de Georgiana Mihalcea
Un studiu recent a demonstrat că petrecerea timpului în natură îmbunătățește starea fizică, mentală, socială și spirituală. Prezența spațiior verzi influențează în mod pozitiv dezvoltarea neurologică a copiilor, ajută la gestionarea diabetului, la combaterea cancerului și depresiei, precum și la reducerea nivelului de stres. De asemenea, contribuie la menținerea funcției cognitive în timpul procesului de îmbătrânire și susține longevitatea.
Ajută la controlul glicemiei
Mai multe cercetări au arătat că timpul petrecut în spațiile verzi ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățește somnul și contribuie la gestionarea mai eficientă a unor afecțiuni cronice la adulți. Un studiu recent a arătat că doar două minute petrecute zilnic în aer liber pot avea beneficii semnificative pentru sănătatea mintală și fizică, inclusiv reducerea nivelului de cortizol (hormonul stresului), îmbunătățirea stării de spirit și a concentrării. În plus, o plimbare de doar două minute după masă ajută la controlul mai bun al glicemiei, potrivit unui studiu din 2022. „Plimbările ușoare pe parcursul zilei, mai ales după mese, au fost asociate cu o reducere cu 17.01% a glucozei în sânge comparativ cu glicemia persoanelor care au petrecut mult timp așezate”, a precizat Aidan Buffey, doctorand la Universitatea Limerick din Irlanda și coautor al studiului, pentru CNN.
Copacii pot crește imunitatea
Uleiurile esențiale volatile emise de arbori, cunoscute sub numele de fitoncide, au proprietăți antimicrobiene și pot îmbunătăți sistemul imunitar. Potrivit unui studiu efectuat în Japonia, s-a observat o creștere atât a numărului, cât și a activității celulelor imunitare care luptă împotriva virusurilor și a cancerului în rândul persoanelor care au petrecut trei zile și două nopți în pădure, în comparație cu cele care au făcut o excursie în mediul urban. Acest beneficiu a persistat mai mult de o lună după întoarcerea din pădure. Un alt studiu recent, la care au participat aproape 20.000 de persoane, a arătat că după cel puțin 120 de minute pe săptămână petrecute în natură, participanții s-au simțit mai bine, fizic și psihic. Potrivit cercetătorilor, indiferent dacă acele două ore reprezintă o excursie mai lungă sau mai multe vizite scurte în natură, beneficiile rămân aceleași. Așadar, o plimbare în parc de 20 de minute, în fiecare zi, poate fi suficientă.
Schimbă microbiomul copiilor
Un studiu efectuat asupra copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani a constatat că toţi cei care trăiau aproape de spațiile verzi aveau un comportament mai puțin hiperactiv și obțineau scoruri mai mari la testele de atenție și memorie vizuală în comparație cu copiii care nu erau înconjurați de natură. O altă cercetare care a inclus copii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani a demonstrat că elevii care puteau vedea arbori de la ferestrele școlii aveau mai puține probleme comportamentale. În Finlanda, cercetătorii au modificat mediile de joacă exterioare ale grădinițelor pentru a imita vegetația. Aceste grădinițe au fost comparate cu grădinițele standard de control și cu grădinițele orientate către natură, unde copiii făceau plimbări zilnice în pădurile din apropiere. La sfârșitul celor 28 de zile de studiu, copiii din grădinițele cu mediile de joacă exterioare modificate au avut un microbiom mai sănătos și indicatori îmbunătățiți ai sistemului imunitar, în comparație cu colegii lor.