Main menu

header

890 10 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Din păcate, pacienții care se confruntă cu diagnostic oncologic și ajung la spital pentru intervenție chirurgicală nu primesc toate informațiile legate de operație. Se trezesc cu trauma și pierderea încrederii în sine după extirparea sânului, de exemplu, în cazul mastectomiei. Adriana Kerai (medalion) este terapeut specializat în Terapia Decongestivă și Managementul Optim al Limfedemului și, din 2015, lucrează în îngrijiri paliative, la Centrul MCare din Voluntari, Ilfov. Având o vastă experiență în domeniu, ne-a vorbit despre terapia de drenaj limfatic destinată pacienților oncologici, cum îi ajută, cum se realizează și când trebuie făcută pentru a da cele mai bune rezultate.

„La nivelul pielii se află o reţea de vase limfatice ample, ce transferă limfa către inimă”

- Ce este sistemul limfatic şi ce rol au ganglionii limfatici?

- Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator, fiind paralel cu acesta. La nivelul pielii se află o reţea de vase limfatice ample, ce transferă limfa către inimă. Există 160 de ganglioni limfatici localizaţi în zona feţei, a gâtului şi peste 300 sunt distribuiţi în partea claviculară, trunchiului, membrelor inferioare, superioare, coapse, abdomen şi inghinal. La femei, cele mai mari rezerve de ganglioni limfatici se găsesc în zona sânilor şi în cea vulvară. Ganglionii limfatici pot creşte în volum în urma unor inflamaţii şi infecţii cu bacterii patogene.

- Cum evităm acest lucru?

- Drenajul limfatic ajută la obţinerea unei vindecări mai rapide a organismului după operaţie, după boală, prin îmbunătăţirea şi întărirea sistemului imunitar, şi eliberarea toxinelor şi a microorganismelor patogene prin limfă.

„Terapia este gratuită în baza biletului de trimitere”

890 10 2- În ce situaţie se recomandă?

- Se recomandă în următoarele patologii medicale: insuficienţă venoasă cronică, fibromialgie, menopauză, chirurgie ortopedică, chirurgie generală, osteoartrită, artrită reumatică, scleroză sistemică, diagnostice oncologice, boli endocrine. De asemenea, drenajul limfatic de întreţinere se recomandă pentru eliminarea toxinelor şi a reziduurilor acumulate în exces, reducerea edemelor, eliminarea rapidă a oboselii, relaxare generală, tonifiere şi îmbunăţăţirea fermităţii pielii, regenerarea orga- nismului, întărirea sistemului imunitar, relaxarea musculaturii, reducerea senzaţiei de picioare grele, a celulitei, stimularea digestiei şi eliminarea stresului.

- Ați menționat și diagnosticele oncologice...

- La pacienții cu diagnostic oncologic, limfedemul (acumulare excesivă a limfei) este o sechelă frecventă după chirurgie, în urma extirpării ganglionilor și a radioterapiei. Aceste edeme se pot trata, dar numai de către terapeuți specializați ai terapiei decongestive. La MCare, pacientele care, în urma masectomiei sau a histerectomiei, şi-au dezvoltat limfedem, pot beneficia de terapie gratuită pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

„O cură trebuie să conțină între 10 şi 14 ședințe”

- Ce implică, practic, un astfel de masaj?

- Tehnicile speciale de drenaj limfatic manual indică un efect de pompare în țesuturi. Drenajul accelerează căile limfatice de 20 de ori față de ritmul normal. Mişcările ritmice circulare şi presiunea crescută către direcția naturală a fluxului limfatic ajută la filtrarea limfei.

- Cât durează și de câte ședințe este nevoie?

- Drenajul manual necesită de la 30 până la 45 de minute. De multe ori, se practică combinat cu cel mecanic și cu bandajul compresiv, pentru rezultate mai bune. Se recomandă efectuarea ecografiei Doppler venoasă, pentru a ne asigura de permeabilitatea vaselor și pentru a nu exista riscuri la folosirea deranjului mecanic. O cură trebuie să conțină între 10 şi 14 ședințe, după care se face a doua evaluare pentru a vedea beneficiile şi rezultatele obţinute. Automasajul trebuie continuat zilnic de către pacient. Evitarea efortului și purtarea permanentă a mânecii, în caz de mastectomie, și a ciorapului compresiv, în situația histerectomiei.

„Apar greutatea în mișcare și episoade de inflamație. Limfedemul odată instalat devine ireversibil”

890 10 3- Dacă vorbim despre cancerul de sân, în cazul mastectomiei, cât timp este necesar drenajul limfatic și de ce?

- Unii medici au observat că administrarea terapiei la scurt timp după intervenția chirurgicală ajută la dezvoltarea circulației limfatice colaterale, ceea ce poate ajuta pacientul să evite complicațiile cu până la 25%. După operaţie, o mare importanță o are kinetoterapia pentru recăpătarea mobilității membrului şi deranjul limfatic. Dacă de la început nu se practică cele două terapii, limfedemul odată instalat devine ireversibil.

- Cum recunoaştem limfedemul?

- Greutate în mișcare, episoade de inflamație, modificarea coloraturii pielii, durere, slăbiciune, greutate, pielea cu aspect de coajă de portocală, îngroşarea și duricizarea permanentă a pielii până la fibroză severă. Primul semn de instalare a limfedemului se poate observa ca un disconfort la purtarea hainelor şi a bijuteriilor. Leziunile, căldura, frigul şi infecții frecvente pot declanşa cerizipelul/limfangita. Debutează brusc cu febră, frisoane, durere, stare generală de rău, eczeme, micoză şi tumefierea degetelor.

- Ce indicații primesc pacienții care urmează această terapie?

- Pacienților oncologici li se recomandă la șase luni încă o cură de 10-14 zile de drenaj limfatic, efectuate de un terapeut, și aplicarea bandajelor compresive, cu recomandarea unei igiene severe, evitarea frigului și a căldurii, a călătoriilor cu avionul și a excursiilor la altitudine înaltă.  Obligatoriu, purtarea mănușii compresive, exerciții fizice zilnic, adaptate problemei medicale. De asemenea, evitarea acupuncturii și a recoltării de analize pe membrul afectat.

Nodulii limfatici sunt niște structuri interne mici și moi, localizate în axilă, în zona inghinală și în cea a gâtului, precum și în piept sau în zona abdomenului

„Drenajul se recomandă după vindecarea completă în urma operației. Kinetoterapia trebuie începută imediat, pentru a recăpăta mobilitatea membrului, iar suportul psiho-emoţional este esențial în recuperarea medicală“

„Dezinformarea produce un mare risc“

- Ce riscuri există?

- Dezinformarea! Am întâlnit paciente care au efectuat drenaj limfatic cu bețe de bambus sau masaj anticelulitic pe membrul cu limfedem. Prin aceste traumatisme brutale, vasele limfatice au fost lezate si au apărut vânătăi. Din păcate, dezinformarea și timpul limitat din spitale nu permit pacientelor o educație în acest sens. Mi-aş dori să reușesc să implementez o caravană cu care să călătoresc prin ţară pentru a informa pacienții şi medicii despre îngrijirile paliative, prevenția și autodrenajul, cât și despre drepturile de care pot beneficia pacienții oncologici.