Main menu

header

O nouă clasă de antibiotice promite să distrugă superinfecţiile din spitale

865 12 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Bacteriile rezistente la tratamentele curente ar putea fi eliminate grație unei descoperiri recente a experților americani, care au anunțat o nouă clasă de antibiotice care să contracareze microorganismele considerate de ONU una dintre marile amenințări la adresa sănătății publice mondiale.

Read more: O nouă clasă de antibiotice promite să distrugă superinfecţiile din spitale

Ecografia periodică este necesară încă de la vârste tinere Medic Ioana Tuhar: „Absolut tot tratamentul unei paciente cu cancer de sân este decontat de statul român“

865 13 1de Ştefania Băcanu şi Anca Flondor

Diagnosticul de cancer mamar este o lovitură pentru pacientă, însă ideea că poate rămâne cu un singur sân este o traumă ce o poate arunca în cea mai adâncă prăpastie a depresiei. Sunt femei care, însă, nu știu că beneficiază de operație de extirpare a tumorii, dar și de reconstrucție a sânului, complet gratuite. Ioana Tuhar (foto), medic primar chirurgie plastică reconstructivă și estetică, a răspuns celor mai frecvente întrebări legate de această cumplită boală care face tot mai multe victime.

Read more: Ecografia periodică este necesară încă de la vârste tinere Medic Ioana Tuhar: „Absolut tot...

Stresul agravează boala Crohn

865 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În ultimii ani s-au derulat numeroase cercetări cu privire la stres și efectele acestuia asupra sănătății umane. Oamenii de știință au descoperit că această stare crește riscul de accident vascular cerebral, boala Alzheimer și de diabet. Un studiu de dată recentă pune în evidență că stresul poate afecta negativ intestinul.

Read more: Stresul agravează boala Crohn

Trucuri ca să reduceţi înţepeneala matinală

865 14 1de Daria Mândru şi Adrian Barna

E de așteptat să vă treziți cu dureri după activități fizice intense. Fie că e vorba despre o alergare lungă, de lucrul cu greutăți, ori de munci fizice solicitante, astfel de acţiuni vă testează mușchii și pun presiune pe încheieturi. Dar durerile simțite de îndată ce vă treziți, chiar dacă nu ați făcut efort fizic intens cu o zi înainte, sunt cu totul altceva și pot avea multe motive.

Read more: Trucuri ca să reduceţi înţepeneala matinală

Stiri sanatoase

de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Dezastrele naturale cresc riscul de declin cognitiv

Pe lângă morți și distrugeri, dezastrele naturale îi expun pe cei care trec prin astfel de tragedii și la un risc crescut de declin cognitiv și de instalare a demenței, arată rezultatele unui studiu al Universității Harvard. Folosind datele de sănătate și sondajele în rândul persoanelor care trăiesc în zonele cele mai afectate un tsunamiul din 2011, din Japonia, experții au descoperit că persoanele care și-au pierdut casele în urma dezastrului au o stare a crierului mult mai deteriorată decât a celorlalți.

Read more: Stiri sanatoase

Igiena orală precară este principalul factor de îmbolnăvire a ţesutului Oana Gudac: „Terapia Vampir este o metodă revoluţionară în tratarea problemelor gingiilor, inclusiv în cazul gingivectomiei“

865 15 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Fumatul, alcoolul în exces, igiena necorespunzătoare, dar și anumite boli măresc șansele de apariție a bolii gingiilor, fapt ce poate duce la agravarea infecției și, în timp, la pierderea dinților. Metoda salvatoare în cazul afecțiunilor țesutului gingival este gingivectomia, susținută de metoda PRP (plasmă bogată în trombocite) sau Tehnica Vampir, așa cum este denumită popular. Oana Gudac (medalion), tehnician dentar și CEO la Dento Clinic, ne-a vorbit despre cele mai întâlnite afecțiuni ale gingiilor, cum le tratăm și ce avantaje aduce utilizarea injecțiilor cu plasmă proprie.

Read more: Igiena orală precară este principalul factor de îmbolnăvire a ţesutului Oana Gudac: „Terapia...

Pacienţii la risc pot evita spitalizarea Totul despre antiviralele pentru tratarea COVID-19

864 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

La circa un an de când au fost lansate vaccinurile împotriva COVID-19, două medicamente antivirale sunt gata să trateze cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 în așa fel încât persoanele la risc care au luat virusul să nu mai ajungă în stare gravă în spitale, punând presiune enormă pe sistemele de sănătate.

Read more: Pacienţii la risc pot evita spitalizarea Totul despre antiviralele pentru tratarea COVID-19

Persoanele roşcate tolerează mai uşor durerea

864 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au făcut lumină asupra unui fenomen care până în prezent nu a avut o explicație științifică foarte clară: toleranța sporită la durere a persoanelor roșcate. Potrivit oamenilor de știință americani, acesta nu este doar un mit, ci o abilitate provenită din organismul oamenilor cu părul ruginiu.

Read more: Persoanele roşcate tolerează mai uşor durerea

Protocolul este stabilit de medicul curant Dorica Dan: „Tratamentul la domiciliu s-a implementat şi în România pentru unele boli“

864 15 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Tratamentul la domiciliu este o practică implementată în mai multe ţări europene şi, uşor, uşor ajunge şi în România. Lista îngrijirilor medicale acasă este decontată de CNAS şi cuprinde o serie de proceduri, în funcţie de necesităţile pacientului. Dorica Dan (medalion), preşedinte al Asociaţiei Române de Cancere Rare, ne-a vorbit despre tratamentul la domiciliu, în ce constă, cine poate beneficia şi ce demersuri pot face pentru a fi scutiţi de taxe.

Read more: Protocolul este stabilit de medicul curant Dorica Dan: „Tratamentul la domiciliu s-a implementat...

Implantul care secretă insulină este viitoarea soluţie antidiabet

864 14 1de Roxana Istudor şi Anca Flondor

Un implant care folosește celule stem umane ar putea revoluționa tratamentele antidiabet, înlocuind nevoia constantă de injecții. Oamenii de știință canadieni au dezvoltat o modalitate de a se produce insulină pentru mai mult de un an după implantarea noului dispozitiv în corpul pacientului.

Read more: Implantul care secretă insulină este viitoarea soluţie antidiabet

O infecţie survenită la nivelul cavităţii orale se poate răspândi prin intermediul sistemului circulator Doctor Andreea Tudor: „Uneori, abcesul dentar netratat pune în pericol întregul organism“

863 10 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Un abces dentar presupune apariția unei pungi cu puroi în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcada dentară. Infecția bacteriană este, de regulă, provocată de igiena orală deficitară. Deși smalțul dentar este dur, interiorul dintelui este alcătuit din pulpă dentară și vase de sânge. Fără o îngrijire adecvată, pe suprafața dintelui pot apărea cariile dentare profunde, care distrug smalțul și se extind în interiorul dintelui, provocând infecția pulpei dentare. Cum poate fi tratat abcesul dentar pentru a evita complicațiile, aflați de la doctorul Andreea Tudor (medalion), medic stomatolog în cadrul cabinetului Zero- dent din Râmnicu Vâlcea.

Read more: O infecţie survenită la nivelul cavităţii orale se poate răspândi prin intermediul sistemului...