de Gabriela Niculescu
Masajul este considerat una dintre cele mai vechi terapii şi constă într-o prelucrare metodică normală a părţilor moi ale organismului, în scop fiziologic sau curativ profilactic. Prin masaj se pot obţine o mulţime de beneficii, pornind de la relaxare, tonifiere sau detoxificare şi până la îmbunătăţirea funcţiilor anumitor organe. Am stat de vorbă cu terapeutul Ketut Tegeh (foto), zis Tempos, de la Centrul Bali Spa, din Cornu, judeţul Prahova, care a venit tocmai din Indonezia să-şi demonstreze aptitudinile. El ne-a introdus în tainele diferitelor tipuri de masaje pe care le realizează şi ne-a învăţat să-l alegem pe cel care ne este necesar.
Balinez, pentru relaxare
Masajul balinez este unul special şi oferă o mulţime de beneficii datorită uleiurilor esenţiale balineze cu extract de lavandă, ylang-ylang, ginseng, lime, vanilie, mosk, citrice, un adevărat răsfăţ pentru piele şi simţuri.
Se realizează pornind de la tălpi, iar mişcările urcă treptat până la cap. Durata unui masaj este de aproximativ 45 de minute, timp în care se obţine relaxarea organismului, îmbunătăţirea circulaţiei şi detoxificarea.
Reflexoterapeutic, pentru revitalizarea organelor
În masajul de reflexoterapie, specialistul balinez combină tehnica sa cu aromoterapie şi meloterapie. Această combinaţie este menită să deconecteze total şi să amelioreze dureri mai vechi, să îmbunătăţească circulaţia periferică şi să combată insomnia.
Picioarele sunt scufundate în apă caldă cu săruri, apoi tălpile sunt masate prin presodigitaţie. „Dacă pacientul are o problemă de sănătate la un organ, în punctul din talpă corespunzător organului respectiv simt ceva tare, ca un bob de orez, iar prin masaj, persoana simte o usturime locală ce se atenuează treptat. Asta înseamnă că funcţia organului afectat de boală a fost îmbunătăţită”, ne-a spus Tempos.
Cu pietre vulcanice, pentru decontractura musculară
Masajul cu pietre vulcanice calde începe prin aşezarea pietrelor în apă caldă cu uleiuri esenţiale parfumate. Mirosul plăcut contribuie şi el la relaxare. Acest masaj durează 45 de minute, timp în care întregul corp este masat cu pietrele vulcanice. Această tehnică are un rol important în decontractura musculaturii spatelui şi în detoxificarea organismului. „Acesta, ca şi masajul spatelui, calmează durerile de coloană. Se recomandă ca după astfel de masaje să se evite frigul”, ne-a spus terapeutul.
Facial, pentru fermitate şi elasticitate
Masajul facial durează 30 de minute, iar scopul său este de tonifiere şi reîntinerire. Se folosesc uleiuri ce redau elasticitatea şi fermitatea pielii, iar efectele acestui masaj pot fi vizibile până la patru zile. Tempos ne-a făcut şi o recomandare pentru a păstra cât mai mult efectele unui masaj facial: „Evitaţi apa cu clor din piscine, deoarece acesta este astringent şi atacă ţesutul sensibil. Puteţi încerca să evitaţi şi machiajul câteva zile, lăsând tenul să respire. Produsele cosmetice, oricât de bune ar fi, accelerează îmbătrânirea pielii.”
Răsfăţ cu miere şi lapte
Masajul cu miere şi lapte este un adevărat răsfăţ sau, mai bine zis, un adevărat ritual ce durează 60 de minute. Se aplică tehnicile masajului balinez, apoi se face un scrub al pielii, iar la final se aplică o mască pe întregul corp, obţinută din miere cu lapte cald. Aceste ingrediente naturale au reale virtuţi terapeutice.
Ritualul tradiţional încântă simţurile
Ritualul balinez tradiţional de relaxare constă într-o succesiune de terapii pe parcursul a două ore. Se începe cu baia şi masajul picioarelor, urmează împachetări, mască şi scrub cu produse balineze tradiţionale, apoi duş. După aceste tratamente se face un masaj balinez complet, iar la final se face o aplicare de creme antiaging pe tot corpul.
„Dacă pacientul are o problemă de sănătate la un organ, în punctul din talpă corespunzător simt ceva ca un bob de orez. Prin masaj, persoana simte o usturime ce se atenuează treptat. Asta înseamnă că funcţia organului a fost îmbunătăţită“
Pentru masajul suedez, terapeutul va aplica ulei pe palme şi va relaxa corpul printr-o combinaţie de manevre specifice masajului clasic (efleuraj, petrisaj, fricţiune, tapotament, vibraţie), ajustând puterea şi durata, în funcţie de preferinţele fiecărui client. În funcţie de abilităţile terapeutului şi de gradul de specializare, se pot folosi şi tehnici din alte tipuri de masaj, care se vor intercala printre manevrele masajului suedez. Un bun terapeut va şti cum să combine manevrele masajului suedez clasic cu tehnici selectate din alte tipuri de masaje pentru a crea un masaj adaptat unui anumit client. După o jumătate de oră de masaj pe o parte a corpului, terapeutul va ruga clientul să se întoarcă şi va lucra şi cealaltă parte o durată egală de timp. Terapeutul poate iniţia mişcări ale articulaţiilor pe o parte sau pe ambele părţi ale corpului. Acestea sunt întinderi uşoare şi rotaţii destinate flexibilizării articulaţiilor rigide. Mişcările pot fi active sau pasive. Pe măsură ce progresează, ele îmbunătăţesc capacitatea de mişcare a articulaţiilor.
Beneficiile sunt nenumărate, dar vă prezentăm câteva dintre ele: stare de bine, atât la nivel fizic, cât şi emoţional; reducerea stresului fizic şi mintal; reducerea tensiunii musculare; vindecarea migrenelor şi a cefaleelor; ajutor în eliminarea toxinelor; îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi a limfei; scăderea presiunii sangvine; mărirea amplitudinii de mişcare la nivelul articulaţiilor; flexibilitate sporită; creşterea nivelului de endorfină; scăderea anxietăţii; înlăturarea depresiilor; îmbunătăţirea capacităţii de concentrare; înlăturarea oboselii mentale şi fizice; micşorarea stresului la niveluri superficiale sau profunde; înlăturarea problemelor legate de somn; poate fi recepţionat de persoane aflate la orice vârstă.