de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Masajul fascial este dedicat predominant fasciilor care înconjoară mușchii, articulațiile și organele interne. De ce atrag atenția aceste învelișuri? Pentru că ele se află în tot corpul, iar când devin rigide sau deformate, generează o serie de afecțiuni la nivelul întregului organism. De aceea, se recomandă masajul fascial, iar Ioana Berza (medalion), kinetoterapeut și fondator al clinicii Iola Center, ne-a vorbit despre această formă de terapie, cum se realizează, când este indicat și ce beneficii aduce.
„Când este afectată, poate cauza dureri sau posturi defectuoase”
- Ce sunt fasciile și care e rolul lor?
- Fasciile sunt țesuturi moi, prezente în întregul organism uman și care îmbracă fiecare organ în parte. Amintiți-vă ultima dată când ați folosit carne crudă și ați văzut o pieliță albă, fină și subțire pe interiorul sau exteriorul mușchiului. Sau când ați mâncat o portocală și ați observat cum fructul este format din nenumărate capsule de suc, individual învelite într-o folie subțire. La fel sunt și fasciile din corpul uman, precum aceste pielițe sau folii. În rezultatul multiplelor studii anatomice și fiziologice, s-a ajuns la concluzia că acestea joacă un rol esențial în menținerea tuturor funcțiilor organismului: a integrității structurale, de suport, de protecție, de absorbție a șocurilor, participă la procesele hemodinamice, la procesele metabolice și la cele biochimice, au funcție de intermediere între organe și țesuturi, și, nu în ultimul rând, rol ca organ de simț.
- Care sunt problemele ce pot apărea la nivelul fasciei?
- Când fascia este afectată, aceasta devine prea încordată şi poate cauza dureri de cap, de muşchi, de spate, dificultăţi de respiraţie, postura defectuoasă, spasticitate. Fasciile elastice şi relaxate susțin mișcările naturale ale corpului, efectuate fără durere și efort, pe când cele rigide, tensionate, cauzează mișcări brute, dificile sau chiar dureroase. Problemele apar, așadar, atunci când fasciile devin din ce în ce mai rigide.
„Cuprinde o serie de mișcări lente, profunde și prelungite”
- Care sunt cauzele care stau la baza rigidizării fasciilor?
- Cauzele sunt multiple și diferă de la un individ la altul. Mişcarea fizică intensă, deficienţe nutriţionale, postura defectuoasă, sedentarismul, infecţii, traume, pareze, chiar și stresul zilnic pot duce la probleme ale fasciilor. Indiferent de cauză, recomand masajul ce eliberează fasciile de tensiune, crește elasticitatea și îmbunătățește capacitatea acestora de a susţine atât calitatea și performanța mișcării, cât şi transmiterea impulsurilor nervoase şi circulaţia fluidelor în corp.
- Ce este masajul fascial?
- Masajul fascial cuprinde o serie de mișcări lente, profunde și prelungite. Practic, este ca şi cum întinzi porţiuni din piele, cu o apăsare gentilă. De reținut că această procedură nu reprezintă neapărat un set standard de mișcări, ci fiecare gest terapeutic este personalizat și se caută soluția cea mai potrivită pentru fiecare.
„Îmbunătățește funcțiile fiziologice”
- Aşadar, vorbim despre o formă de terapie?
- Da, este o formă de terapie, ce relaxează fascia în tot corpul. Organismul nostru depune în mod constant fascia în timpul odihnei. Când ne trezim dimineața sau după ce stăm o perioadă lungă de timp și ne ridicăm, simțim nevoia să respirăm adânc și să ne întindem. Această relaxare topește practic fascia care s-a îngroșat în acea perioadă de odihnă. Dacă nu mișcăm o zonă pentru o perioadă de timp, straturile mici de fascie care se creează continuă să se construiască una peste cealaltă ducând la o tensiune mai mare în zonă, scăzând, adesea, gradul de mobilitate.
- Ce alte beneficii aduce masajul fascial?
- Cele mai importante ar fi eliberarea de tensiunea acumulată de-a lungul anilor, relaxarea generală a întregului organism și stimularea stării de bine, creșterea disponibilității energetice care duce la o mișcare mai creativă și expresivă, eliberarea restricțiilor respiratorii cauzate de tensionarea cronică a musculaturii respiratorii, iar prin îmbunătățirea respirației se obține și o îmbunătățire generală a tuturor celorlalte funcții fiziologice. Un alt beneficiu este reducerea atitudinilor posturale de apărare, relaxarea mentală, ce duce la o mai bună stimă de sine și interacțiuni mai plăcute cu ceilalţi şi cu situaţiile de viață, îmbunătățirea circulației tuturor fluidelor în corp. Masajul nu doar eliberează, întinde și repoziţionează fasciile, ci și asigură fixarea lor pentru o perioadă mai lungă de timp, decât în cazul întinderilor sau a altor metode de detensionare a organismului.
„O ședință poate dura între una şi două ore sau chiar mai mult”
- Cum se realizează?
- O ședință poate dura între una-două ore sau chiar mai mult și începe cu evaluarea aliniamentului corporal. Masajul mio-fascial vizează masarea și întinderea fasciilor, în scopul eliberării lor și are loc în mai multe etape de gradare a intensităţii şi profunzimii de lucru. Pentru început, terapeutul identifică fasciile necesare a fi lucrate și le tratează într-o manieră specifică, astfel încât să le pregătească pentru o presiune mai profundă ce va urma în alte etape. Tot în timpul primei ședințe, se identifică și fasciile cele mai tensionate, asupra cărora se va reveni ulterior. În a doua parte a ședinței, modul de lucru devine mai intens, continuând totuși să se evite mișcările ce ar putea produce durere sau disconfort. Terapeutul se concentrează de această dată pe eliberarea fasciilor, a tensiunilor din ele, insistând pe zonele pe care anterior le-a identificat drept cele mai rigide. Rareori, la o zi sau două după şedintă, este posibil să resimţiți o ușoară febră musculară care dispare, însă, într-o zi sau două, lăsând în urma ei o profundă senzație de relaxare si confort. Totodată, putem să realizăm masajul fascial și cu ajutorul unor instrumente pentru mobilizarea țesuturilor moi și prin terapia cu ventuze.
„Se evită tăieturile, rănile şi oasele rupte“
- Cui nu îi este indicat şi ce contraindicaţii prezintă?
- Se acordă o atenție deosebită poziționării și suportului structural al pacientului în timpul aplicării tehnicii. Tăieturile, rănile, oasele rupte și juliturile, iritațiile sau eczemele sunt de evitat, iar concentrarea pe restul corpului e deseori o metodă bună de reducere a durerilor și restricțiilor la nivelul acestora. Contraindicațiile vizează bolile autoimune, cancerul, sarcina, diabetul, bolile psihologice și afecțiunile cardiace.