Main menu

header

855 10 1de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi

Vechimea reflexoterapiei nu poate fi stabilită cu precizie, dar a fost atribuită legendarului împărat Huangdi, medic și om de cultură, care a trăit în jurul anului 3000 î.e.n. Reflexoterapia pediatrică vine în ajutorul copiilor de toate vârstele pentru combaterea durerii, îmbunătățirea echilibrului și a respirației, dar și pentru a evita afecțiuni variate cu care se pot confrunta. Tot ce aveți nevoie să știți despre această terapie, aflați de la terapeut Nicu Ghergu (medalion).

„Este extrem de benefică mai ales în cazul micuților născuți cu ajutorul forcepsului”

- Reflexoterapia este o tehnică străveche de a menţine sănătatea celor care o folosesc cu încredere, dar puțini sunt cei care au auzit de cea pediatrică. Sunt bebelușii mai receptivi la această tehnică decât adulții, așa cum se spune?

855 10 2- Odată ce bebelușul se naște, reflexoterapia devine un instrument valoros pentru părinți în vederea înlăturării stresului resimțit de copil. Pe măsură ce micuțul crește și începe să meargă, reflexoterapia poate fi combinată și cu verificarea gradului de dezvoltare a picioarelor. Acestea ar trebui controlate regulat pentru a se evita problemele cauzate de pantofii incomozi, aplatizarea piciorului, bătături, deformarea degetelor. Pe de altă parte, părinții trebuie să fie atenți și la factorii ce influențează infectarea piciorului, respectiv ciuperca și negii. Reflexoterapia pediatrică poate începe chiar din pântece, prin ședințele care i se fac viitoarei mămici, bineînțeles evitându-se zona reflexogenă a organelor genitale. Prin masajul mamei, percepția fătului este una extraordinară. Copilul este afectat de starea emoțională a femeii și, din experiența vastă avută cu femeile gravide, cei care se nasc din mămici care au făcut fie masaj de relaxare, fie reflexoterapie, sunt extrem de bine echilibrați. Nu vor avea probleme de anxietate, depresii, tulburări de personalitate și se vor integra foarte bine la grădiniță și școală. Cea mai importantă virtute a reflexoterapiei pediatrice este stimularea impulsurilor reflexogene și dezvoltarea simțului tactil, echilibrându-se și celelalte simțuri. Prin reflexoterapia pediatrică se pun bazele unei structuri psihoemoționale și energetice a copilului pentru toată viața.

- Este de ajutor reflexoterapia pediatrică și pentru cei mici care au venit pe lume printr-o naștere dificilă?

- Mai mult decât benefică, mai ales în cazul în care s-a folosit forcepsul. Cum oasele mici ale craniului au fost expuse unei mari presiuni din cauza utilizării acestor instrumente, existând posibilitatea ca ele să fie ușor strâmbe, reflexoterapia este de mare ajutor la corectarea acestor defecte în cele mai blânde moduri.

„Recomandată celor care suferă de ADHD”

855 10 3- Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni ale celor mici care pot fi vindecate prin reflexoterapie?

- Sistemul digestiv primește cel mai bine acest gen de terapie, pentru că se dezvoltă partea de metabolism. În plus, ajută ca micuțul să aibă osatură puternică, iar predispozițiile către obezitate nu vor mai exista. De asemenea, va funcționa foarte bine auzul și văzul, dar și tot ce înseamnă simțuri. Am avut rezultate excelente la copii cu imunitate foarte slăbită sau diferite ticuri nervoase, pentru că prin reflexoterapie se echilibrează bine tot organismul. De asemenea, este de folos și celor care suferă de boala secolului, ADHD.

- Cu alte cuvinte, părinții ar fi bine să folosească această terapie pentru a păstra crescută imunitatea celor mici în această perioadă dificilă a pandemiei de COVID-19...

- Neapărat, întrucât creează o protecție foarte bună copilului. Am tratat foarte mulți micuți care, ori de câte ori venea toamna, răceau. Din momentul în care s-a început reflexoterapia pediatrică, acest lucru nu s-a mai întâmplat sau, în cel mai nefericit caz, au existat forme foarte ușoare. Prin reflexoterapie se face și o detoxifiere foarte bună. Chiar dacă la prima vedere am crede că cei mici nu sunt intoxicați, trăim într-un mediu extrem de chimizat, iar acest lucru îi afectează.

„Combinată cu aromoterapie și lumină fosfenică, este excelentă pentru copiii cu autism”

- În ultima perioadă s-a tot vorbit despre faptul că reflexoterapia pediatrică este cu adevărat senzațională în tratarea autismului. Un cuvânt vag și înfricoșător. Cât de folositoare este?

- Masajul și aromoterapia pot calma copiii autiști și pot oferi părinților un respiro de la stresul îngrijirii unui copil cu nevoi speciale. În cele mai multe cazuri, un copil cu autism nu va prezenta simptome de la naştere până la 18 luni. Există și cazuri când, la 18-36 de luni copiii cu autism încep să prezinte dezvoltare întârziată. Exemple ale comportamentului lor sunt cuvinte învăţate şi dintr-o dată uitate, aceleaşi cuvinte repetate, activitate frecventă repetitivă a membrelor, lipsa răspunsurilor la saluturi, contact vizual slab, comportament autodistructiv, refuzul de a consuma alimente, aruncarea de lucruri sau tulburări de somn. Punctele nervoase ale tălpii piciorului sunt apăsate pentru a întări conexiunea dintre celulele creierului şi a îmbunătăţi funcţionarea acestuia. Excelent ar fi dacă s-ar combina aromoterapia cu reflexoterapia pediatrică și lumina fosfenică. Acest trio este ceva fantastic, ca efecte benefice pentru tot ceea ce înseamnă echilibru energetic și emoțional.

- Tehnicile de masaj sunt diferite pentru autiștii hipersenzitivi și pentru cei hiposenzitivi?

- Există anumite tehnici de masaj pentru autiștii hipersenzitivi și alte tehnici pentru cei hiposenzitivi. Tehnicile de masaj diferă în funcție de tipul de afectare senzorială, de somn, liniștire, hiperactivitate, coordonare motrică, atenție/concentrare, stimulare musculară. De exemplu, dacă pentru un copil cu autism atingerea este o problemă, trebuie folosite mișcări blânde, mișcări de legănare și întinderile. Unui copil hipersenzitiv îi va lua ceva timp să se obișnuiască cu atingerile pe mâini sau pe picioare. Metoda se schimbă total în cazul unei persoane hiposenzitive pentru care atingerea nu este o problemă, în acest caz folosindu-se mai multă presiune, compresie și frământare a mușchilor.

„Reflexoterapia pediatrică poate începe chiar din pântece, prin ședințele care i se fac viitoarei mămici”

„Şedinţele trebuie făcute toamna sau primăvara“

855 10 4- Cât de des trebuie folosită reflexoterapia pediatrică? Câte ședințe sunt necesare pentru o vindecare completă?

- Ar fi indicat să se facă 10-12 ședințe, cu pauză de o zi între ele, apoi să se repete săptămânal sau odată la două săptămâni. Aceste prime ședințe ar fi bine dacă s-ar face toamna, înainte de începerea școlii, dar și în primăvară. Rezultatele pot fi apoi menținute cu un tratament pe lună sau chiar două. Reflexo-terapia poate fi utilizată și pentru menținerea stării generale a sănătății, fiind folosită ca o extensie a masajului zilnic.