de Cătălina Tăgârță
Vi se întâmplă frecvent să ajungeți acasă nervoși după o zi obositoare de lucru, să nu aveți chef să mai faceți temele cu copilul sau să mergeți la plimbare cu partenerul de viață? Înseamnă că treceți printr-o perioadă mai grea din viață și aveți nevoie de echilibrare emoțională. Vestea bună este că aceasta poate fi practicată atât împreună cu un specialist, cât și singur. Doctor Miruna Lovinescu (foto) ne-a spus mai multe despre această temă.
„Apa curgătoare curăță emoțiile negative”
- Doamnă doctor, fiind nu doar medic, ci și specialist în terapii complementare (cristaloterapie), vă rog să ne povestiți câte ceva despre echilibrarea emoțională!
- Noi, oamenii, suntem mari specialiști în a agăța toate reziduurile energetice și frustrările celor din jur - cu care interacționăm într-o zi, din diverse motive: fie că empatizăm cu ei, fie că ni se pare că trebuie să avem compasiune, că rezonează cu ceea ce vedem în noi... Oricum ar fi, suntem ca niște câini care trec printr-un lan de scaieți (zâmbește). Însă, e bine de știut că există câteva metode prin care putem scăpa de această încărcătură energetică: apa curgătoare, contactul cu natura și muzica.
- Să le luăm pe rând. Vă rog să ne povestiți despre apa curgătoare!
- Apa curgătoare are capacitatea de a curăța cel mai bine. Se spune, din timpuri străvechi, că apa e asociată cu emoțiile, motiv pentru care, dacă este curgătoare, are capacitatea de a le lua, de a le duce mai departe, ceea ce este excelent dacă vorbim despre emoții, energii negative...
Înainte de a-i îmbrățișa pe cei dragi, faceți un duș
- Ne referim doar la apa de izvor/fluviu sau la apă, în general?
- Nu ne referim doar la izvoare, ci și la un simplu duș. Spre exemplu, primul lucru pe care îl înveți când faci terapii complementare este că la sfârșitul fiecărei sesiuni de terapie trebuie să te speli cu apă rece până la coate și să-ți închipui că apa respectivă îți curăță toate energiile negative acumulate. E o chestiune de intenție, deci apa curăță, iar dacă pui acolo și intențiile tale, dacă tu crezi că poate face asta... e ideal. De aceea, eu recomand ca fiecare persoană, când ajunge acasă, înainte de a îmbrățișa persoanele și animalele dragi, să meargă să facă un duș. Deci, să își scoată hainele care sunt impregnate de reziduuri energetice și să facă un duș, căci apa va curăța tot ce e în plan emoțional. Abia după aceea poate intra în contact cu familia. Altfel, ducem acasă toate problemele emoționale.
Mergeți desculți prin iarbă de câte ori aveți ocazia
- Ce „trucuri” știți pentru contactul cu natura? Cu toții suntem conștienți că trebuie să petrecem mai mult timp în aer liber, dar, de multe ori, acest lucru este imposibil...
- În primul rând e vorba despre unii dintre cei mai importanți centri energetici ai noștri, care se află în tălpi. Însă, din cauza încălțămintei și a straturilor de beton, noi nu mai suntem obișnuiți cu natura. De aceea, demersul de a merge desculț prin iarbă, de câte ori putem, e unul pe care l-aș recomanda oricui, oricând. Acesta este motivul pentru care copiii vor să stea desculți, numai că noi le spunem că nu e bine, și dacă facem asta de multe ori, din păcate, ei chiar vor începe să creadă. Apoi, e vorba despre copaci. Toate plantele au capacitate extraordinară de a capta energii. De exemplu, unii dintre copaci știu să dea energie omului - și se numesc donori, iar alții iau energia și acționează altfel: calmează, vindecă și ușurează durerile.
- Există anumite specii?
