Main menu

header

980 10 1de Daniel Şuta şi Adrian Pătrăuceanu

Există numeroase modalități naturale, de a vă îmbunătăți în timp eficiența sistemului imunitar, cum ar fi să includeți în dieta zilnică mai multe fructe și legume, să vă creați un program de somn sănătos, pe care să îl respectați cu consecvență, să vă hidratați permanent, să vă spălați cât mai des pe mâini, să puneţi somnul pe lista de priorități și să aveți grijă de sănătatea tractului digestiv. Dar ce-ați zice să dați un impuls zdravăn sistemului imunitar chiar acum, când oriunde vă uitați vedeți persoane care strănută, tușesc și-și suflă nasul? Iată câteva moduri rapide de a vă stimula pe loc imunitatea.

Ieșiți din casă

A apărut o nouă ramură a științei numită ecoterapie și exact cu asta se ocupă. Cercetătorii au descoperit că timpul petrecut în aer liber poate fi o formă de relaxare terapeutică, benefică împotriva tulburărilor precum anxietatea și depresia.

S-a descoperit că oamenii care fac plimbări în natură - în comparație cu cei care se plimbă printr-un oraș, de exemplu - au activitate mai scăzută în cortexul prefrontal, adică zona creierului concentrată pe gânduri cu încărcătură negativă. Studiile arată că un asemenea influx de entuziasm și optimism poate întări imunitatea organismului. Mai mult, organismul va primi și vitamina D datorită expunerii la lumina naturală, iar această vitamină este foarte benefică printre multe altele și pentru sistemul imunitar. „Stați puțin la soare și veți avea oase mai puternice, tensiune mai scăzută și chiar un somn mai odihnitor”, spune doctor Michel Holick, directorul Centrului de Cercetare a Helioterapiei, Luminii și Tegumentului, de pe lângă Centrul Medical al Univer- sității din Boston. „Lumina soarelui declanșează procese biologice folositoare corpului, pe care suplimentele cu vitamina D nu le pot replica”. Doctor Holick spune că cel mai bine e să expuneți la soare umerii, brațele sau picioarele, nu spatele sau fața - expunerea la soare a spatelui poate crește riscul de cancer al pielii, iar bronzarea feței duce la apariția ridurilor premature și al petelor.

Luați-vă o zi liberă

Cu toate că sportul poate avea efecte extraordinare asupra sistemului imunitar, în general, există riscul de a exagera, ceea ce duce la scăderea efectelor benefice, deoarece orice formă de sport provoacă stres și inflamație pe termen scurt în corp, lucru benefic cu condiția să rămână pe termen scurt. Expertul în medicină integrată și funcțională Chris Kresser atrage atenția asupra faptului că există o graniță între antrenamentul intens și cel exagerat. Sportul practicat prea intens, prea des nu acordă corpului suficient timp să se refacă între antrenamente, ceea ce înseamnă că organismul trece la stres cronic. Și dacă e ceva ce sabotează cu adevărat sistemul imunitar, e stresul. Integrați zile de odihnă activă în programul dumneavoastră de fitness, ceea ce înseamnă s-o lăsați mai moale, cu o oră relaxantă de yoga, o plimbare lungă, pe jos sau cu bicicleta. Pentru un plus de imunitate, făceți-vă recuperarea afară, în natură.

Mângâiați un animal

980 10 2Dacă nu sunteți alergici, mângâierea unui animal poate avea efecte pozitive imediate asupra sistemului dumneavoastră imunitar. Un studiu făcut pe două grupuri de studenți a arătat că la subiecții care au mângâiat câini chiar și pentru mai puțin de 20 de minute s-a remarcat o creștere semnificativă a nivelului de imunoglobulină A, comparativ cu subiecții din celălalt grup, care doar au stat pe canapea sau au mângâiat un animal de pluș. Acest anticorp joacă un rol crucial în funcția imună, deci cu cât aveți mai mult, cu atât sunteți mai bine protejați.

Citiți o carte

980 10 3Dacă citiți postările de pe rețelele de socializare sau articolele de pe siteuri politice riscați să vă creșteți temporar tensiunea arterială - lucru deloc bun pentru sistemul imunitar - dar vestea bună e că dacă citiți cărți, efectul va fi invers. „Când sunteți absorbiți de lectura unei cărți, implicarea laturii cognitive e la cote înalte, iar asta declanșează un efect în cascadă asupa stării dumneavoastră generale de sănătate”, spune doctor Becca Levy, profesor de epidemiologie la Școala de Medicină Yale. Pe lângă optimizarea tensiunii arteriale, cărțile vă pot coborî nivelul de stres, pot îmbunătăți calitatea somnului și pot ascuți capacitatea mentală. Când vă cuibăriți cu o carte, fie că e de ficțiune sau nu, tipărită sau digitală, creierul și corpul se relaxează mult mai eficient, spune doctor Levy.

Râdeți mult

980 10 4Așa cum ieșirile în natură scad numărul gândurilor negative, să luați o pauză e un lucru la fel de benefic și efectul e sporit de râs. Dacă vă faceți puțin timp să vă uitați la un clip simpatic sau să citiți ceva amuzant nu numai că vă face să râdeți, dar vă crește și nivelul de optimism, mai ales în epoca în care trăim, când știrile sunt un flux de negativism greu de ignorat. Un studiu a arătat că pesimiștii tind să fie supuși unui risc mai mare de îmbolnăvire fiindcă sistemele lor imunitare nu par să funcționeze la fel de eficient ca ale celorlalți. Se pare că motivul e că sentimentul permanent de frustrare, de epuizare psihică sau de tristețe menține ridicat nivelul hormonilor nocivi precum cortizolul și adrenalina. Iar asta poate epuiza mult mai rapid sistemul imunitar.

Strategii pe termen scurt și lung

În general, expunerea la virusuri e inevitabilă, orice ați face. Dar combinarea tacticilor cu efect pe termen scurt, precum cele de mai sus, cu cele cu efect pe termen lung (adică spălatul pe mâini, consumul de fructe și legume, somnul, hidratarea etc.) pot avea efecte incredibile asupra capacității organismului de a menține starea generală de sănătate.

Lucruri simple (și plăcute) pe care le puteți face ca să evitați să vă îmbolnăviţi

Ecoterapia înseamnă plimbări în natură, benefice împotriva anxietăţii şi depresiei