de Simona Soare şi Claudia Mîţoi
Terapia Shockwave folosește undele de șoc pentru a trata boli cronice sau acute ale muşchilor, tendoanelor, ligamentelor şi articulațiilor. Mai exact, tratamentul este recomandat persoanelor cu afecțiuni ale aparatului locomotor, de tipul calcificărilor la nivelul umărului, pintenilor calcaneeni, fasciitei plantare, contracturii musculare, doar după evaluarea clinică și interpretarea investigațiilor paraclinice. Cum acţionează, concret, această me- todă asupra problemelor musculo-scheletale, aflați de la Rareș Bordincel (medalion), fizioterapeut în cadrul Clinicii Fiziolife Medica (www.fiziolife.ro).
„Undele de șoc stimulează producția de colagen”
- În ce constă terapia Shockwave?
- Descoperită întâmplător în timpul tratamentelor împotriva calculilor renali, în anii ’80, de medicul urolog Christian G. Chaussy, terapia Shockwave a ajuns rapid în centrele de cercetare, unde s-au realizat studii ample cu privire la efectele sale asupra sănătății. După anii ’90, tehnica terapeutică a început să fie folosită în ortopedie. Terapia Shockwave este o metodă modernă, care utilizează undele acustice în tratarea diverselor patologii ale sistemului musculo-scheletal. Expunerea la undele de șoc este realizată cu ajutorul unui aplicator special, ataşat unui aparat ultramodern. În cadrul terapiei, este necesar şi un gel cu ajutorul căruia undele se transmit doar spre zona care trebuie tratată, fără ca acestea să fie dispersate. Uneori, în locul respectiv se poate resimţi o jenă, un disconfort care se reduce treptat, pe măsură ce undele îşi fac efectul. La finalizarea primei şedinţe de terapie, pacientul poate constata o ameliorare a durerii şi reducerea contracturii musculare, ceea ce permite o mai mare libertate de mişcare.
- Care este mecanismul de acțiune al terapiei?
- Modul de acțiune este determinat de faptul că undele de șoc reprezintă unde sonore, cu particularități fizice specifice, implicit neliniaritate, presiune crescută urmată de amplitudine scăzută într-un timp scurt. Prin presiunea exercitată asupra ţesuturilor tratate, undele de şoc cresc permeabilitatea celulară, stimulează microcirculaţia, metabolismul celular, precum şi producția de colagen. Datorită accelerării producției de colagen pe care o determină, procesele de regenerare la nivelul structurilor mioscheletale şi ligamentoase sunt mai rapide. La aceste beneficii, se adaugă și avantajul unei abordări nechirurgicale, care nu implică folosirea analgezicelor.
„Are o rată de succes de 80% în eliminarea durerii cronice”
- Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul acestei terapii?
- Terapia este recomandată în: contracturi musculare (junghiuri) dureroase, tendinite, fasciită plantară, pinteni calcaneeni, diferite depuneri de calciu la nivelul articulațiilor și țesuturilor moi periarticulare, capsulită adezivă („umăr înghețat”), necroză avasculară de cap femural, bursita șoldului, artrită de șold sau de genunchi, sindrom de stres tibial medial (durere tibială), durere după traumatisme sau operații. Această metodă terapeutică se bazează pe procesul de neoangiogeneză (formarea de vase noi) și neurogeneză (formarea de țesut nervos), ca urmare a microtraumatismelor provocate de undele de șoc. Prin acele microleziuni, organismul intră în starea de alertă, care va genera toate substanțele ce facilitează refacerea țesuturilor implicate. Prin undele de șoc, este stimulată substanța P (neuromodulator), care inhibă durerea. Astfel, metoda terapeutică are o rată de succes de 80% în eliminarea durerii cronice. În plus, potrivit studiilor, s-au constatat îmbunătățiri în proporție de 84% în fasciita plantară și în proporție de 91%, în tendinita calcifiantă. Aceasta din urmă este o afecțiune dureroasă, provocată de prezența depunerilor de cristale de hidroxiapatită (un fosfat cristalin de calciu) în tendoane. Depunerile de cristale de hidroxiapatită apar, în general, la nivelul umărului, în coafa rotatorilor - un grup de mușchi și tendoane, ce leagă brațul de umăr. Prezența acestor depozite de calciu în zona respectivă limitează mișcările brațului și poate cauza durere și disconfort, în special în partea din față și din spate a umărului și de-a lungul brațului. Această boală este și una dintre cele mai întâlnite cauze ale durerilor de umăr. Efectiv, pot spune că terapia Shockwave este cea mai eficientă metodă în îndepărtarea calcifierilor, exceptând intervenția chirurgicală.
„Nu este nevoie de anestezie sau de tratament medicamentos”
- Câte ședințe de terapie sunt recomandate?
- De regulă, sunt necesare patru-șapte ședințe, cu o pauză de cinci, şapte sau zece zile, în funcţie de indicaţiile medicale. O ședință de terapie durează, de obicei, cinci-șapte minute, iar recuperarea este rapidă, cu reluarea imediată a programului de activitate. Terapia este efectuată numai după recomandarea medicului ortoped sau a medicului specialist în recuperare. Înainte de aplicarea acesteia, se realizează o examinare radiologică, ecografică (examen ecografic de părți moi) sau RMN, în zona care va fi tratată. Pentru efectuarea acestei terapii, nu este nevoie de anestezie sau de tratament medicamentos. Numărul de ședințe pentru fiecare pacient este personalizat, în funcție de afecțiune, intensitatea durerii, evoluție și nevoile individuale.
- Care sunt indicațiile postterapeutice?
- După tratament, nu este exclus să apară un ușor disconfort dureros în zona tratată. Acesta poate să dureze până la câteva zile. În toată această perioadă, se recomandă repausul zonei tratate. Nu sunt indicate aplicațiile cu gheață și utilizarea vreunui antiinflamator local. În schimb, pot fi aplicate comprese reci. Efectul benefic al terapiei Shockwave se menține pe durata mai multor luni sau chiar ani.
Este contraindicată, printre altele, în cancer şi diabet
- Cu ce alte tehnici terapeutice poate fi asociată terapia Shockwave?
- Deseori, această terapie ultramodernă este asociată cu alte metode fizio-kineto-terapeutice, care o completează și pot aduce beneficii suplimentare sănătății pacienților. Spre exemplu, ședințele de terapie Shockwave se pot asocia cu şedințe de fizioterapie și masaj terapeutic.
- Ce contraindicații are terapia Shockwave?
- Unele boli sau anumite stări ale pacientului pot interzice aplicarea acestei proceduri de fizioterapie. Mai exact, terapia Shockwave este contraindicată în cazul persoanelor care suferă de cancer, diabet, artroză avansată, tromboză venoasă, varice, celor purtătoare de pacemaker și proteze, celor cu tulburări hematologice și cu infecții locale. Nu pot beneficia de această terapie persoanele care se confruntă cu artrită reumatoidă, răni, leziuni deschise în zona de tratat, orice formă de neoplasm. Totodată, terapia Shockwave este contraindicată în afecțiuni neurologice şi psihiatrice. Metoda nu este recomandată femeilor însărcinate, dar nici copiilor și tinerilor sub 18 ani, deoarece, în cazul acestora, undele de șoc nu se aplică pe cartilajul de creștere.