Main menu

header

997 10 1de Roxana-Ioana Ancuța

Reflexoterapia este o formă de terapie alternativă cu beneficii ample inclusiv în ceea ce privește sistemul nostru digestiv. Poate ajuta la ameliorarea indigestiei, a balonării, constipației ori a sindromului de colon iritabil. Prin stimularea anumitor puncte reflexe de pe picioare, se poate încuraja circulația sângelui către tractul digestiv, se poate reduce inflamația și, de asemenea, se poate echilibra activitatea sistemului digestiv. De exemplu, punctele reflexe asociate cu stomacul, intestinul subțire sau colonul pot fi stimulate pentru a spori secreția de enzime digestive, pentru a relaxa mușchii intestinali sau pentru a îmbunătăți absorbția substanțelor nutritive. Astfel, reflexoterapia poate contribui la o digestie mai eficientă și la reducerea disconfortului asociat problemelor aferente. Despre acest subiect ne-a povestit mai multe Adriana-Maria Perțea (medalion), reflexoterapeut și terapeut maseur.

„O alimentație echilibrată și aportul suficient de apă vor sprijini și grăbi procesul de vindecare”

997 10 2- Se știe că reflexoterapia are un rol important în îmbunătățirea digestiei. Cum poate ajuta ea la reducerea simptomelor de indigestie sau balonare?

- În reflexoterapie avem o secțiune dedicată sistemului digestiv. Atunci când în corp există un dezechilibru atât de natură fizică, cât și emoțională (pentru că da, și emoțiile sunt asimilate de către corpul nostru și somatizate), acesta se va evidenția în punctele reflexe, devenind dureroase la presiune. Atât indigestia, cât și balonarea reprezintă dezechilibre la nivelul sistemului digestiv, iar prin stimularea punctelor reflexe ale organelor din acest sistem putem ajuta digestia și elimina balonarea. De asemenea, o alimentație echilibrată și aportul suficient de apă vor sprijini și grăbi procesul de vindecare, iar problemele vor fi eliminate.

- Există anumite puncte în talpă considerate benefice pentru stimularea digestiei?

- Sigur că da. Corpul nostru este foarte receptiv la stimuli. Astfel, fiecare ședință de reflexoterapie începe cu stimularea sistemului renal, acesta primind astfel informația de eliminare a toxinelor. În talpă avem puncte reflexe atât pentru esofag, stomac, duoden, pancreas, cât și pentru ficat, vezica biliară și intestine. Fiecare dintre acestea fiind important în procesul digestiv.

- Există o legătură între reflexoterapie și echilibrarea florei intestinale?

- Flora intestinală va fi echilibrată odată cu vindecarea și reechilibrarea întregului sistem digestiv, împreună cu alimentația sănătoasă. De asemenea, la recomandarea medicului, putem ajuta și cu suplimente alimentare pentru refacerea acesteia.

„Procedura dedicată colonului poate debloca constipația în aceeași zi”

997 10 3- Sunt anumite tehnici specifice de reflexoterapie recomandate persoanelor cu probleme digestive cronice?

- Probleme cronice, cum ar fi gastrita, ulcerul, enterocolita și nu numai au o schemă de tratament specifică. Simptomele acestor afecțiuni se vor diminua după opt-zece ședințe, dar este necesară continuarea lor până la 15-20 de ședințe. În faza cronică, recomandăm efectuarea unei ședințe pe zi.

- De asemenea, cum putem combate constipația prin reflexoterapie?

- Pentru constipație există o procedură dedicată colonului pentru deblocarea acestuia, fiind potrivită oricărei persoane, rezultatul fiind vizibil chiar în aceeași zi.

- Dar obezitatea?

- În ceea ce privește obezitatea, ne putem axa concomitent atât pe sistemul digestiv, cât și pe cel limfatic. Am observat că stimularea cu precădere a acestor două sisteme, cât și o alimentație echilibrată sprijină organismul în procesul de slăbire.

