de Georgiana Mihalcea
Viața de părinte este minunată! Cu toții știm asta! Dar vine la pachet cu o serie de provocări legate de dezvoltarea și sănătatea copiilor noștri. Când sunt bolnavi, căutăm cele mai bune soluții, fie în cabinetele medicale alopate, fie în cele ale specialiștilor în medicină alternativă. Din dorința de a vă fi de ajutor am stat de vorbă cu doctorul Ella Bradin (medalion; www.cabinet-homeopatie.ro) despre principalele afecțiuni ale sugarilor și copiilor mici și cele mai eficiente remedii care le pot alina simptomele.
„Au rezultate bune în colicile abdominale, dermatită și erupția dentară”
- Medicina integrativă înlocuiește în unele cazuri medicina alopată sau merg, de obicei, în paralel, în tratarea afecțiunilor pediatrice?
- În unele situații, da, medicina integrativă poate înlocui medicina alopată. Este cazul formelor acute ale unor afecțiuni precum infecțiile respiratorii, rinitele alergice, tusea cronică, infecțiile urinare, amigdalita acută, colicile abdominale, dentiția, dermatita seboreică, enurezisul sau dismenoreea (durerile asociate menstruației, în cazul adolescentelor). În acelaşi timp, tratamentul homeopat poate fi folosit cu rezultate foarte bune și în mod complementar, în paralel cu tratamentul alopat, clasic. Există, însă, și numeroase afecțiuni care necesită intervenția imediată cu tratament alopat.
- De la ce vârstă pot fi tratați micuţii cu ajutorul medicinei alternative?
- Copiii pot fi tratați cu ajutorul medicinei alternative chiar din primele zile de viață, dar trebuie specificat că numai cu medicamente homeopate. Celelalte terapii alternative se pot folosi mai târziu, ca de exemplu gemoterapia, care se poate recomanda după vârsta de 2 ani, în doze adaptate fiecărei vârste. În ceea ce privește acupunctura, nu se folosește decât extrem de rar și doar la copiii mai mari.
- Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul homeopatiei, în cazul celor mici?
- Din fericire, există multe afecțiuni ale copiilor mici ce pot beneficia de tratament homeopat. Vă pot da câteva exemple: colicile abdominale, dermatita sugarilor și cea seboreică, enurezisul. Chiar și în perioada de erupție dentară aceste remedii sunt de mare ajutor, deoarece apar multe simptome neplăcute.
„Cel mai cunoscut și eficient este Chamomilla”
- Să le luăm pe rând! Începem, așadar, cu colicile. Ce sunt și ce tratamente recomandați în acest caz?
- Colicile abdominale sunt determinate de spasmele intestinale, care, la sugarul în jurul vârstei de 2 luni, provoacă irascibilitate și plâns excesiv. Cel mai cunoscut și eficient medicament este Chamomilla, preparat din binecunoscutul mușețel. Dacă apar și alte manifestări se pot administra Magnesia Carbonica (în cazul copilului ai cărui colici se ameliorează cu căldură locală și masaj ușor abdominal) sau Pulsatilla (pentru bebelușii care se calmează când sunt ținuți în brațe, eventual legănați).
- Continuăm cu dermatita. Ce-l ajută pe cel mic când are o astfel de iritație?
- Dermatita sugarilor apare ca o iritație pe tegumente (piele), în special pe zona fesieră, sub formă de roșeață. O opțiune eficientă este Thuya Occidentalis, pentru copiii calmi, liniștiți, iar pentru cei irascibili, care fac și febră, se recomandă, în general, Sulphur. Aceleași remedii sunt indicate și în cazul dermatitei seboreice. Aceasta este o afecțiune obișnuită a bebelușilor care prezintă cruste groase și gălbui la nivelul scalpului, inofensive atât timp cât nu se infectează.
- O perioadă extrem de sensibilă este cea a erupției dentare. Ce poate alina durerea celor mici?
- Odată cu apariția dinților de lapte bebelușul devine foarte abătut și irascibil. Dacă acesta are episoade de febră sau chiar convulsii putem recomanda Aconit sau Belladonna. Uneori creșterea dinților poate fi însoțită de apariția unor afte în cavitatea bucală care sunt deosebit de dureroase. Tratamentul cel mai eficient în acest caz este Boraxul, într-o diluție stabilită de medic. De asemenea, poate fi vorba despre o dentiție întârziată, însoțită de episoade diareice cu scaune verzui, pentru care se poate recomanda Calcarea Carbonica sau Silicea.
