de Dana Purgaru
Regimul Oshawa este o dietă alimentară dezvoltată în scop terapeutic de celebrul medic japonez George Oshawa (foto), fondatorul macrobioticii. Trebuie urmat zece zile, în cure de două sau mai multe ori pe an, şi ajută corpul să îşi regleze toate funcţiile şi să se purifice.
Zece zile se consumă numai cereale yang
Cura purificatoare impusă de regimul Oshawa presupune ca timp de zece zile să se consume numai cereale yang - grâu, orez, mei şi hrişcă. Este un regim destul de sever, dar şi-a dovedit eficienţa în timp, în eliminarea bolilor produse de excesul de energie yin, inclusiv tumorile. În plus, după cele zece zile, se realizează echilibrarea din punct de vedere energetic - yin-yang - un deziderat greu de atins în stilul de viaţă cotidian.
Pe durata regimului, grâul, orezul, hrişca şi meiul pot fi consumate în orice combinaţie sau proporţie, fierte sau coapte. Singurul lichid admis este apa plată, pură, iar singurul condiment ce poate fi utilizat este sarea. Spre exemplu, puteţi mânca orez fiert cu făină de grâu, hrişcă sau mei coapte, grâu fiert împreună cu făină de orez copt, hrişcă fiartă împreună cu făină de grâu copt sau hrişcă înmuiată în apă rece cu sare.
Se observă o stare generală de bine
Pe lângă faptul că înlătură aproape orice boală, acţiunea acestui regim este purificatoare - traseele energetice sunt curăţate de multe „impurităţi” ce îngreunează circulaţia energiei prin corp. Se pot observa apoi efecte precum claritatea minţii, o digestie mult mai bună, glande hormonale reglate, ochi strălucitori, ten curat şi luminos şi mai ales poftă de viaţă şi energie în corp. Nu trebuie uitat nici faptul că persoanele corpolente vor scădea în greutate în jur de cinci kilograme.
Persoanele bolnave pot avea la început reacţii adverse
Persoanele suferinde sau care, deşi nu au simptome evidente, sunt încărcate preponderent cu o energie yin pot să aibă, pe parcursul regimului, reacţii fiziologice neplăcute, cauzate de dezintoxicarea corpului. Continuând dieta, efectele neplăcute vor dispărea destul de repede. Pentru aceste persoane este recomandat ca regimul să fie repetat de mai multe ori pe an, adică cele zece zile să fie alternate cu trei-cinci zile de pauză, până când afecţiunile dispar.
Chiar şi cei sănătoşi ar trebui să recurgă la cel puţin două astfel de regimuri Oshawa, de câte zece zile pe an, pentru o reîmprospătare şi o purificare generală a organismului, în special acum, în prag de iarnă.
Grâu, hrişcă sau mei copt
Se spală foarte bine boabele de grâu şi se pun într-o tigaie cu sare, în strat subţire, atât cât să o acopere. Se pune pe foc puternic şi se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn. Este foarte important ca focul să fie puternic, pentru ca bobul să devină crocant şi nu tare. Se coace până când boabele de grâu plesnesc toate şi îşi schimbă uşor culoarea. Se verifică dacă grâul a devenit crocant şi uşor de mestecat. Trebuie să aveţi grijă să îl luaţi de pe foc înainte de a se arde, deoarece începe foarte rapid să se închidă la culoare după ce s-a evaporat apa din boabele de grâu.
Pentru hrişcă sau mei se procedează la fel, însă acestea trebuie coapte fără a fi fost umezite în prealabil. În schimb, se adaugă sarea umezită, pentru ca aceasta să adere la boabele de hrişcă sau de mei.
Turtiţe
Se macină fin grâul până devine făină, se face o cocă din acesta, apă şi sare, nici prea moale, nici prea tare. Se lasă circa două ore să stea şi apoi se modelează turtiţe, care se coc fie în tigaie, fără ulei, la foc mic, fie în cuptor (care a fost încins din timp), iar tava în care se pun turtiţele sau covrigeii trebuie să fie şi ea fierbinte. Se recomandă ca turtiţele să fie cât mai subţiri.
Se procedează la fel în cazul turtiţelor din hrişcă, dar cel mai bine este să se prepare din făină de grâu amestecată cu făină de hrişcă sau/şi cu făină de mei, făina de grâu fiind în proporţia cea mai mare.
Supă de orez cu găluşte de grâu
Dintr-o cantitate mică de făină de grâu integral, apă şi sare se face o cocă moale (mai moale decât cea pentru turtiţe) şi se lasă să stea 15-25 de minute. Din aceasta se fac găluşte rotunde şi se pun în apă clocotită cu sare. Se fierb circa zece minute, după care se adaugă orez sau făină de orez. Se mai fierb 10-15 minute, amestecând des pentru a nu se lipi. În loc de orez se poate folosi şi hrişcă.
Supă de tăiţei de hrişcă
Se prepară din făină de hrişcă măcinată fin, sare şi apă un aluat tare, care apoi se întinde cu făcăleţul pe o masă presărată cu făină. Se rulează apoi foaia obţinută şi se taie felii subţiri. Din aceste felii, când se desfac, se obţin tăiţei, care se pun într-o sită şi se scutură de făină. Se mai ţin un sfert de oră să se usuce, apoi se fierb în apă clocotită cu sare timp de 10-15 minute. Opţional se poate adăuga şi o mână cu orez pentru a face supa mai bogată.
Terci de grâu şi orez
Se pune apă cu sare la fiert. Când clocoteşte, se toarnă, în ploaie, făină din grâu integral şi făină de orez, până se obţine o consistenţă de mămăligă moale. Lăsaţi compoziţia mai moale şi nu puneţi prea multă făină. Se fierbe circa 20-30 de minute, amestecând din când în când. Se poate realiza şi numai din făină de grâu sau numai din făină de orez. De asemenea, se poate realiza şi terci din făină de mei sau amestecat cu făină de grâu sau orez.
Terci de hrişcă
Se prepară din făină de hrişcă măcinată peste care se toarnă apă clocotită şi sare. Se amestecă, obţinându-se o compoziţie moale, ce se lasă la umflat 15-20 de minute. Se observă apoi că făina de hrişcă a absorbit toată apa şi terciul a devenit consistent, fiind gustos şi hrănitor.
Cremă de orez
Se prăjeşte moderat orezul până ce devine rumen. Se macină şi se adaugă trei pahare cu apă la patru linguri cu făină. Se fierbe totul aproximativ 25 de minute, adăugând apă dacă mai este necesar. Se sărează după gust.
- Regimul Oshawa este adoptat periodic de mulţi yoghini, pentru efectele sale de purificare a minţii şi a corpului.