de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Nenumărați cercetători și numeroase studii atestă importanța somnului, care are o mulțime de beneficii, de la „resetarea” creierului până la susținerea sistemului imunitar, ca și marile pericole care îi pândesc pe cei care nu dorm suficient, de la creșterea în greutate până la acutizarea depresiei. În aceste condiții, tehnicile de meditație certificate de specialiști pot fi de mare ajutor pentru odihna care susține sănătatea.
Liniștește mintea, detensionează corpul
Statisticile globale arată că între 35% și 50% dintre adulții din întreaga lume suferă în mod regulat de simptome de insomnie. Pentru că această stare de veghe fără pauză poate epuiza și antrenează numeroase probleme, specialiștii recomandă meditația, tehnică de relaxare care poate liniști mintea și detensiona corpul, sporind pacea interioară și favorizând somnul prin metode naturale, adaptate fiecăruia, fără efectele secundare ale medicamentelor pentru dormit. Practicată înainte de culcare, meditația poate ajuta la reducerea problemelor de instalare a unui somn odihnitor.
Concentrare pe respirație lentă, cu ochii închiși
Meditația este o practică simplă, posibilă oriunde, oricând. Nu este nevoie de instrumente sau de echipamente speciale, ci doar de alocarea câtorva minute pentru propria persoană. Cel mai important aspect al acestei rutine care poate avea un rezultat atât de important este disciplina stabilirii și apoi respectării zilnice a meditației. Ca factori favorizanți, specialiștii menționează meditația într-o zonă liniștită, poziția cea mai confortabilă cu putință, în funcție de preferințele personale, apoi concentrarea pe o respirație lentă, cu ochii închiși. Atunci când apare un gând, acesta poate fi „diluat” prin concentrarea constantă pe respirație - chiar dacă acest exercițiu nu „iese” de la prima încercare, experții recomandă răbdare, până la obținerea rezultatului dorit. Meditația pentru somn începe cu trei până la cinci minute, apoi acest răstimp poate crește până la 15 minute înainte de culcare.
Prin meditaţia de „scanare corporală“ se creşte gradul de conştientizare a senzaţiilor fizice, a greutăţii corpului şi se detensionează corpul dinspre gât spre picioare
Mindfulness şi ghidaj extern
Meditația mindfulness implică o concentrare asupra prezentului și se realizează prin creșterea gradului de conștientizare a conștiinței, a respirației și a corpului. Dacă intervine un gând sau o emoție, se observă și se lasă să treacă. Pentru acest tip de meditație, specialiștii recomandă eliminarea distragerilor din încăpere, instalarea într-o poziție confortabilă, zece inspirații lente și profunde și repetare de cinci ori. Dacă o parte a corpului se simte încordată, se relaxează în mod conștient. O altă tehnică de meditație pentru un somn odihnitor este cea ghidată, caracterizată prin faptul că altcineva îl conduce pe cel care meditează prin fiecare pas al tehnicii. Aidoma unui antrenor, acțiunea externă instruiește în modalități de respirație, de relaxare sau induce crearea de imagini mintale, tehnică numită și „imagini ghidate”. Nu este nevoie de o altă persoană prezentă fizic, întrucât se poate apela la podcasturi, aplicații, site-uri web, servicii de streaming online sau chiar cărți.