Main menu

header

988 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Memoria înseamnă, de obicei, amintirea despre evenimente care s-au întâmplat; varianta prospectivă este capacitatea unei persoane de a-și aminti ce are de făcut în viitor - a cumpăra lapte în drum spre casă sau a-și suna mama. Și pentru acest tip de memorie este nevoie de antrenament, iar specialiștii oferă soluții simple, de fiecare zi, prin care mintea poate rămâne în formă bună.

Recuperare prin răspuns la mediu sau la timp

Un eșec al memoriei prospective poate determina tragedii - de exemplu, poate fi uitat câinele în interiorul mașinii în plină vară și animalul poate muri. Pentru a fi evitate astfel de episoade, care pot fi simple sau dimpotrivă, cu consecințe grave, experții recomandă mai multe modalități de antrenare a acestei abilități. O intenție viitoare poate fi recuperată ca răs- puns la ceva din mediu, cum ar fi o imagine sau un sunet, care servește ca indiciu pentru a face o acțiune intenționată. Cercetătorii numesc acest lucru „eveniment” - de pildă, vă vedeți colegul și vă amintiți că aveți un mesaj pentru acesta. O altă manieră de a puncta o amintire de tipul prospectiv este ca răspuns la timp (consultul la stomatolog este programat pentru ora 14:00 și plănuiți să faceți mai întâi mișcare timp de 30 de minute).

Dificultățile, preponderent la vârstnici

O posibilă explicație a modului în care oamenii recuperează o memorie potențială este cunoscută sub numele de teoria multiproceselor. Conform acesteia, uneori trebuie să depuneți eforturi pentru a vă aminti - cum ar fi verificarea în mod repetat a orei până la un moment dat. Alteori, procesul de amintire se derulează automat, fără efort. „Amintirile care au indicații bazate pe timp sunt de obicei mai dificil de reținut decât cele care au indicii bazate pe evenimente”, detaliază Sarah Raskin, profesor de neuroștiință la Trinity College, Dublin. Vestea bună din partea specialiștilor este aceea că de cele mai multe ori memoria prospectivă funcționează bine fără intervenție. Dar cercetările au evidențiat și faptul că există cazuri când aceasta eșuează, iar oamenii de știință au stabilit și ce este de făcut în această privință. Fenomenul se întâmplă preponderent în cazul vârstnicilor, care tind să-și piardă memoria prospectivă din cauza modificărilor creierului în cortexul prefrontal, partea responsabilă de planificare și organizare.

Leziunile cerebrale, factori de risc

Memoria prospectivă este complicată - trebuie să vă formați o intenție și apoi să vă amintiți să o îndepliniți. În cazul memoriei prospective bazate pe timp, trebuie să țineți evidența timpului, iar acest lucru implică un grup de structuri cerebrale diferite. Astfel, memoria prospectivă poate fi afectată de problemele din oricare dintre aceste regiuni. Potrivit studiilor derulate în ultimele decenii, anumite afecțiuni medicale pot afecta memoria prospectivă. Cercetările efectuate asupra persoanelor cu schizofrenie au arătat o corelație între memoria proaspătă și lipsa de aderență la regimul de medicamente. În general, s-a constatat că persoanele cu leziuni cerebrale au adesea probleme de memorie - s-ar putea să intenționeze să facă o sarcină, dar nu își pot aminti. Și pacienții cu Parkinson au dificultăți deosebite cu memoria prospectivă, iar persoanele cu scleroză multiplă pot avea, de asemenea, probleme în a-și aminti.

Vizualizarea informațiilor, aplicații specifice

Anumite tehnici ar putea ajuta la îmbunătățirea funcționării memoriei prospective. De exemplu, în cazul pacienților cu leziuni cerebrale s-au constatat rezultate prin ținerea în minte a unei intenții prin repetare și imagini. O intervenție repetitivă ar putea suna astfel: „Peste exact un minut, bateți din palme”; pe măsură ce pacienții reușesc, se crește încet intervalul de timp. Imaginile implică… imaginarea a ceea ce se va întâmpla în momentul în care va trebui să fie finalizată intenția - ce se va vedea, auzi sau mirosi, de exemplu. Vizualizarea implică crearea de imagini mentale ale informațiilor pe care doriți să vi le amintiți. De exemplu, pentru a vă aminti o listă de articole, puteți crea imagini mentale ale fiecărui element și le puteți asocia cu o anumită locație din mintea dumneavoastră. Vizualizarea informațiilor ajută la ancorarea lor în memorie, făcându-le mai ușor de reamintit. Pentru persoanele fără un diagnostic dar care au astfel de dificultăți, memoria prospectivă poate fi îmbunătățită și prin scurte înregistrări pe telefon, o fotografie care să arate exact unde este parcată mașina sau aplicații specifice, concepute pentru a vă aminti.

Implementarea intențiilor, rutină, jocuri

Rutina este un aliat important al persoanelor care doresc să-și îmbunătățească memoria prospectivă. Dacă aveți o sarcină zilnică importantă, rezervați aceeași oră în fiecare zi pentru aceasta. Dacă utilizați un calendar, păstrați-l într-un loc pe care îl veți vedea în fiecare dimineață. Puneți telefonul, portofelul sau servieta pe bancheta din spate, lângă scaunul auto, în fiecare zi, în același loc. De asemenea, pentru multe persoane funcționează ceea ce specialiștii numesc implementarea intențiilor. De exemplu, puteți spune cu voce tare: „Când va apărea situația X, voi face Y”. Totodată, o metodă care ajută foarte mult este acțiunea la scurt timp după anunțarea intenției - dacă doriți să vă amintiți să udați plantele de acasă, faceți acest lucru imediat ce intrați pe ușă. De asemenea, memoria prospectivă poate fi antrenată foarte bine cu jocuri și exerciții - Sudoku, cuvinte încrucișate etc. Aceste activități provoacă creierul să-și amintească informațiile într-un mod distractiv și captivant, fiind deosebit de eficiente, mai ales dacă sunt practicate regulat.

Potrivit studiilor oamenilor de știință, consumul excesiv de alcool contribuie la scăderea memoriei prospective

Indicii spaţiale, tehnici de asociere, repetiţie

Indiciile vizuale și spațiale vă pot ajuta să vă declanșați memoria viitoare. De exemplu, plasarea unei note pe ecranul computerului, cu un memento, sau setarea unui obiect într-o anumită locație vă poate ajuta să vă amintiți să efectuați o anumită sarcină sau acțiune. Utilizarea indicațiilor vizuale și spațiale poate ajuta la ancorarea informațiilor în memorie. La rândul lor, tehnicile de asociere, care implică legarea unei anumite informații cu altceva care este memorabil sau mai semnificativ sunt o altă modalitate de a menține memoria prospectivă. De exemplu, puteți asocia numele unei persoane cu ocupația sa sau cu un eveniment remarcabil. Crearea de asocieri ajută la a face informațiile mai semnificative, fiind astfel mai ușor de reținut. Și repetiția face parte din arsenalul de tehnici dedicate memoriei viitoare. Metoda presupune repetarea informațiilor pe care doriți să vi le amintiți, de mai multe ori, modalitate care ajută la întărirea memoriei, făcând mai probabil ca informația respectivă să rămână în minte. Pe lângă repetarea verbală, specialiștii recomandă scrierea de mai multe ori a ceea ce doriți să vă amintiți, acest exercițiu fiind certificat ca metodă de a stabiliza o informație în memorie.