de Roxana-Ioana Ancuța
Karate Shotokan este o formă tradițională de arte marțiale care își are originea în Okinawa, Japonia. A fost dezvoltat de Gichin Funakoshi și este unul dintre cele mai practicate stiluri de karate la nivel mondial. Oferă numeroase beneficii fizice, mentale și emoționale persoanelor de toate vârstele. Despre toate acestea ne-a povestit Andreea Oltean (foto), campioană națională la Karate Shotokan și membră a clubului A.C.S. Karate Brașov.
„Creşte rezistența cardiovasculară”
- Ce este karate Shotokan și cui se adresează?
- Karate Shotokan este unul dintre cele mai populare și tradiționale stiluri de karate, fiind dezvoltat de maestrul Gichin Funakoshi la începutul secolului XX. Se adresează persoanelor de toate vârstele, indiferent de nivelul lor de experiență, și se caracterizează prin mișcări fluide și o filozofie care încurajează echilibrul între sănătatea fizică și cea spirituală, urmărind dezvoltarea abilităților tehnice, autocontrolul, concentrarea și determinarea.
- Care sunt beneficiile lui?
- Practicarea acestui sport oferă o gamă largă de beneficii, atât fizice, cât și mentale, care contribuie la dezvoltarea personală și la creşterea calității vieții. Din punct de vedere fizic, karate ajută la dezvoltarea forței, flexibilității, coordonării și echilibrului. Prin antrenamentele regulate, practicantul își îmbunătățește rezistența cardiovasculară și tonusul muscular, ceea ce ajută la o stare generală de sănătate mai bună și la prevenirea diferitelor afecțiuni. Antrenamentele implică o mare atenție la detalii și o practică constantă, ceea ce facilitează dezvoltarea răbdării și perseverenței. De asemenea, poate fi o modalitate eficientă de eliberare a tensiunii acumulate, datorită exercițiilor fizice intense și a tehnicilor de respirație implicate. În plus, învățarea și perfecționarea tehnicilor de autoapărare au impact pozitiv asupra încrederii în sine, dezvoltând un sentiment de siguranță și de independență.
„Este o călătorie continuă de autodescoperire”
- În ce fel poate fi adaptat Karate Shotokan pentru a se potrivi diferitelor grupe de vârstă și niveluri de îndemânare?
- Cred că poate fi adaptat prin ajustarea intensității antrenamentelor, simplificarea tehnicilor pentru începători și copii şi prin introducerea unor exerciții mai avansate şi mai complexe pentru adulți si practicanții experimentați. De exemplu, pentru copiii mai mici sau persoanele în vârstă, antrenamentele ar trebui să fie mai puțin intense și să se concentreze mai mult pe tehnica corectă și de coordonare. Pentru adulți sau practicanți avansați, antrenamentele pot fi mai intense, concentrându-se pe forță, flexibilitate și tehnici avansate. Apoi, pentru începători sau persoane cu nivel scăzut de fitness, se pot introduce variante mai simple ale tehnicilor sau exerciții de bază pentru a le ajuta să-și dezvolte abilitățile treptat. Pentru practicanții avansați, tehnicile pot fi combinate în secvențe mai lungi și mai dificile.
- Cum promovează filozofia din spatele Karate Shotokan învățarea pe tot parcursul vieții și dezvoltarea personală pentru persoanele de toate vârstele?
- Cu siguranță prin valorile autodisciplinei, respectului și perseverenței care încurajează practicanții indiferent de vârstă să îşi depășească limitele şi să caute perfecțiunea, iar aici intervine şi antrenorul/senseiul care trebuie să fie dedicat în totalitate acestui sport. Este o călătorie continuă de creștere personală şi autodescoperire.
- Există și beneficii sociale ale acestui sport?
- Aspectele sociale ale acestui stil de karate nu trebuie neglijate. Practicarea lui într-un mediu de grup încurajează formarea de prietenii și construirea unui sentiment de comunitate. Interacțiunea cu alți practicanți poate stimula spiritul de echipă și cooperarea, iar competițiile oferă ocazii pentru a învăța cum să câștigi și să pierzi cu demnitate.
„Îmbunătățeşte flexibilitatea în diverse grupuri musculare”
- Există tehnici sau forme specifice în Karate Shotokan care sunt deosebit de benefice pentru practicanții mai în vârstă?
- Tehnicile kata si exercițiile kihon sunt deosebit de benefice pentru practicanții mai în vârstă, deoarece îmbunătățesc flexibilitatea, echilibrul si coordonarea, fără a pune o presiune excesivă pe articulații. Echilibrul este crucial pentru menținerea stabilității și prevenirea căderilor, în special la adulții în vârstă. În plus, natura repetitivă a acestor practici le permite persoanelor să dezvolte o mai bună coordonare motorie - capacitatea de a controla simultan diferite părți ale corpului - care este esențială pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice în mod eficient și în siguranță. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, mușchii și articulațiile lor tind să își piardă elasticitatea, ceea ce face mai dificilă desfășurarea activităților zilnice. Practicarea regulată a acestor exerciții poate ajuta la contracararea acestui efect prin îmbunătățirea flexibilității în diverse grupuri musculare. Această flexibilitate sporită duce la o postură mai bună, la o mișcare mai ușoară și la un risc redus de accidentări. În cele din urmă, kata și kihon nu exercită o presiune excesivă asupra articulațiilor în comparație cu activitățile cu impact ridicat, cum ar fi alergarea sau săriturile. Tehnicile de arte marțiale implică mișcări controlate care pot fi adaptate în funcție de abilitățile individuale, permițând practicanților mai în vârstă să profite de beneficii fără a-și agrava problemele articulare, în cazul în care ele există.
- Cum pot părinții să își încurajeze copiii să se implice în Karate Shotokan ca activitate benefică pentru dezvoltarea fizică și mentală de la o vârstă fragedă?
- În primul rând, prin încurajarea lor să participe la cursuri de karate, să le găsească antrenorul potrivit și dedicat. Să le ofere sprijin, să fie modele pozitive de motivație şi perseverență. Pentru mine a fost de ajuns să văd dedicarea și pasiunea antrenorului meu, curiozitatea mea de a învăța cât mai mult de la acest stil de karate şi atracția mea de mică pentru acest sport.
„Am învăţat multe despre propriile mele emoţii şi capacităţi“
- Puteți împărtăși experiențe personale care evidențiază efectele transformatoare ale practicării Karate Shotokan asupra vieții indivizilor, indiferent de vârstă?
- Da, pot să zic că acest sport, Karate Shotokan, a avut un impact profund asupra vieții mele. M-a transformat atât fizic, cât și psihic, m-a disciplinat şi mi-a arătat că nu există limite. Încrederea în mine a crescut foarte mult. Iar datorită antrenorului meu, Sensei Dragoș Dăncescu, am ajuns și la competiții la care nu mă aşteptam să particip vreodată. A avut încredere în mine că voi reuși, și chiar am reușit să fiu pe podium aproape de fiecare dată. În tot procesul ăsta am învățat multe despre propriile mele emoții şi capacități. În dojo-ul nostru s-au format multe prietenii frumoase, suntem o echipă în adevăratul sens al cuvântului, sunt mândră că fac parte din acest club.