- Da. Energie pozitivă este proprie mesteacănului, stejarului, pinului, arțarului, teiului, frasinului, salciei. Acești arbori ne alimentează cu energia lor vitală și sunt utili când suntem obosiți și lipsiți de energie. Arborii cu energie negativă sunt plopul, bradul, platanul, mălinul, arinul. Aceștia absorb energia din corpul uman, deci extrag și durerea, eliminând din organism energia dăunătoare. Cât despre plantele de apartament, este indicat să existe un echilibru între cele cu frunze ascuțite și cele cu frunze rotunde. Acestea din urmă sunt bune fiindcă absorb energia, o preiau, liniștesc agitația; iar cele cu frunze ascuțite ne accentuează energia noastră, ne fac mai activi (sau ne accentuează nervozitatea). Se întâmplă la fel ca și cu copacii. Plante care curăță eficient de energie negativă foarte indicate în încăperi sunt dracaena, ficus, filodendron, ferigă.
„Stați mai întâi cu pisica, apoi cu câinele”
- Și atunci trebuie să fim atenți unde ne așezăm sau ce flori avem în încăpere acasă și la birou...
- Ideal ar fi așa: după o zi de lucru merg să-mi fac un duș, după care mă descalț și mă plimb puțin cu picioarele goale prin iarbă - nu există scuze nici pentru cei care stau la bloc, căci pot face asta și într-un parc. Abia apoi trebuie avut grijă la frunze. Așa cum am spus: cele rotunde ne curăță, iar la cele ascuțite trebuie să fim atenți dacă avem energie negativă. Tot la categoria asta se aplică și pisica și câinele. Pisica poate curăța energia negativă, iar câinele ne dă energie pozitivă. Numai că, dacă eu sunt deja încărcată cu energie negativă, și mă mai încarcă și câinele cu un plus de energie, eu mă supraîncarc. Deci, o procedură completă, terapeutică, cu animale, ar presupune să stăm mai întâi cu pisica, apoi cu câinele.
- Peștii ne ajută în vreun fel?
- Peștii sunt în apă, iar apa mai absoarbe din energii și ne mai calmează. Dar nu așa cum o face pisica sau câinele. O altă problemă este că, din păcate, trăim într-o vreme în care alegem numai cu mintea, și nu mai luăm în calcul ce ne spune inima. Și chiar există niște exerciții prin care ne putem dezvolta, astfel încât putem învăța ce e bine și ce nu pentru noi. Și se pot aplica oricând, în sensul să afli dacă e bine să mergi undeva, să te întâlnești cu persoana respectivă, să te muți într-o anume casă și așa mai departe, dar acesta deja e un alt subiect...
Muzica lui Gheorghe Iovu are virtuţi liniştitoare
- Să vorbim despre muzică...
- În toate tradițiile orientale se vorbește despre sunet și capacitatea sa de a vindeca. În prezent, s-au dezvoltat frecvențe caracteristice pentru vindecarea fiecărui organ, există muzică ce ne structurează celulele și muzică ce le destructurează. În general, bașii sau/și muzica foarte zgomotoasă, pe care o simțim în piept, este cea care destructurează. În schimb, muzica barocă, Bach, Vivaldi, Mozard, Beethoven, are capacități vindecătoare, și profesor doctor Ioan Bratu Iacobescu a făcut studii referitoare la efectul antalgic dat de această muzică (în întreruperile de sarcină, de exemplu) și a ajuns la concluzia că e comparabil cu cel al analgezicelor. În concluzie, dacă am învăța să ne terminăm ziua ascultând muzică de calitate, în loc să stăm la televizor, ar fi minunat. Spre exemplu, muzica românului Gheorghe Iovu, de la Timișoara, are virtuți liniștitoare. Eu nu-l recomand pe el în exces în mașină, fiindcă ajungi să fii atât de eliberat, încât nu mai ești atent la drum. Dar dacă ești supărat, enervat și nu te poți descălța în parc sau spăla pe mâini, poți asculta muzică.