„Este recomandată o sesiune de opt-zece ședințe”

- Ce rol are reflexoterapia în gestionarea sindromului de colon iritabil sau a altor afecțiuni digestive inflamatorii?

- În cazul acestor afecțiunilor există un protocol specific fiecăruia, unde accentul este pus pe stomac, intestinul subțire și cel gros, și zonele organelor care cauzează afecțiunea. În unele cazuri, acestea dispar după opt-zece ședințe, însă este necesară continuarea lor pentru a preveni recidiva.

- Care este durata optimă a unei sesiuni de reflexoterapie pentru a obține beneficii semnificative asupra digestiei?

- O ședință de reflexoterapie durează în medie 45-50 de minute. Primele rezultate pot fi vizibile chiar și după prima ședință. Însă, în funcție de afecțiunile fiecăruia, poate fi recomandată o sesiune de opt-zece ședințe, ori și mai multe, aceasta fiind personalizată în funcție de fiecare.

„Prima senzație va fi relaxarea profundă a întregului corp, eliminând durerile de stomac și de ficat”

997 10 4- Pentru ca aceste tratamente să fie eficiente, există reguli complementare după care ne putem ghida?

- Bineînțeles că putem susține procesul terapeutic și prin stilul nostru de viață, rezultatele depinzând și de modul în care trăim zi de zi. Pentru a veni spre vindecare, noi încurajăm pacienții să se hidrateze corect și suficient, să aibă o alimentație cât mai sănătoasă, iar mișcarea și sportul să fie făcute în mod regulat. Înglobând toate aceste aspecte pe care le putem adăuga reflexoterapiei, rezultatele nu vor întârzia să apară. Recomandăm pacienților să nu consume alimente cu o oră şi jumătate înainte de ședință, iar aportul de apă să fie unul optim, minimum 2 litri pe zi.

- Ce efecte și reacţii imediate se pot observa în urma acestei terapii?

- Prima senzație va fi cea de relaxare profundă și detensionare a întregului corp. Ne vom simți mai ușori, durerile de stomac ori de ficat vor fi ameliorate/eliminate, iar constipația va dispărea în decurs de maximum câteva ore. Balonarea va fi redusă încă după prima ședință, urmând să fie eliminată treptat.

- În ce condiții este contraindicată reflexoterapia?

- Reflexoterapia poate fi practicată ținându-se cont de următoarele restricții: boli infecțioase, afecțiuni locale ale zonelor reflexe (traumatisme, eczeme, bătături, malformații locale), sarcini cu risc, ulcere varicoase, suspiciuni de hemoragii interne, tumori maligne cu metastaze, tromboflebită, afecțiuni psihice cronice, stare de ebrietate.

Prin stimularea punctelor reflexe ale organelor din acest sistem se poate îmbunătăţi digestia și elimina balonarea

„Fiecare punct are propriile particularităţi“

- Putem practica reflexoterapia singuri, acasă?

- Având în vedere ordinea și succesiunea în care trebuie să stimulăm organele, recomandăm ca această terapie alternativă să fie efectuată de către un terapeut. Fiecare punct are propriile particularități. Astfel, metoda fiind efectuată corect, rezultatele vor fi cu singuranță cele așteptate, iar progresul de la o ședință la alta va fi evident. Însă, dacă pacientul cunoaște aceste reguli, ori este la rândul lui terapeut, reflexoterapia poate fi efectuată, în acest caz, și ca automasaj.

- Care este amprenta masajului reflexogen pusă asupra digestiei?

- Din fericire, majoritatea afecțiunilor digestive pot fi ameliorate și chiar tratate prin această tehnică noninvazivă pentru echilibrarea întregului sistem, ajutându-l să își îndeplinească corect toate funcțiile, iar digestia va fi îmbunătățită. O mare parte dintre afecțiunile aparatului digestiv beneficiază de tratamente reflexogene, susținând starea de sănătate generală.