- Mai există și alte recomandări în această perioadă?
- Da, pentru bebelușii irascibili, ce plâng ușor și doresc să fie luați tot timpul în brațe, este recomandată administrarea medicamentului Chamomilla. Un alt remediu homeopat eficient în perioada de creștere a dinților este Mercurius Solubilis, care se administrează când copilul are o salivație foarte abundentă, determinată de durerile gingivale.
„Răspund foarte bine la tratamentul alternativ parazitozele intestinale”
- Ce analize se fac înainte de prescrierea unui tratament?
- Schema de tratament homeopat este totdeauna individualizată, fiind stabilită pe baza unei consultații homeopatice, care implică o analiză detaliată a simptomelor și istoricului personal și familial, dar și a ansamblului de stări sufletești, emoții, trăiri, experiențe şi manifestări individuale. Astfel, tratamentul stabilit valorifică și setul de analize clasice specifice tabloului clinic al copilului, dar corelat cu tabloul individual de ansamblu.
- Ce afecțiuni digestive ale copilăriei tratați alternativ și ce medicamente prescrieți frecvent?
- Răspund foarte bine la tratamentul alternativ parazitozele intestinale (de exemplu, oxiurii şi giardia). Acești paraziți, prin toxinele eliminate pot determina durere abdominală, greață, inapetență, scaune diareice, prurit anal. În aceste cazuri se poate recomanda medicamentul homeopat Cina sau, la copii peste 2 ani, produsul fitoterapeutic Giardinophyt.
- Și în afară de parazitoze?
- O altă familie de afecțiuni o constituie enteritele, care pot avea ca simptome principale durerile abdominale, diareea, inapetența, greața, vărsăturile. Pentru durerile abdominale se poate administra medicamentul homeopat Chamomilla, sau, în cazul arsurilor gastrice, se pot recomanda gemoderivate de tipul extractului din mugure de smochin (MG D1). Rezultate foarte bune se obțin și cu Ipeca, în cazurile cu greață și vărsături.
- Dacă vorbim despre cele mai frecvente boli respiratorii, ce tratamente homeopate pot fi recomandate?
- Când vorbim despre boli respiratorii frecvente, ne referim la IACRS (infecții acute de căi respiratorii superioare) cum ar fi virozele sezoniere, amigdalita acută și cronică, bronșite, traheobronșite, otite. Tratamentul alternativ trebuie să țină cont de simptomatologia prezentă la momentul consultației, dar și de contextul de debut al bolii. Astfel, putem da ca exemplu de tratament în cazul simptomatologiilor care prezintă tuse, în funcție de tipul de tuse (uscată sau productivă) medicamente homeopatice precum Stodal (sirop sau granule), Rumex, Antimonium Tartaricum, sau produse gemoterapice precum Extract din muguri de carpen (MG D1) sau Polygemma Imunitate 17.
„Este foarte importantă identificarea alergenului!“
- Ce alte afecțiuni ale sugarului și copilului mic sunt abordate cu succes în medicina integrativă?
- Aș începe cu crupul (angina) caracterizat prin tuse zgomotoasă, răgușeală, mucus vâscos greu de eliminat ce se poate trata eficient cu medicamente homeopatice, ca de exemplu Kali Bichromicum. Urmează polipii, niște umflături apărute în fundul gâtului, deasupra amigdalelor, pentru care se prescrie de obicei Baryta Carbonica. În ceea ce privește amigdalita, schemele de tratament alternativ includ medicamente homeopatice precum Phytolacca Decandra sau produse gemoterapice ca extractul din muguri de coacăz negru (MG D1), extractul din mlădițe de măceș (MG D1) sau extractul din muguri de viță-de-vie (MG D1).
- Să nu uităm de alergii!
- Alergiile respiratorii pot fi declanșate de un mare număr de alergeni, dar răspund foarte bine la tratamentele alternative, după stabilirea corectă a alergenului. Allium Cepa, Sabadilla, Euphrasia sau gemoderivate ca Extractul din muguri de coacăz negru (MG D1) sunt cele mai eficiente medicamente homeopate. În ceea ce privește alergiile tegumentare (urticariile), declanșate în general de anumite alimente (de exemplu, căpșuni, ciocolată, ouă) sau de substanțe chimice, inclusiv medicamente de sinteză, este foarte importantă identificarea alergenului, în funcție de care se stabilește schema de tratament. Remedii frecvent utilizate sunt: Histamina, Apis și Urtica Urens.