbunătățirea funcției ventilatorii (capacitatea funcțională a plămânului). Adulții și copiii cu vârsta de peste 6 ani care sunt confirmați cu astm sever și necontrolat în ciuda terapiei farmacologice maximale (doze mari de corticoterapie inhalatorie) pot primi indicație de administrare a terapiei biologice.
„Nu există riscul de a contacta mai ușor infecția cu SARS-COV-2”
- Care sunt condițiile în care se poate administra tratamentul copiilor?
- Copiii urmează un tratament asemănător, dar, în acest caz, se ține cont de doze diferite de corticoterapie, luate pe cale inhalatorie, de modalități speciale de administrare a medicației în funcție de vârsta copilului care poate accesa nebulizarea la cei mici, utilizarea de dispozitive presurizate ce au atașată o cameră volumatică (spacer), de preferat, cu măscuță facială sau asocierea terapiilor adjuvante. Foarte important în tratamentul celor mici care au dovedit o componentă alergică este evicțiunea alergenului.
- Care sunt principalele terapii biologice în tratamentul astmului și cum se utilizează?
- Principalele terapii biologice sunt Omalizumab (astmcuhiperIgE, anti- IgE), Benralizumab (astmhipereozinofilic, anti-IL5 Rα), Mepolizumab (anti-IL5), Dupilumab (anti-receptor de IL4) și Reslizumab. Unele dintre acestea sunt disponi- bile la ora actuală și în România. Profilul de siguranță al terapiilor biologice în astm este bun. Reacțiile sunt rare. Tratamentul este foarte bine tolerat, atât la copil, cât și la adult.
- În contextul actual, al infectării cu SARS-COV-2, bolnavii de astm sunt mai predispuși îmbolnăvirii?
- Pacientul cu astm nu se află în rândul persoanelor cu afecțiuni respiratorii cu risc de a contacta mai ușor infecția cu SARS-COV-2. Rămân în discuție comorbiditățile precum obezitatea, diabetul zaharat, ce au un risc mai ridicat de a asocia forme severe de COVID-19.
„Pacientul primeşte un plan scris, ce îi permite să gestioneze o posibilă înrăutăţire“
- Astmul poate ucide?
- Astmul este o afecțiune ce poate fi însoțit de agravări ale simptomelor (exacerbări) și care, în lipsa tratamentului, pot pune viața în pericol. Exacerbările pot apărea atât în context alergic, cât și infecțios. Este important să recunoaștem simptomele ușoare ca să fie tratate la timp. Pacientul cu astm primește în urma vizitei la specialist un plan scris care îi permite să gestioneze chiar și o posibilă înrăutățire a simptomelor. Un pacient cu astm care își administrează medicația zilnic, care efectuează controalele periodice la medicul specialist, care își monitorizează funcția ventilatorie prin cea mai simplă și non invazivă modalitate de testare a parametrilor respiratorii, spirometria, și care este compliant la dozele prescrise, este un pacient cu un astm controlat, ce reduce riscul de exacerbare.