Main menu

header

966 10 1de Camelia Onciu

Tratamentul nevralgiilor prin stimularea electrică a nervilor este o terapie care începe să prindă contur și la noi, odată cu introducerea unor dispozitive inovatoare, cu rezultate promițătoare. Practic, aceste terapii și dispozitive recent intrate în dotarea clinicilor din România încearcă să alunge durerea cu ajutorul curentului electric. Pare de speriat, dar în realitate este vorba despre curenți de joasă frecvență, iar pacientul simte doar niște furnicături. Beneficiile, însă, sunt mari.

De ce frecăm locul care ne doare?

Nervii noștri sunt alcătuiți din fibre fine, care conduc impulsul dureros până la creier, și fibre mai largi, care transportă informațiile nedureroase. Dacă le stimulăm pe cele mai mari, durerea se diminuează. Facem acest lucru instinctiv, fără să ne dăm seama că aplicăm, de fapt, principiul neurostimulării. De exemplu, atunci când ne rănim, frecăm zona afectată și, făcând acest lucru, stimulăm fibrele nervoase mari care calmează durerea. Când ne doare capul, masăm tâmplele.

Un electrod lipit pe frunte

Dispozitivele TENS sunt formate dintr-un electrod care se lipește pe frunte cu un plasture și un fel de tetieră care leagă electrodul la generatorul de impulsuri electrice. În 2013, un studiu în premieră a sugerat că dispozitivul numit Cefal, plasat pe nervul supraorbital (partea terminală a primei ramuri a trigemenului), tratează eficient cefaleea. Într-adevăr, 4 din 10 pacienți au constatat diminuarea intensității și frecvenței durerilor. Încă din 2017, dispozitivul a primit aprobarea în SUA, iar în România a ajuns în 2018.

O jumătate de oră pe zi

Cu ajutorul neurostimulării, durerea se înjumătățește ca intensitate și astfel se îmbunătățește calitatea vieții pacienților. Dispozitivul nu împiedică purtătorul să-și desfășoare activitățile obișnuite. Pentru a potoli o migrenă, se recomandă o sesiune de o singură oră. Preventiv, sesiunile zilnice pot dura 20 până la 30 de minute. Dacă după șase săptămâni nu există nicio îmbunătățire, probabil că aparțineți, din păcate, categoriei de pacienți pentru care dispozitivul este ineficient. Pentru ceilalți, este recomandabil să se continue câteva luni, în funcție de gravitatea nevralgiilor.

În curând, aplicație pe smartphone

Mai există și alte terapii neurostimulatoare. Un dispozitiv creat de către cercetătorii israelieni reduce durerea insuportabilă prin crearea altei dureri, suportabile, într-o altă zonă a corpului (biceps). Mai multe studii au arătat eficacitatea neuromodulării electrice la distanță asupra crizelor de migrenă. Dispozitivul Gammacore a fost subiectul multor studii și este eficient în cazul durerilor vasculare ale feței. Se bazează pe stimularea nervului vag la nivelul gâtului. Stimularea magnetică transcraniană (TMS) controlează durerea direct la nivelul creierului. Undele magnetice traversează craniul și se transformă în curent electric, stimulând electric zona selectată din cortexul cerebral. Acest tratament este validat pentru migrene cu aură. Inventatorii speră să integreze sistemul într-un smartphone, astfel încât stimularea să poată fi făcută discret, ca și cum ai face un apel telefonic.

Recomandări

Neurostimularea poate fi recomandată în special persoanelor cu dureri recurente. Se estimează că 1% până la 2% din populația generală are migrene care apar mai mult de 15 zile pe lună, timp de cel puțin trei luni. Metoda are puține contraindicații, iar beneficiile sunt semnificative pentru pacienții care nu mai știu ce să facă pentru a-și potoli durerile. Dispozitivele bazate pe TENS sunt eficiente în cefalee, migrene, dureri neurologice, dureri reumatice, dureri de spate, sindroame algice, dureri postoperatorii, durerea membrului fantomă, nevralgia Arnold și altele. Noua terapie este neinvazivă, neiradiantă și ușor de folosit.