Main menu

header

24-09-1de Claudia Stan

Deşi se cunosc aproape 1,5 milioane de specii de insecte, oamenii folosesc pentru tratamente doar albina şi viermele de mătase. Basarabeanul Mircea Ciuhrii (foto), directorul general al Centrului ştiinţific aplicativ Insectfarm din Bucureşti, este doctor docent în virusologie. El se ocupă cu extragerea substanţelor din insecte. Numele său a făcut înconjurul lumii graţie descoperirilor sale din domeniul medicinei. Membru activ al Academiei de Ştiinţe din New York, a preparat produse farmaceutice din insecte pentru tratarea unor afecţiuni cărora medicamentele de sinteză nu le-au dat de cap. Mai multe amănunte despre această terapie ne va spune chiar doctorul Ciuhrii în interviul de mai jos.

„Sistemul creat de mine rămâne o premieră”
- Cum aţi descoperit utilitatea insectelor în tratamentele medicale?
- Ideea mi-a venit după 30 de ani de cercetare fundamentală într-un institut din Franţa, unde efectuam cercetări în domeniul ingineriei genetice. Scopul meu era să creez un baculovirus cu proprietăţi noi şi eram preocupat de anumite tipuri de proteine. La un moment dat, mi-am dat seama că asemenea proteine sunt incluse în corpul anumitor specii de insecte. Apoi a trebuit să depun o muncă enormă de elaborare a tehnologiilor de producere a mai multor preparate farmaceutice ce astăzi sunt recunoscute pe plan mondial. Doresc să menţionez un lucru important. Înainte de utilizarea insectelor propriu-zise, a trebuit să lucrez cu virusurile insectelor care permit astăzi obţinerea substanţelor biologice active de primă necesitate, cum sunt vaccinurile de calitate superioară, interferonurile şi insulina. Acest sistem de producere se dezvoltă intens în SUA, unde s-au construit laboratoare speciale, însă cel creat de mine rămâne o premieră mondială.

„Elimină complet virusurile hepatice”
- La ce ajută insectoterapia şi când se recomandă?
- Unul dintre cele mai căutate preparate este Hepatito-Liz, cu un efect reparatoriu al celulelor hepatice şi de stopare a multiplicării virusurilor hepatice de tip A, B, C, D. Preparatul este căutat nu numai de pacienţii din România, ci şi din SUA, Italia, Germania, Franţa şi multe alte ţări. El include mai multe componente obţinute din câteva specii de insecte. Se produce sub formă de pulbere uscată încorporată în capsule de gelatină. Administrarea sa se face „per os”, pe stomacul gol, dimineaţa şi seara, conform unor instrucţiuni speciale. El stopează multiplicarea virusurilor hepatice şi le elimină complet din organism. Are efect atât asupra celor de tip A şi B, cât şi asupra C-ului, foarte des întâlnit în ultimul timp. Producem şi Herpes-Liz şi Zona-Zoster-Liz, ce elimină infecţiile cutanate provocate de virusurile herpetice. Acţiunea preparatului este rapidă, opreşte durerile înfiorătoare în cazul infecţiilor şi definitiv multiplicarea virusurilor. Acest preparat este bine cunoscut în SUA. O altă gamă de preparate de tip Kerato-Liz are o acţiune keratolitică, elimină formaţiunile cutanate de genul aluniţelor, negilor, melanoamelor, verucilor şi carcenomurilor. Mecanismul de acţiune încă nu este determinat definitiv, dar este clar că Substanţa Biologic Activă (SBA) lezează scheletul formaţiunilor, după ce componentele sunt absorbite de sânge. Astfel, se efectuează o operaţiune biologică. Insectoterapia nu provoacă dureri şi nici nu lasă urme nedorite pe pielea corpului. Preparatele keratolitice au o mare perspectivă, în primul rând în domeniile dermatologiei şi cosmetologiei. Am reuşit să depistăm în corpul a diferite specii de artropode proteine cu efect bactericid: Bacterio-Liz, Rinito-Liz, Escara-Liz, Paradonto-Liz. Acestea vor înlocui o serie de antibiotice la care multe tipuri de bacterii au devenit rezistente. Avem succese frumoase în tratarea acneelor cutanate, a rinitelor şi bronşitelor, a parodontozelor, în multe cazuri considerate de medicina alopată incurabile. Foarte interesantă este acţiunea unor proteine obţinute din insecte asupra multor forme de reumatism (Reumato-Liz), spondiloze (Spondi-Liz), ce au o acţiune benefică. Durerile se ameliorează prin masaje speciale cu unguente, dar sunt necesare încă studii speciale. Am putea elabora preparate cu efect evident.

„Există posibilitatea extragerii substanţelor din corpul insectelor”
- Cum se prezintă insectoterapia în viitor? Cercetările se vor opri aici?
- În viitorul apropiat, insectele vor deveni materie primă de bază pentru obţinerea multor substanţe biologic active. Baculovirusurile, specifice lepidopterelor, sunt vectori favorabili pentru obţinerea recombinaţiilor, putând produce diverse substanţe biologic active, utilizate deja pentru obţinerea unor serii de vaccinuri, interferon şi insulină de o calitate superioară. Există însă posibilitatea realizării acestor substanţe prin extragerea lor direct din organismul insectei. De obicei, artropodele au patru stadii de dezvoltare - ou, larvă, pupă şi adult - pe parcursul cărora apar deosebiri radicale din punct de vedere al compoziţiei lor chimice. Trebuie numai să cunoşti ce substanţe biologic active se găsesc la un anumit stadiu de dezvoltare. Bineînţeles că sunt necesare calcule exacte, acţiuni precise şi rapide pentru a surprinde şi extrage substanţa respectivă.

„În viitorul apropiat, insectele vor deveni materie primă de bază pentru obţinerea multor substanţe biologic active”