Main menu

header

de Claudia Stan

O glumă care circulă în rândul terapeuţilor din ţară spune că descoperitorul acupuncturii din România este Vlad Ţepeş, deoarece procedeul folosit presupunea înţeparea corpului. Acupunctura nu se aseamănă însă deloc cu ţeapa lui Dracula, ci, din contră, în timpul şedinţei nu se simte nicio durere. Această terapie este o tehnică de curăţare a trupului de energiile negative ce cauzează apariţia anumitor boli, fiind de mare ajutor persoanelor care au probleme cu obezitatea, durerile musculare, de cap etc. Mai multe despre tainele acupuncturii ne-a spus medic specialist dr. Luminiţa Marcu.

O tehnică veche, ce află cauzele îmbolnăvirilor
- Ce este acupunctura?
- Această terapie îşi are originile în China, acum 4.000 de ani. Chinezii au păstrat secretele ei cu sfinţenie, din tată în fiu, şi abia de câteva secole acestea au pătruns în Europa. Acupunctura reprezenta un alt mod de a privi legătura dintre natură, pământ, univers şi om. În timpul dinastiei Sui (518-618) a fost scris un tratat de medicină tradiţională chineză, ce făcea referiri şi la această terapie. Aşadar, este o metodă ce aparţine medicinei tradiţionale orientale, dar care acum face înconjurul lumii.

- Ce presupune această tehnică?
- Acupunctura este un mijloc de tratament ce utilizează înţepăturile acelor sau alte metode de influenţare a activităţii corpului omenesc. Acele se aplică pe suprafaţa cutanată, în nişte puncte de condensare a energiei Qi, pe care omul o primeşte din aer şi pământ. Această energie alimentează continuu, dar succesiv, organele, circulând pe meridiane, adică pe căi energetice corespunzătoare fiecărei părţi din corp. Pe parcursul a 24 de ore, fiecare meridian are câte două ore de maximum energetic, acestea fiind urmate imediat de alte două ore de relaxare. Orice tulburare a echilibrului energetic atrage după sine afectarea stării generale a organismului, adică apare boala. Prin acupunctură se află cauzele îmbolnăvirilor şi se restabileşte echilibrul organismului.

„O astfel de terapie nu este dureroasă”
- În ce fel intervine terapia pentru a ne reechilibra energiile din organism?
- Pentru a vindeca un pacient trebuie mai întâi să fie pus diagnosticul de boală. Există un diagnostic bio-chimic, dar şi un diagnostic bio-energetic. Primul trebuie stabilit cu acurateţe, pentru a nu transforma un sindrom uşor, de suprafaţă, într-o boală mai gravă. Tratamentul bio-energetic al organismului se face prin acupunctură. Bolile sunt Yin şi Yang, superficiale sau profunde, de cald sau de frig, de deficit sau de exces. De exemplu, o răceală banală, cu febră, este o boală de suprafaţă şi poate avea doi factori etiologici (n.r. - care influenţează apariţia diverselor boli): vânt-frig sau vânt-căldură. În primul caz se folosesc puncte de dispersie a vântului şi tonifierea energiei Yang, pe când, în cel de-al doilea, se tonifică energia Yin. O astfel de terapie nu este dureroasă, iar acele sunt sterile. În plus, un astfel de tratament ajută şi la vindecarea obezităţii.

- Există persoane cărora le este contraindicată acupunctura?
- Acupunctura se adresează atât oamenilor bolnavi, cât şi celor sănătoşi. Prin aceasta se tratează o gamă largă de afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, digestive, obstetrică-ginecologie, neurologice etc. Terapia tratează cu succes bolile funcţionale, pe când cele profunde, organice, au reuşite modeste. Şansele sunt cu atât mai mici, cu cât este vorba despre cancere sau despre metastază.

„Pacienţii resimt o uşurare”
- Ne puteţi spune, din experienţa dumneavoastră, cum se simt persoanele după o şedinţă de acupunctură?
- Această metodă presupune şedinţe repetate, zilnice sau la un anumit interval de timp stabilit împreună cu terapeutul. Bineînţeles, cu o floare nu se face primăvară, dar, dacă din prima şedinţă se aplică ace pe punctele-cheie şi nici afecţiunea nu este prea profundă, pacienţii resimt o uşurare, iar somnul este mult mai liniştit şi odihnitor. Eu obişnuiesc ca în primele trei-patru zile să fac nişte echilibrări energetice, specifice fiecărei afecţiuni, menite să redea rapid starea de bine.

- Câte şedinţe sunt necesare pentru a reda echilibrul organismului?
- De obicei, recomand o serie de 10-12 şedinţe, cu repetare după şase luni. În boli degenerative (obezitate etc.) se continuă câte două şedinţe pe săptămână timp de două-trei luni.

„De obicei, recomand o serie de 10-12 şedinţe, cu repetare după şase luni. În boli degenerative se continuă câte două şedinţe pe săptămână timp de două-trei luni. Terapia poate fi aplicată persoanelor de peste 3 ani“

Şedinţele se pot deconta

Combinând acupunctura cu fitoterapia se poate trata aproape orice afecţiune. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat peste 400 de afecţiuni ce pot fi vindecate sau tratate cu acupunctură. Persoanele angajate, pensionarii, elevii şi studenţii pot beneficia de această metodă gratuit cu ajutorul CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). Se pot deconta două serii a câte zece şedinţe fiecare pe an, cu patru proceduri de acupunctură. Contractul se face între medicul specialist şi CNAS. Şedinţele ce vor fi făcute în plus vor fi plătite din buzunarul pacienţilor, potrivit Biroului de Presă al CNAS.

Se aplică şi preventiv

„Recomand acupunctura preventivă, de echilibrare energetică generală a organismului şi de tonifiere energetică. O tuse ce durează de ceva timp, o durere de cap se tratează mai uşor prin câteva şedinţe de acupunctură. Nu recomand tratament alopat decât în boli acute. De exemplu, în paralizii, terapia tonifică musculatura, însă tratamentul trebuie urmat ani în şir.”