de Cătălina Tăgârţă
Medicina a evoluat mult, iar doctorii pot trata acum tot mai multe afecţiuni. Şi totuşi, mulţi pacienţi încearcă să evite intervenţiile chirurgicale, care ar necesita o recuperare mai grea, astfel că apelează la terapiile complementare. Chiropraxia, numită şi vertebroterapie sau chiropractică, este considerată de practicieni atât o ştiinţă, cât şi o artă. Terapie manuală a articulaţiilor, chiropractica a fost descoperită în 1845 şi nu include numai manipularea propriu-zisă, ci şi folosirea mâinilor pentru a localiza anumite zone cu probleme pe coloana vertebrală. Asistentul medical Vili Mihai Lungu (foto) ne-a vorbit despre această practică şi despre afecţiunile pe care le poate trata.
„Fiecare vertebră corespunde unui organ intern”
Denumirea tehnicii vine de la cuvântul grecesc „chiros”, ce înseamnă mână, traducerea în termeni populari fiind „aşezarea” coloanei cu mâna. „Pornesc de la premisa că orice boală poate fi vindecată. Scopul terapeutului este de a trata problema fundamentală a pacientului, nu doar durerea şi disconfortul pe care acesta le simte pe moment. Fiecare vertebră aparţine unui organ, iar eu îmi pot da seama de problemele de care suferă bolnavul doar privind semnul coloanei vertebrale. Practic, diagnosticul iniţial îl pun după o anamneză detaliată şi după o atentă examinare fizică şi psihică”, ne-a explicat specialistul în chiropraxie. Potrivit acestuia, fiecare vertebră corespunde unui organ intern, de aceea trebuie să se lucreze, în paralel, atât vertebrele cu probleme, cât şi organele interne responsabile.
„Corpul este produsul minţii, deci mintea îl controlează”
Metoda, aşa cum este folosită în prezent în cabinetele de masaj, utilizează în funcţie de capacităţile şi de influenţele anterioare ale terapeutului manevre şi proceduri din diverse alte tehnici. „Personal, cunosc şi execut şi alte practici, printre care reflexoterapie, presopunctură sau echilibrare energetică. Acest lucru mă ajută foarte mult, întrucât tratamentul personalizat înseamnă în multe cazuri să fie practic combinat cu alte tehnici pentru a da rezultatele mult dorite. Corpul este produsul minţii, iar mintea îl controlează. Deci puterea vindecării îşi are originile în subconştient. Acest subconştient nu este interesat dacă gândurile sunt bune sau rele, ci pur şi simplu răspunde în conformitate cu natura acestora”, susţine Vili Mihai Lungu. Asistentul consideră că e important ca bolnavii să aleagă un specialist experimentat, întrucât, dacă nu sunt executate corect, mişcările bruşte vă pot face mai mult rău decât bine.
Pacientul trebuie să creadă în acest tip de tratament
Dacă alegeţi persoana potrivită puteţi scăpa de operaţii şi de tratamente greu de suportat. „Eu masez de foarte multă vreme, însă de chiropraxie mă ocup de doar şase-şapte ani. Am tratat sute de pacienţi până acum, mulţi dintre ei fiind călugări de pe Muntele Athos - unde am stat o bună bucată de vreme -, dar şi persoane cunoscute de la noi, cum ar fi domnul Ţânţăreanu, care va deschide anul acesta, în «Paradisul verde», un centru SPA ce va avea şi secţiune de recuperare medicală şi chiropraxie”, a mai spus specialistul. Asistentul medical merge după principiul că fiecare hernie operată naşte alte hernii, deoarece majoritatea recidivează. „90% dintre problemele coloanei se fac pe sistem nervos, restul fiind boli profesionale, accidente, poziţii vicioase ale corpului sau altele. Dacă se intervine la timp, problema poate fi rezolvată uşor.
După o operaţie de hernie, de exemplu, chiropraxia e mai greu de realizat, dar nu imposibil. Şi asta pentru că factorul hotărâtor în vindecare este percepţia individuală reflectată în gândurile pozitive, aşa că, dacă pacientul crede în terapie, este optimist şi are numai gânduri bune, mai are o şansă”, subliniază terapeutul.
Se pot vindeca de la hernii de disc până la scolioze
Tehnica poate trata diverse afecţiuni, de la hernie de disc, discopatii, spondiloze cervicale, scolioze sau cifoze. „Tratamentul este personalizat, în funcţie de nevoile fiecărui pacient, iar la începutul fiecărei şedinţe se face încălzirea corpului printr-un masaj viguros al meridianelor energetice şi în special al zonelor de lângă coloana vertebrală, urmat de manipulări osteo-articulare şi obţinerea stării de relaxare, pentru ca apoi să se realizeze manevre de elongaţie şi răsucire a coloanei până se ajunge la poziţia normală. În plus, pentru a obţine rezultatele dorite, tratamentul trebuie realizat atât la nivel fizic, cât şi mental, pentru că una fără alta nu se poate. Gândurile de iubire, pace, mulţumire, puritate, perfecţiune, promovează o sănătate radioasă, deoarece corpul este asociat minţii”, ne-a mai spus asistentul medical. Acesta solicită pacientului şi analizele medicale la începutul şedinţelor, fie că e vorba despre RMN sau despre alte radiografii, pentru a confrunta diagnosticul pus de el cu cel din buletinul medical. De asemenea, analizele sunt repetate şi la sfârşitul şedinţelor de chiropraxie, pentru a reieşi clar că boala a dispărut ori s-a ameliorat. Detalii despre această procedură puteţi afla pe www.chiropraxie.ro.
În general, pentru tratarea unei afecţiuni e nevoie de mai multe şedinţe, însă, în majoritatea cazurilor, simptomele pot dispărea chiar şi din prima zi. „Fiecare şedinţă durează în jur de 30-40 de minute, iar după acestea, bolnavii trebuie să facă repaos, nu au voie să ridice greutăţi şi să facă mişcări bruşte, deoarece îşi pot agrava starea. De asemenea, dacă e necesar, chiropraxia poate merge în paralel cu tratamentul medicamentos, iar în caz de crize musculare sau osoase se administrează antiinflamatoare şi decontractante”, a mai spus specialistul. Numărul şi frecvenţa şedinţelor se stabilesc în funcţie de gradul de deformare, vârsta, vechimea afecţiunii şi după cumulul de afecţiuni. Copiii cu vârsta până la 14 ani nu au voie să facă astfel de şedinţe.
- Succesul manevrei este anunţat de un zgomot specific, un trosnet la nivelul articulaţiei cu probleme.