Main menu

header

Conacul Goleştilor, „matricea“ istorică de lângă Piteşti

865 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

La doar 10 km de Pitești, pe „drumul vechi” spre București, pe DN7, în localitatea Ștefănești, Conacul Golești este un muzeu-bijuterie de istorie și tradiții populare, cu două mari „subdiviziuni” ce se întind pe nu mai puțin de 14 hectare: Secția Istorie - Etnografie și Secția în aer liber.

Read more: Conacul Goleştilor, „matricea“ istorică de lângă Piteşti

Între 18 ianuarie 2022 şi 17 iulie 2023 Nodul Nord se află în Taur, iar Nodul Sud în Scorpion Roxana Pănoiu: „Destinul în Taur ne aduce cu picioarele pe pământ“

865 20 1de Claudia Mîţoi şi Ştefania Băcanu

La începutul anului 2022 se întâmplă un aspect foarte important pe Cer, şi anume trecerea Nodului Nord din zodia Gemeni în zodia Taur. În astrologie, Nodul Nord se mai numeşte şi Punctul Destinului, aflat pe o axă: Nodul Nord se află într-o zodie, iar în opoziție, în zodia opusă, găsim Nodul Sud. Fiecare dintre noi avem Nodul Nord, adică Destinul, într-o zodie şi o casă anume, asta înseamnă că noi venim aici pe pământ cu o misiune clară, bine definită în harta nostră astrologică. Nodul Nord ne arată care este scopul vieţii (Dharma), precizându-ne care este viitorul nostru şi direcţia către ce este mai corect să ne îndreptăm.

Read more: Între 18 ianuarie 2022 şi 17 iulie 2023 Nodul Nord se află în Taur, iar Nodul Sud în Scorpion...

O melancolie care poate fi depăşită Metode eficiente de combatere a „tristeţii de ianuarie“

865 23 1de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

După Crăciun și Anul Nou, oamenii au tendința de a intra într-un tip de melancolie care este numită și „tristețea de ianuarie”. Specialiștii atrag atenția că aceasta nu este o depresie propriu-zisă, ci o „variațiune” pe această temă, are cauze cunoscute și poate fi combătută relativ ușor, prin câteva modificări aduse stilului de viață.

Read more: O melancolie care poate fi depăşită Metode eficiente de combatere a „tristeţii de ianuarie“

Ecranul tv „cu gust“ va lega show-urile culinare de publicul spectator

865 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Emisiunile tv gastronomice se bucură de o popularitate extraordinară și mulți oameni și-ar dori să poată gusta preparatele care arată atât de îmbietor la televizor. Pentru ei, cercetătorii japonezi au inventat un ecran care poate fi „gustat” și face astfel legătura între pasionații de astfel de show-uri și preparatele pe care le urmăresc.

Read more: Ecranul tv „cu gust“ va lega show-urile culinare de publicul spectator

Alisa Staneci: „Sculptura în trofee de vânătoare este o artă la început de drum în România“

865 25 1de Gheorghe Zmaranda şi Daniel Alexandrescu

Arta este atotcuprinzătoare, astfel că, sub semnul imaginației și al talentului, orice obiect se poate transforma într-o capodoperă. Este un lucru demonstrat și de Alisa Staneci, o tânără care sculptează trofee de vânătoare. Aceasta spune despre sine că nu se consideră sculptor, deși lucrările pe care le realizează o contrazic. Sub magia mâinilor sale trofeele de vânătoare se transformă într-o poveste.

Read more: Alisa Staneci: „Sculptura în trofee de vânătoare este o artă la început de drum în România“

Pregătire specială, ocupaţii ieşite din comun Cele mai ciudate profesii

865 28 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Nu toate joburile din lume sunt comune sau plictisitoare. Pe cât ar putea părea de ciudate, unele dintre ocupațiile excepționale ale oamenilor sunt cât se poate de utile și cer pregătire specială.

Read more: Pregătire specială, ocupaţii ieşite din comun Cele mai ciudate profesii

Farmecul inegalabil al fermelor Vedete care au ales „viaţa la ţară“

865 29 8de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Starurile mondiale sunt, din unele puncte de vedere, la fel ca toți ceilalți oameni - doresc să trăiască o viață personală liniștită, în locuri aerisite, și să-și crească frumos copiii, în aer liber. Nu este de mirare că multe dintre vedetele de top au ales viața „la țară”, la ferme întinse.

Read more: Farmecul inegalabil al fermelor Vedete care au ales „viaţa la ţară“

2022 începe curajos: artişti şi partituri celebre revin în faţa publicului

865 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Reprezentații noi, cu distribuții sonore și montări originale își fac loc în repertoriul scenelor autohtone la început de an. Spectacole de teatru, operetă, concerte de muzică populară și momente coregrafice clasice și dansuri tradiționale se înscriu între tentațiile agendei culturale, din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat în această săptămână.

Read more: 2022 începe curajos: artişti şi partituri celebre revin în faţa publicului

Mausoleul Mateiaş vă „duce“ pe frontul din Primul Război Mondial

864 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Amplasat pe dealul Mateiaș, în apropiere de comuna Valea Mare-Pravăț, pe drumul european E574 (DN 73), la 11 kilometri de Câmpulung Muscel, spre Brașov, mausoleul Mateiaș a fost construit în memoria luptelor din octombrie-noiembrie 1916, când soldații români au opus o eroică rezistență, întârziind înaintarea armatei germane spre București. Lucrările de construcție au început în anul 1927 și s-au finalizat în 1935, la inițiativa filialei locale a Societății „Cultul Eroilor”, cu participarea materială a localnicilor.

Read more: Mausoleul Mateiaş vă „duce“ pe frontul din Primul Război Mondial

Este un instrument-cheie în prevenirea şi reducerea abuzului fizic Medic Elena Cocîrţă: „Educaţia sexuală în şcoli oferă date medicale corecte, din sursă sigură“

864 18 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Educaţia sexuală în şcoli are importanţă majoră, susţin specialiştii, dar ea vine să susţină, practic, noţiunile de bază dobândite acasă, de la persoanele apropiate copilului, viitorului adolescent. Elena Cocîrţă, medic specialist ginecolog, ne-a vorbit despre această etapă extrem de importantă în dezvoltarea tinerilor, de la ce vârstă ar trebui începută educaţia sexuală, care sunt obiectivele, la ce pericole se expun şi cu ce trebuie să rămână copiii în urma acestor lecţii.

Read more: Este un instrument-cheie în prevenirea şi reducerea abuzului fizic Medic Elena Cocîrţă: „Educaţia...

Poate fi urmarea unui perfecţionism dus până la extrem Fobia de distracţie

864 20 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Şuta

Unii ajung să cunoască fericirea, iar alții, atunci când o găsesc, fug de ea. Din ultima categorie fac parte persoanele care suferă de cherofobie, adică fobia de distracție sau de fericire. Cum se manifestă și ce înseamnă mai exact, aflați în rândurile următoare.

Read more: Poate fi urmarea unui perfecţionism dus până la extrem Fobia de distracţie