Main menu

header

891 10 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Tot ceea ce gândim, simțim sau facem reprezintă rezultatul activității a miliarde de neuroni care produc unde cerebrale, ce pot fi măsurate și antrenate pentru îmbunătățirea funcționării creierului. Acest antrenament se numește „neurofeedback” și este o tehnică neinvazivă, asistată de computer, fără efecte secundare adverse, așa cum se întâmplă în cazul altor tratamente. Terapia neurofeedback a apărut în anii ’50 și a fost folosită pentru prima dată de NASA, în antrenamentul astronauților, fiind inclusă în programele lor de antrenament și în prezent. Ce afecțiuni tratează cu succes această terapie, aflați de la Adrian Daniel Sandu (medalion), psiholog clinician principal și președinte al Colegiului Psihologilor - Filiala Vâlcea (număr de telefon: 0722.428.913).

„Sunt activate părțile creierului care funcționează prea lent”

- Ce reprezintă sistemul neurofeedback?

- Sistemul neurofeedback reprezintă un instrument tehnologic, care permite antrenarea capacității de autoreglare a activității creierului, fiind testat clinic și tehnic pe scară largă. Acesta este aprobat ca dispozitiv medical și folosit de psihologi și psihoterapeuți ca instrument în realizarea demersului terapeutic. 

- Cum funcționează terapia?

- Nu este nimic complicat în utilizarea terapiei. La începutul terapiei neurofeedback, se va face o evaluare psihologică detaliată a clientului. Ulterior, este stabilit protocolul personalizat, ce va fi urmat. Clientul urmărește succesiuni de imagini, jocuri video sau filme, stând confortabil în fotoliu. În tot acest timp, terapeutul măsoară activitatea creierului cu ajutorul celor patru electrozi aplicați la nivelul scalpului, folosind semnale audio, video și tactile. Semnalul este procesat de sistemul neurofeedback, fiind extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. În felul acesta, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite. În timpul exercițiilor, acele părți ale creierului care funcționează prea lent sunt activate, iar cele care funcționează prea repede sunt ajutate să se relaxeze.

„Îmbunătățește performanțele intelectuale și sportive”

891 10 2- Care sunt beneficiile terapiei neurofeedback?

- În psihologia clinică, terapia neurofeedback este utilizată în scopul de a îmbunătăți calitatea vieții, a performanțelor intelectuale și sportive. Aceasta are rezultate excelente și în tratarea sau amelio- rarea unor afecțiuni precum ADHD, atacuri de panică, autism, anxietate, dependențe, depresie, durere cronică, fobii, menopauză, migrene, hiperkinezie, sindrom premenstrual, stres cronic, traume și tulburări de stres posttraumatic, tulburări de comportament, de personalitate, de somn și de alimentație.

- În ce alte situații mai poate fi folosită această terapie?

- Această terapie este utilă și în privința creșterii performanței în rândul elevilor și studenților care doresc să-și sporească abilitățile de învățare. Totodată, îi ajută pe sportivii care participă la diverse competiții, la îmbunătățirea capacității de concentrare. Practic, toți cei care doresc să-și îmbunătățească și să-și mențină starea de bine și performanța pot apela la această tehnică. Astfel, majoritatea pacienților se simt mai calmi, mai puțin stresați și observă că se pot concentra mult mai bine după ce încep sesiunile de neurofeedback. Dacă veți apela la terapie, veți considera această experiență relaxantă și plăcută, ca o modalitate de a vă „reîncărca bateriile”, în timp ce tratamentul contribuie la ameliorarea simptomelor pe care le experimentați. Pe măsură ce participați la sesiunile de neurofeedback, veți reuși să mențineți un tipar sănătos al frecvențelor creierului, fără asistență.

„Nu există contraindicații”

891 10 3- Ce rezultate notabile a avut terapia neurofeedback în rândul clienților dumneavoastră?

- De pildă, Ovidiu, în vârstă de 39 ani, a venit la cabinet pentru un puseu depresiv sever, asociat cu atacuri de panică, cu multiple somatizări, pe fondul decesului mamei și al bunicii. În timpul terapiei, au fost poziționați electrozii T3T4  și T4P4 pentru calmare emoțională și efect stabilizator. După cinci ședințe, subiectul era echilibrat din punct de vedere emoțional. Un alt exemplu este cel al lui Ștefan, în vârstă de 14 ani, care a fost diagnosticat cu o tulburare de spectru autist. Poziționarea de electrozi a declanșat o autoreglare fundamentală și stabilizare. După prima ședință, s-a observat calmarea subiectului. După următoarele ședințe, Ștefan a fost dus la stomatolog și a stat liniștit pentru efectuarea unei lucrări specifice. Este important de menționat că înainte de a beneficia de sesiunile de terapie neurofeedback, Ștefan stătea la stomatologie doar cu anestezie totală.

- Ce contraindicații are această metodă terapeutică?

- Nu există contraindicații. Terapia neurofeedback este un tratament ce nu necesită administrarea pastilelor sau a substanțelor, aceasta neinterferând cu medicația curentă. Sunt și cazuri în care, datorită acestei terapii, clientul poate să nu mai necesite anumite medicamente. De pildă, după cinci ședințe, unul dintre clienții mei care lua anxiolitice puternice, pe fondul unor atacuri de panică, a renunțat total la medicație și se simte foarte bine. Tehnica îmbunătățește, așadar, echilibrul mental general și starea de spirit. Întregul proces nu schimbă personalitatea de bază, credințele sau memoria clientului. Efectiv, prin această terapie, creierul va fi antrenat să lucreze mai eficient. Terapia neurofeedback se bazează pe una dintre cele mai impresionante abilități ale creierului: neuroplasticitatea. Aceasta constă în reorganizarea căilor neuronale și în formarea de noi conexiuni și rețele, chiar și în rândul adulților. Cu ajutorul antrenării conștiente a creierului, puteți, totodată, să depășiți barierele și limitările, creând noi răspunsuri comportamentale, care sunt benefice în organizarea vieții dumneavoastră.

„Majoritatea pacienților se simt mai calmi, mai puțin stresați și observă că se pot concentra mult mai bine după ce încep sesiunile de neurofeedback“

„Terapeutul măsoară activitatea creierului cu ajutorul celor patru electrozi aplicați la nivelul scalpului, folosind semnale audio, video și tactile“

„Sunt necesare minimum 20 de şedinţe“

- Care este durata unei sesiuni de antrenament pentru creier?

- O sesiune de antrenament durează aproximativ 30-40 de minute. Clienții mei care beneficiază de această terapie sunt copii, elevi, studenți, tineri, adulți, vârstnici, sportivi, artiști, oameni de afaceri. 

- Câte ședințe de terapie neurofeedback sunt necesare pentru ca rezultatele să fie cele dorite?

- Fiind un proces de învățare, sunt necesare minimum 20 de ședințe. După această perioadă, se realizează o altă evaluare psihologică, rezultatele fiind comparate cu cele inițiale. Pentru rezultate rapide, se recomandă două-trei ședințe săptămânal. În funcție de situație, se pot face două sau trei ședințe în aceeași zi, cu scurte pauze între ele. Cele aproximativ 20 de ședințe asigură claritate, liniște și echilibru, aspecte foarte importante pentru reușita procesului terapeutic.